23/1/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 23/01/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - Ηβη Μιτσίδου Phillips - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 23/01/2013
1. H Κύπρος θα κάνει οτιδήποτε για να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ανεξάρτητα από το ποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την άποψη ότι οι θέσεις του Προέδρου Χριστόφια σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν παρεξηγηθεί, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος δέχεται το μνημόνιο, όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

2. Η υπεράσπιση του ονόματος της Κύπρου και των καλώς νοούμενων συμφερόντων της, είναι καθήκον όλων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στο περιθώριο ημερίδας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε ότι είναι φανερό πως ορισμένοι εποφθαλμιούν και τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και πιθανόν το φυσικό αέριο, διαβεβαιώνοντας  ότι αυτά τα θέματα η Κυβέρνηση θα τα υπερασπιστεί. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διάσωση των ημικρατικών οργανισμών,
3. Οι μεταρρυθμίσεις και οι ενισχυμένες τράπεζες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος: όχι άμεμπτη αλλά παρεξηγημένη» που δημοσιεύεται στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
4. Σε €1.823,2 εκ. υπολογίζονται για τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 τα έσοδα από τον τουρισμό, σε σύγκριση με €1.642,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011 σημειώνοντας σημαντική αύξηση 11,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου. Επίσης, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, σημαντική αύξηση 12,1% σημείωσαν τον Οκτώβριο του 2012 τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία ανήλθαν σε €211,5 εκ. σε σύγκριση με €188,8 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
5. Με οικονομία και Κυπριακό στο επίκεντρό της συνεχίστηκε και χθες η προεκλογική για τις Προεδρικές. Εξασφάλιση δανείου από το εξωτερικό μέχρι την υπογραφή του μνημονίου θα επιδιώξει ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και  επαναδιαπραγμάτευση ενδεχόμενων "αγκυλώσεων, στρεβλώσεων ή άδικων προνοιών" του μνημονίου. Να "μην κρύβεται πίσω από το μνημόνιο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και πίσω από τις ανησυχίες του κυπριακού λαού " κάλεσε το Νίκο Αναστασιάδη ο Σταύρος Μαλάς, κάνοντας λόγο για «ερμαφρόδιτο και ατεκμηρίωτο πολιτικό λόγο». Σε όσους επενδύουν στην οικονομική εξαθλίωση της Κύπρου για να επαναφέρουν σχέδια τύπου Ανάν λέμε πως «κάνετε λάθος», δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα.
6. Δέσμευση για δημοψήφισμα επί της παραμονής ή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2015, θα δώσει σε σημερινή του ομιλία για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
7. Νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ είναι ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρά τη νίκη του υπέστη σοβαρό πολιτικό πλήγμα καθώς κερδίζει 31 έδρες από τις 42 έδρες που κατείχε στην απερχόμενη Κνεσέτ, πληρώνοντας το κόστος της επιλογής μερίδας του εκλογικού σώματος, να προτιμήσει το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ, το οποίο εκλέγει 18 έως 19 βουλευτές.
8. Τελείται στις δύο το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα η κηδεία του δημάρχου Αντώνη Τσόκκου ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί σε ηλικία 60 χρόνων από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
9. Η Αλκή αντιμετωπίζει την Ανόρθωση στις 16.00, ο ΑΠΟΕΛ την ΑΕΛ στις 18.00 και η Νέα Σαλαμίνα τον Απόλλωνα στις 19.00 απόψε στα πλαίσια της αγωνιστικής δράσης του Κυπέλλου. Στο μεταξύ, ειδοποίηση για κίτρινο φάκελο έχει λάβει από την ΟΥΕΦΑ η ΚΟΠ σε σχέση με παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας.
10.  Δύσκολα τα οικονομικά δεδομένα για τους αθλητές της Κύπρου σύμφωνα με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες , ο Πρόεδρός της Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη στους αθλητές από εγχώριους φορείς και ότι το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι το κόστος να το πληρώνουν οι ίδιοι οι αθλητές και οι οικογένειες τους.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ/ΓΧΡ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ