23/1/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


ΑΡ. 16/13                                                                                   ΗΜΕΡ.: 23.01.13

1.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία - 22.1.13
Στη Συμφωνία τεσσάρων σημείων του 1977, στο σημείο 2, ο Μακάριος περιέγραφε ως περιεχόμενο αυτό το οποίο στη συνέχεια πήρε και το όνομα διζωνική, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ημερίδας που διοργάνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με θέμα την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι η λύση που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγεί σε δύο κράτη και στέρηση των ελευθεριών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό επαναλαμβάνεται από τον κ. Λιλλήκα, τον κ. Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο, είπε: «Ο κ. Λιλλήκας χθες είπε ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ψέματα σε σχέση με την αναφορά στη διζωνική.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ψέματα σημαίνει ότι όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσης έλεγαν ψέματα, διότι η θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι μια διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς που όλοι οι Πρόεδροι υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, σημαίνει ότι ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας επαναλαμβάνει το ίδιο ψέμα, διότι είναι αυτός που θεωρεί μεγάλη κατάκτηση τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 που προβλέπει ρητώς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά προφανώς έλεγε και ψέματα τον καιρό που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και υπερασπιζόταν καθηκόντως την πολιτική αυτή - και σωστά έκανε – της τότε Κυβέρνησης και του τότε Προέδρου, που προέβλεπε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και επειδή κάποιοι λένε να διαχωρίσουμε το όνομα από το περιεχόμενο, και εμείς λέμε ναι, η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο, χωρίς να είναι άσχετη, βέβαια, και η ονοματολογία.
Ο Μακάριος στη συμφωνία τεσσάρων σημείων του 1977, στο σημείο 2, ακριβώς περιέγραφε ως περιεχόμενο αυτό το οποίο στη συνέχεια πήρε και το όνομα διζωνική, ότι δηλαδή στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού θα υπάρχουν δύο γεωγραφικές περιοχές, τη μία θα τη διοικεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα και την άλλη η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο του ενός ομοσπονδιακού κράτους.

Για τα ζητήματα των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από τη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν επιτευχθεί διάφορα πράγματα που διασφαλίζουν ότι με τη λύση του Κυπριακού θα έχουμε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

2.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπουκ. Στέφανου Στεφάνου - 22.1.13
Η Κύπρος είναι στο στόχαστρο διότι υπάρχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα σε βάρος της, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο, είπε: «Ως Κυβέρνηση θα αγωνιστούμε για το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, έστω κι αν κάποιοι στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της οικονομίας. Αυτό λένε διάφοροι, εμείς δεν δεχόμαστε αυτή την τοποθέτηση. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αντισταθήκαμε και δεν δεχθήκαμε την αναφορά που είχε η Τρόικα στο δικό της το Μνημόνιο για άμεση προώθηση και εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι φανερό ότι η Κύπρος δέχεται επίθεση από διάφορους κύκλους αναφορικά με το δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Και λέω δήθεν, διότι έχουν γίνει αξιολογήσεις από αρμόδιες επιτροπές και αρμόδιους οργανισμούς τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και διεθνώς και δεν έχει διαπιστωθεί αυτό το πράγμα. Προς τι λοιπόν αυτή η επιμονή ορισμένων να κατηγορούν αυθαίρετα και αστήρικτα την Κύπρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή ότι η Κύπρος είναι δήθεν φορολογικός παράδεισος; Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μαζί να υπερασπιστούμε τόσο το όνομα της Κύπρου όσο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου».

Ερωτηθείς αν με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπογραφεί το Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς έχουμε καταλήξει έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση σε μια κατ’ αρχάς συμφωνία του Μνημονίου. Έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε αποδεχθεί».

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης: «Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και διάφορους τρόπους ορισμένοι να προσπαθούν από το παράθυρο να φέρουν νέα ζητήματα. Εκκρεμεί, βέβαια, ένα πολύ καθοριστικό θέμα, που είναι το ποσόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και είναι αυτό το ποσόν που θα κρίνει κατά πόσον το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο ή όχι. Δυστυχώς, και εδώ κάποιοι αποφάσισαν, πριν ακόμα έχουμε το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ότι το ποσό είναι μη βιώσιμο και αρχίζουν τα διάφορα περί κουρέματος, περί ιδιωτικοποιήσεων και άλλα διάφορα.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική, σε αυτή τη συζήτηση, λυπούμαι. Αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ που ουσιαστικά είναι θύμα ευρωπαϊκής απόφασης. Να μην ξεχνούμε ότι είναι ευρωπαϊκή απόφαση το PSI, το κούρεμα του ελληνικού χρέους, και γι’ αυτό πληρώνει σήμερα το τίμημα η Κύπρος».

Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι οι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην περίπτωση που το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Τους έχουμε υποδείξει. Είναι γνωστό ότι εμείς υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Μηχανισμό. Και μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή που επέδωσε στον κ. Μπαρόζο έχει αναφέρει με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό στην περίπτωση της Κύπρου.

Επίσης, δεν μπορεί στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμόζονται ακραία σενάρια τα οποία είναι απομακρυσμένο ότι θα συμβούν, ενώ υπάρχουν τα λογικά σενάρια – και είναι το πιο λογικό  ότι θα προκύψουν - και τα οποία λένε ότι το χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο. Η Κύπρος έχει και προοπτική μπροστά της ως οικονομία λόγω του φυσικού αερίου. Όλα αυτά και πολλά άλλα πράγματα δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη στη συζήτηση που γίνεται για παροχή δανείου στην Κύπρου η οποία, επαναλαμβάνω, είναι θύμα ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση αξιοποιεί την έκθεση της RoyalBankofScotland, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η έκθεση αυτή ακριβώς διατυπώνει με πολύ σαφή τρόπο την προοπτική, την απτή και κοντινή προοπτική που έχει η Κύπρος για ανάπτυξη και για να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν μπορεί αυτή η προοπτική να μην λαμβάνεται υπόψη, και είναι κάτι το οποίο εμείς τονίζαμε συνεχώς στη διαπραγμάτευσή μας με την Τρόικα. Δεν μπορεί για μια οικονομία που έχει ΑΕΠ 17-18 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται ότι σε ένα – δυο χρόνια θα γίνουν επενδύσεις των 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – αναφέρομαι στο τερματικό υγροποίησης – να μην λαμβάνεται υπόψη αυτό, από τη στιγμή που είναι φανερό ότι θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην κυπριακή οικονομία, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και αυτό θα επηρεάσει πολύ θετικά την κυπριακή οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι φανερό ότι ορισμένοι εποφθαλμιούν και τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και πιθανόν και το φυσικό αέριο. Όμως, αυτά είναι πράγματα που θα υπερασπιστούμε. Πρώτα από όλα η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανένα. Δώσαμε μάχη με την Τρόικα για να διαγραφεί το θέμα της συναπόφασης μέσα από το Μνημόνιο που μας έφεραν, και το διαγράψαμε. Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα που είναι χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας - και είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έδωσαν και ανάπτυξη και ευημερία στην κυπριακή οικονομία - όπως είναι το φορολογικό πλαίσιο που ανήκει στην εθνική αρμοδιότητα,  είναι τα κράτη που αποφασίζουν, γι’ αυτό τον εταιρικό φόρο - τον οποίον είχαμε και πριν ενταχθούμε στην ΕΕ - τον διατηρήσαμε και τον διατηρούμε διότι είναι σημαντικό συστατικό στοιχείο της ίδιας μας της οικονομίας.

Καταθέσεις Ρώσων δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει, αλλά και πολλά άλλα κράτη της ΕΕ. Γιατί η Κύπρος, λοιπόν, είναι στο στόχαστρο; Είναι φανερό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου».

3.  Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνουστην Ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με θέμα:«Ιδιωτικοποίηση των Τηλεπικοινωνιών και Δημόσιο Συμφέρον:  Ευκαιρία ή Απειλή;», στη Λευκωσία - 22.1.13
Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για την πραγματοποίηση της σημερινής Ημερίδας και ειδικά για το θέμα της που είναι άκρως επίκαιρο. 

Οι ημικρατικοί οργανισμοί επιτελούν σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των εύλογων αναγκών της κυπριακής κοινωνίας,  αλλά και του δημοσίου συμφέροντος της χώρας μας.

Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος στην περίπτωση της Κύπρου, είναι πολύ πιο ευρεία απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. Και αυτό διότι η Κύπρος είναι μια ημικατεχόμενη χώρα που καθημερινά απειλείται από την παρουσία στο βόρειο κατεχόμενο μέρος δεκάδων χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και εν γένει από την επεκτατική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας.

Η Κύπρος, λοιπόν, είναι εκ των συνθηκών υποχρεωμένη να διατηρεί υπό τον έλεγχο του κράτους, κρίσιμους τομείς για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική μας ασφάλεια, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα λιμάνια.  Αυτή η υποχρέωση επιτείνεται ακόμη περισσότερο λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, που βρίσκεται απομονωμένη από την ηπειρωτική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο.  Εξαιτίας αυτής της θέσης η Κύπρος πολλές φορές δεν μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικές πολιτικές της ΕΕ, όπως είναι για παράδειγμα οι τομείς της ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν κοινά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η Κύπρος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτά.

Έχοντας υπόψη και αυτά τα δεδομένα για την Κύπρο, αλλά προσμετρώντας και τη σημασία των ημικρατικών οργανισμών για την παραγωγή, κατανομή και ανακατανομή εθνικού πλούτου, καθώς και την παροχή ψηλής ποιότητας και προσιτών στους πολίτες υπηρεσιών, η Κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει αυτούς τους οργανισμούς.

Η στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι έμπρακτη και αποδεδειγμένη.  Η Κυβέρνηση αντιστάθηκε στις πιέσεις που ασκήθηκαν και ασκούνται από το εσωτερικό και το εξωτερικό, για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και συνήθως των κερδοφόρων.  Άλλωστε, το μεγάλο κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για τους κερδοφόρους, αφού πρώτιστος στόχος του είναι το κέρδος και όχι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η ικανοποίηση των εύλογων αναγκών της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση επιδίωξε και επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό στη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών, έτσι ώστε  αυτοί να μπορούν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, ποιότητα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα μας.  Το βασικό κριτήριο για την Κυβέρνηση είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της, γι’ αυτό και σε εκείνους τους τομείς που οργανισμοί ή Συμβούλια εξάντλησαν τον ρόλο τους και δεν έχουν πλέον ρόλο να διαδραματίσουν εκπόνησε πρόγραμμα είτε για τη διάλυση τους είτε για την ανάληψη της λειτουργίας τους από ιδιώτες.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχω πει προηγουμένως, είναι θέμα με διαχρονική επικαιρότητα. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων  αποτελεί απαραίτητο συστατικό μέλος του ιδεολογικού υπόβαθρου του νεοφιλελευθερισμού. Στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής της πολιτικής ζήσαμε και ζούμε σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο, με το επιχείρημα ότι το «κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία», ή ότι «ο ιδιωτικός τομέας μπορεί καλύτερα ενώ οι κρατικές επιχειρήσεις χρεοκοπούν» και διάφορα άλλα γνωστά επιχειρήματα, που διατυπώνονται και τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και εδώ στην Κύπρο. 

Να μου επιτρέψετε να πω ότι αυτές τις απόλυτες και δογματικές τοποθετήσεις τις διέψευσε και τις διαψεύδει η ίδια η ζωή πάρα πολλές φορές καθημερινά.  Υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο κρατικές και ημιδημόσιες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και για την οικονομική ανάπτυξη.  Και η Κύπρος είναι ένα κλασικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης.  Παράλληλα, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ιδιωτικές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και δεν κατάφεραν να διαδραματίσουν τον ρόλο που επιδίωκαν. Άρα, δεν μπορεί να δίνεται απάντηση για τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα από τέτοιες απόλυτες και στρεβλές τοποθετήσεις.

Στην αναζωπύρωση του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων, συνέτεινε η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο στην οποία αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε λόγω της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες βρέθηκαν εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία.  Ακριβώς επειδή η Τρόικα εφαρμόζει πολιτικές που εδράζονται στον νεοφιλελευθερισμό περιέλαβε στο Μνημόνιο που κατέθεσε ενώπιον της Κυβέρνησης, θέμα ιδιωτικοποιήσεων.  Και μάλιστα με  ένα άμεσο τρόπο, χωρίς περιστροφές. 

Τί έλεγε το Μνημόνιο της Τρόικα στο σημείο 3.7; «Οι Αρχές θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.  Αυτό πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές ιδιωτικοποίησης των κυριότερων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών, μεταξύ άλλων των Κυπριακών Αερογραμμών και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, καθώς και μικρότερων οργανισμών και άλλων εταιρειών, οι οποίες δεν αποτελούν φυσιολογικά μονοπώλια. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να στοχεύσει σε προκαταβολές – οι οποίες θα καθοριστούν βάσει του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων που σημειώνεται πιο πάνω – και θα εισπραχθούν με το πέρας του προγράμματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

-     Ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένων χρονοδιαγραμμάτων για κάθε εταιρεία ο οποίος θα ετοιμαστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013».

Δηλαδή αν αποδεχόμασταν το Μνημόνιο της Τρόικας, τώρα θα συζητούσαμε για τον οδικό χάρτη της ιδιωτικοποίησης και της ΑΤΗΚ.
Η Κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί αυτή την πρόνοια που ήθελε να επιβάλει η Τρόικα.  Διαπραγματεύτηκε σκληρά για να την καταργήσει έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μια την άρνηση της Τρόικας και από την άλλη την επιμονή και την πίεση της αντιπολίτευσης. Κάποιοι εκβίαζαν κιόλας να υπογράψει άρον-άρον το Μνημόνιο, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, που είχε ως αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις, το φυσικό αέριο και την ΑΤΑ – αυτά ήταν τα τρία τελευταία θέματα που έκλεισαν με την Τρόικα κατά την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης - ο κ. Αναστασιάδης είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου για δημοσιοποίηση των επιστολών που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίες περιείχαν πολύ ευαίσθητες πληροφορίες για το τραπεζικό μας σύστημα.  Η δημοσιοποίηση και μόνο αυτών των πληροφοριών θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Το Μνημόνιο που κατ’ αρχήν έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα περιλαμβάνει το εξής: «Αν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους,  οι Αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών».

Το χαρακτηριστικό από αυτή την πρόνοια είναι, πρώτο, ότι το θέμα συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους. Και κανένας μέχρι τώρα δεν μας έχει υποδείξει ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο. Ακόμη διεξάγεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και ενώ γίνεται αυτό κάποιοι στην Ευρώπη και εδώ στην Κύπρο έχουν αποφασίσει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Δεύτερο, λέει ότι αν είναι αναγκαίο το κατ’ αρχήν συμφωνημένο Μνημόνιο, να συζητήσουμε για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Εμείς πιστεύουμε και μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε ότι ακόμη και αν το χρέος μας είναι μη βιώσιμο υπάρχουν άλλοι τρόποι για να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τρόικα δέχεται το χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2022, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου θέλουν να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, όπως το ονομάζουν, με βιώσιμο χρέος.
Με τη σθεναρή της στάση η Κυβέρνηση πέτυχε να αποσοβήσει την ιδιωτικοποίηση της CYTA και άλλων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών και να δημιουργήσει περιθώρια και δυνατότητες για να αποφύγει η Κύπρος τις ιδιωτικοποιήσεις.  Και αυτό παλεύει να κάνει η Κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει διότι πιστεύει και επενδύει στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Για να πετύχει ένας αγώνας χρειάζεται πίστη σε αυτό που επιδιώκεται.  Εμείς έχουμε την πίστη.  Έχουν, όμως, όλοι την ίδια πίστη και εμπιστοσύνη στους ημικρατικούς οργανισμούς; Τώρα όλοι δηλώνουν πίστη και αφοσίωση στους ημικρατικούς - έχουμε εκλογές βλέπετε. Να μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω.

Στα αυτιά όλων μας άλλωστε ηχούν ακόμη οι τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη όπως «αδογμάτιστα και με ανοιχτά μυαλά, να εξετάσουμε περαιτέρω … την περίπτωση μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων συγκεκριμένων δημόσιων οργανισμών».  Και προς αποφυγή της όποιας παρεξήγησης, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου - στην ίδια συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης ημερομηνίας 27 Μαϊου 2010, όπου παρουσίαζαν θέσεις για την οικονομία - συμπληρώνει ότι «Οι Οργανισμοί που εισηγείται ο ΔΗΣΥ να μετοχοποιηθούν και μερικώς να αποκρατικοποιηθούν είναι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου».

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διάσωση των ημικρατικών οργανισμών και θα συνεχίσει μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτό τον αγώνα έχουμε σύμμαχο τόσο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ειδικά την ΠΕΟ που είναι μπροστάρης, αλλά και τις Διοικήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών και των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, τους ημικρατικούς οργανισμούς, και μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.

4.  Η Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-CELAC -22.1.13
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια,μεταβαίνει αύριο στοΣαντιάγο της Χιλής για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Ιανουαρίου.

Το κεντρικό θέμα της Συνόδου είναι «Συμμαχία για Αειφόρο Ανάπτυξη: Προώθηση επενδύσεων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ποιότητας».

Στο πλαίσιο της Συνόδου προγραμματίζονται συναντήσεις της ΕΕ με περιφερειακές ομάδες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, όπως το Φόρουμ χωρών της Καραϊβικής (CARIFORUM) και το Σύστημα Περιφερειακής Ολοκλήρωσης Κεντρικής Αμερικής (SICA). Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει χωριστές συναντήσεις με ομολόγους της από χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Η δρΜαρκουλλή επιστρέφει στην Κύπρο στις 28 Ιανουαρίου. 

5.  Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 22.1.13
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή συμμετείχε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονταν η Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη, το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, καθώς και πρόταση για Απόφαση Συμβουλίου με την οποία ενδυναμώνεται η συνεργασία στον τομέα του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

Περαιτέρω, στο Συμβούλιο έγινε παρουσίαση του προγράμματος εργασίας της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για το οποίο οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις. Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών ανασκόπησαν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2012 και συζήτησαν επί μέρους θέματα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αριθμό ομολόγων του με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού Μνημονίου και την εφαρμογή των προνοιών της κατ΄ αρχήν συμφωνίας με την Τρόικα.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είχε σειρά συναντήσεων με δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και ιδιαίτερα τις ενέργειες για καθορισμό του τελικού ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Χθες το βράδυ, ο κ. Σιαρλή συμμετείχε σε συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών  της Ευρωζώνης, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αίτηση της Κύπρου για οικονομική βοήθεια και η κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα.

6.  EUROGROUP -OlliRehn(22/1/2013)
Ακολουθούν δηλώσεις  του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, OlliRehn,μετά τησυνέντευξη τύπου κατά τη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (21/1/2013).

Ο κ. Rehn αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου Eurogroup για το 2013 ξεκινώντας από την Κύπρο: «Firstofall, onCyprus. The Commission has been working closely with the ECB and the IMF to finalise a financial assistance programme with the Cypriot authorities. Building on the useful discussion we have just had, we will continue this intensive work in the coming weeks with a view to facilitating the necessary decisions by the Eurogroup in the course of March».

Good evening to everybody.
Let me first wholeheartedly congratulate JeroenDijsselbloem on his appointment as President of the Eurogroup. I am looking forward to working with you Jeroen, over the coming two years, when many more important decisions will have to be taken, in order to help steer the euro area from stabilisation to sustained recovery, and to take forward the rebuilding of our Economic and Monetary Union.

Jeroen, haartelijkgelukwensen!
The start of a new era has to signal the end of an era as well. Jean-Claude, you have done an absolutely formidable job as President of the Eurogroup. You have been a proactive bridge-builder, during tough times when we have needed both proactivity and bridge-building. I recall many events of these years – especially the one in the Luxembourg Embassy in Washington in spring 2011, when we faced a low point of the crisis and were not very united at that moment, and when we once again had to straighten our lines and get ready to put out the fire. Your shrewd and witty locker-room talk helped to boost our morale and unite our efforts at that critical moment as well as  many others.

So let me thank you on my behalf, and on behalf of the Commission, for all of your tireless work for the stability of the eurozone, through many long years, and indeed many long nights in this building. I count on you as a member of the euro area summit that you will trust the Eurogroup to take the necessary decisions for the euro area.
Jean-Claude will give a full summary of our discussion, so I will just make a few remarks on three of the issues we have discussed this evening.

First of all, on Cyprus. The Commission has been working closely with the ECB and the IMF to finalise a financial assistance programme with the Cypriot authorities. Building on the useful discussion we have just had, we will continue this intensive work in the coming weeks with a view to facilitating the necessary decisions by the Eurogroup in the course of March.

Second, on direct recapitalisation: the Eurogroup took stock of the progress made at the expert level on designing a future ESM instrument for this purpose. There are complex technical issues still to be solved, but today’s discussion will provide an important impetus in this regard.

Third, this year is the year we will prepare and support the return to market financing,  I trust a successful return to market financing, for Ireland and Portugal. We have taken up this task together with our partners in the Troika as well as the Eurogroup members, and I expect that in the coming weeks and months we will be further preparing the successful return to markets of these programme countries.
A final point at the conclusion of this first Eurogroup of 2013. We have made very significant progress last year in tackling both the symptoms and the causes of the crisis. As a result of decisions last year, especially in the second half of last year, tail risks related to the integrity of the euro have disappeared.  Market tensions have eased and confidence has begun to return. Against this backdrop it would be unforgivable if this good news were to lead to any form of complacency.  The crisis remains very present in the lives of millions of Europeans, whether they are struggling to find work for themselves or to obtain credit to invest in their businesses, and thus to create jobs for others.

That’s why we need to proceed along the course of stabilisation and reform, with the same determination and sense of urgency. Once we can do so, then we can ensure that this year 2013 will be the year where Europe moves from stabilisation to sustained recovery and creates the foundations for sustainable growth and better employment.

7.  Άρθρο του Διοικητή της ΚΤ στους FinancialTimes για την κυπριακή οικονομία - 23.1.13
Οι μεταρρυθμίσεις και οι ενισχυμένες τράπεζες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος: όχι άμεμπτη αλλά παρεξηγημένη» που δημοσιεύεται στους ΦαϊνάνσιαλΤάιμς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στην ιστορία της, ενώ διαπραγματεύεται τη συμφωνία για την εξασφάλιση της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των κυβερνητικών χρηματοδοτικών αναγκών και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, που αποτελεί τμήμα του προγράμματος μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην ανάδειξη ορισμένων εσφαλμένων αντιλήψεων για τί συμβαίνει στην Κύπρο, με κορυφαία τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όπως τονίζει, από τη στιγμή που η Κύπρος έγινε «onshore» και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για το βρώμικο χρήμα, η οποία συνάδει με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΕ. «Η διαφάνεια και η ανταλλαγή δεδομένων συνάδουν με τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ και η Κύπρος συγκαταλέγεται στη ‘λευκή λίστα’ του οργανισμού», σημειώνει ο Πανίκος Δημητριάδης. Προσθέτει ότι η ειδική υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval, έχει αξιολογήσει την Κύπρο σε υψηλό επίπεδο και πάνω από αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Για το θέμα της φορολογίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξηγεί ότι η Κύπρος έχει μεν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ φορολογικών παραδείσων και χωρών με χαμηλούς φόρους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος. «Οι πρώτοι συχνά έχουν μηδενικό φόρο, χαλαρές διαδικασίες εγγραφής εταιρειών και αποφεύγουν την υπογραφή συνθηκών διπλής φορολόγησης που απαιτεί ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών. Τίποτα από αυτά δεν διακρίνει την Κύπρο», τονίζει.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Προσθέτει ότι ως μικρό νησί, με λίγη κατασκευαστική παραγωγή και εξαγωγές, η Κύπρος βασίζεται στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από ξένες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν κυριαρχούνται από Ρώσους. Υπάρχουν εταιρείες από κορυφαίες χώρες-μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως παράδειγμα δίνονται οι περίπου 80 εταιρείες που συνδέονται με τη ναυτιλία και έχουν έδρα κυρίως τη Λεμεσό. Τριάντα έξι από αυτές είναι γερμανικές και μόλις τρεις ρωσικές.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει ο Πανίκος Δημητριάδης, η Κύπρος εφαρμόζει μονομερώς το σχέδιο συμφωνίας με την Τρόικα. Υπενθυμίζει ότι το Δεκέμβριο η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα 28 νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να επαναφέρουν την Κύπρο στη σωστή πορεία πριν την υπογραφή μνημονίου, το οποίο ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα. Στόχος όλων αυτών είναι η αντιμετώπιση του υπέρογκου κυβερνητικού ελλείμματος, η διατήρηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η βελτίωση της ποιότητας των κρατικών δαπανών. Παράλληλα εφαρμόζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης, ισορροπημένης ανάπτυξης.
Είναι ξεκάθαρο, συνεχίζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ότι η Κύπρος έχει επηρεαστεί από την κρίση της ευρωζώνης και ιδίως από την έκθεσή της στην Ελλάδα. Η κρίση διέκοψε 35 έτη ανάπτυξης. Οι ζημιές που επιβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες με το ελληνικό PSI αντιστοιχούσαν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, αναλογικά υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Η Κύπρος δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Παλαιότερες αποφάσεις έχουν συμβάλει στην παρούσα κατάσταση και τώρα αντιμετωπίζουμε μια σειρά προκλήσεων. Αυτό αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.
Αναφερόμενος στο μέλλον, επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν μικρότερο, υγιέστερο και πιο ανθεκτικό τομέα. Στόχος είναι η αποκατάσταση επαρκούς κεφαλαιακής προστασίας με τουλάχιστον 9% σε βασικά ίδια κεφάλαια (CoreTier-1 capital), η διατήρηση ρευστότητας, η αυστηρότερη εποπτεία, η αναδιάρθρωση για τη μείωση του μεγέθους των τραπεζών και η ενδυνάμωση των ισοζυγίων με το διαχωρισμό του κακού αποθεματικού, όπως έχουν κάνει η Ισπανία και η Ιρλανδία. Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει κάθε εμπιστοσύνη στο θετικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτών των αλλαγών.
Καταλήγει τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι επί 30 χρόνια ένας επιτυχημένος επιχειρηματικός κόμβος. Ναυτιλία, τουρισμός, χρηματοπιστωτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, μαζί με τους τομείς τεχνολογίας και μέσων, συνεχίζουν να ελκύουν ξένες επενδύσεις. «Με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια των ακτών του νησιού και με περαιτέρω έρευνες να έχουν σχεδιαστεί, αναμένουμε ότι ο τομέας της ενέργειας και κατά συνέπεια η ευρύτερη οικονομία, θα λάβουν σημαντική ώθηση», κλείνει το άρθρο του στους FinancialTimes ο ΠανίκοςΔημητριάδης.(ΚΥΠΕ 23.1.13)

8.  Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ - 22.1.13
(απόσπασμα)
(…) Σε ό,τι αφορά τα θέματα γεωργίας λήφθηκαν αποφάσεις για βασικά ζητήματα και υπήρξαν  σημαντικές επιτυχίες όπως η έγκαιρη ολοκλήρωση του Κανονισμού για τη στήριξη στους αμπελοκαλλιεργητές και του μεταβατικού Κανονισμού για τις άμεσες πληρωμές για το έτος 2013. Να αναφέρω, επίσης, την ολοκλήρωση του πακέτου ποιότητας καθώς και την ολοκλήρωση των Κανονισμών για τις «Ιδιαίτερα απόκεντρες περιφέρειες» και τα «Μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους».

Στον τομέα της φυτοϋγείας η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις και να επιτύχει δύο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά την ισοδυναμία του δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού και η δεύτερη την ισοδυναμία των σπόρων προς σπορά.

Η Κυπριακή Προεδρία ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να προωθήσει περαιτέρω τις συζητήσεις για τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Θέσαμε λοιπόν ως πρώτιστη και βασικότερη προτεραιότητά μας την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προόδου στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενεργώντας προς αυτή την κατεύθυνση, ετοιμάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να τονίσω ότι επιτεύχθηκε σημαντικότατη πρόοδος και στους τέσσερις βασικούς Κανονισμούς της νέας ΚΑΠ. Στο τελευταίο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας επί Κυπριακής Προεδρίας, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στους συναδέλφους μου αναλυτική έκθεση προόδου με τα αποτελέσματα των ενεργειών μας και την πρόοδο που έχουμε επιτελέσει σε κάθε έναν από τους τέσσερις βασικούς κανονισμούς της ΚΑΠ: τον Κανονισμό για τις Άμεσες Πληρωμές, τον Κανονισμό για την Ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς, τον Κανονισμό για την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Οριζόντιο Κανονισμό.

Να μου επιτρέψετε να αναφέρω επιγραμματικά ορισμένα από τα βασικά θέματα που προωθήσαμε ως Προεδρία. Για τον Κανονισμό Άμεσων Πληρωμών υποβάλαμε τροποποιήσεις σχετικά με το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, την εσωτερική σύγκλιση, τον οικολογικό προσανατολισμό και τη λειτουργία των καθεστώτων για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας και τους μικροκαλλιεργητές. Σχετικά με τον Κανονισμό της Ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, υποβάλαμε προτάσεις για την ταξινόμηση των σφαγίων και τον ορισμό των βοοειδών, τα έκτακτα μέτρα και την ύπαρξη δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από οργανώσεις παραγωγών. Σχετικά με τον Κανονισμό Αγροτικής Ανάπτυξης υποβλήθηκαν από την Προεδρία προτάσεις σχετικά με τη δασοκομία, τη διαχείριση κινδύνου, τις επενδύσεις στις αρδεύσεις και τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Οριζόντιο Κανονισμό υποβλήθηκαν προτάσεις για τη διαπίστευση των οργανισμών πληρωμών, τους επιτόπιους ελέγχους, την εκκαθάριση λογαριασμών και τις κυρώσεις. (…)

(…) Για τα θέματα αλιείας υπήρξαν εξίσου πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Θα αναφερθώ κατ΄αρχάς στην επίτευξη μερικής γενικής προσέγγισης στην Πρόταση Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, στο Συμβούλιο Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας έτσι τη συζήτηση στο Συμβούλιο για το πακέτο Κανονισμών που συναποτελούν τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Η Συμφωνία για το Ταμείο Αλιείας συμπεριλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις δράσεις που απαιτούνται για μια πετυχημένη αναδιαμορφωμένη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ). Με τον τρόπο αυτό οι ανάγκες για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής καλύπτονται αφού έχουν συμπεριληφθεί μέτρα και δράσεις για την καινοτομία, στήριξη των παράκτιων και αλιευτικών περιοχών και κίνητρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, οι Υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τις τρεις Προτάσεις Κανονισμού του Συμβουλίου περί καθορισμού για το 2013 των αλιευτικών δυνατοτήτων των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένα αποθέματα ιχθύων εσωτερικών υδάτων στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα και τα διεθνή ύδατα τα οποία είναι υπό τη διαχείριση Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης Αλιείας, καθώς και για τις αλιευτικές δυνατότητες στον Εύξεινο Πόντο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για ακόμη τρεις προτάσεις που αφορούν ποσοστώσεις και αλιευτικές δυνατότητες.(…)
(…) Σε ό,τι αφορά τα θέματα περιβάλλοντος, η Κυπριακή Προεδρία έδωσε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί αυτά αποτελούν βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και γιατί επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία  μας, την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και στον τομέα αυτό συμβάλαμε, πιστεύω, στην περαιτέρω ενίσχυση της πορείας της Ένωσης προς την αειφορία με μια σειρά από αποφάσεις που λήφθηκαν, ενέργειες που δρομολογήθηκαν και διαδικασίες που προχώρησαν.

Με βάση το Εξαμηνιαίο μας Πρόγραμμα, ο απολογισμός μας είναι πολύ θετικός. Μεταξύ των πολλών που έγιναν στον σημαντικό αυτό τομέα, σταχυολογώ τα ακόλουθα:

·       Θεωρώ ως πολύ σημαντική την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πρώτα μεταξύ των κρατών μελών και στη συνέχεια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για δυο νέα νομοθετήματα που  βελτιώνουν την κοινοτική πολιτική στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρομαι στη συμφωνία για τον Κανονισμό για την αναθεώρηση του μηχανισμού παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ώστε, μεταξύ άλλων,  να αντικατοπτρίζει τις μέχρι τώρα εμπειρίες. Επίσης, στη συμφωνία για την Οδηγία για τις εκπομπές και απορροφήσεις αερίων από τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη πολιτικής για την πλήρη ένταξη του τομέα αυτού στις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·       Για το ίδιο θέμα, δηλαδή αυτό της κλιματικής αλλαγής, η Κύπρος αντιμετώπισε με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση να διασφαλίσει τον συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών και να ηγηθεί, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις κατά την παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στην Ντόχα του Κατάρ. Στα θετικά τοποθετώ, επίσης, τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε και την έγκριση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου με τις θέσεις της Ένωσης στη Διάσκεψη, καθώς και τη μεταγενέστερη κοινή διαπίστωση ότι στην Ντόχα υιοθετήθηκαν όλοι οι βασικοί μας στόχοι.

·       Επιτεύχθηκε επίσης πλήρως ο στόχος της υιοθέτησης του Σχεδίου για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έγκριση Συμπερασμάτων από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 17 Δεκεμβρίου, και αφού προηγήθηκε διάλογος στο Άτυπο Συμβούλιο και σε συνέδριο που έγιναν στη Λευκωσία.  

·       Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Ρίο για την αειφόρο ανάπτυξη απασχόλησαν εκτεταμένα την Κυπριακή Προεδρία και τα διάφορα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό αρκετών, έγινε κατορθωτό να διαμορφωθούν και υιοθετηθούν Συμπεράσματα από το Συμβούλιο για την  περαιτέρω εξειδίκευση των επιδιώξεων και προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία.

·       Για το τελευταίο θέμα, μια σημαντική πρωτοβουλία με μακροπρόθεσμες προοπτικές ήταν η συζήτηση πολιτικής που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος του Δεκεμβρίου, με τελική κατάληξη τη διαμόρφωση σχετικών εισηγήσεων πολιτικής προς το επόμενο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, τον ερχόμενο Μάρτιο, με στόχο το «πρασίνισμα» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

·       Στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της βιολογικής ποικιλότητας, η Κυπριακή Προεδρία διασφάλισε την ουσιαστική εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις κατά την παγκόσμια Διάσκεψη για τη Βιολογική Ποικιλότητα που έγινε τον Οκτώβριο στην Ινδία.

·       Η Προεδρία προώθησε επίσης αρκετά την πρόταση Οδηγίας για τη διάλυση των πλοίων σε περιβαλλοντικά ενδεδειγμένες εγκαταστάσεις. Στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου έγινε συζήτηση προσανατολισμού, παραδώσαμε δε στην Ιρλανδική Προεδρία αναπροσαρμοσμένο κείμενο για περαιτέρω προώθηση.   

·       Εξέχουσα θέση στις εργασίες της Προεδρίας δόθηκε στην πρόταση για τον νέο Κανονισμό LIFE που αφορά το κύριο χρηματοδοτικό μέσο για προγράμματα στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, έγιναν πολύ δύσκολοι διαπραγματευτικοί τρίλογοι με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία, η εκτίμηση είναι ότι, ως αποτέλεσμα των τριλόγων, το θέμα έφτασε σε σημείο στο οποίο να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας  μέσα στο 2013.

·       Στα θέματα που αφορούσαν τις ουσίες στα νερά και το κάδμιο στις μπαταρίες έγινε σημαντική πρόοδος με συζητήσεις στην Ομάδα Εργασίας, τη διασφάλιση σε μεγάλο βαθμό συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών και την ετοιμασία συμβιβαστικών προτάσεων και νέων κειμένων. Αυτό επέτρεψε στην Ιρλανδική Προεδρία να θέσει ως στόχο της την επίτευξη συμφωνιών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που δεν ήταν εφικτό κατά τη δική μας Προεδρία λόγω των διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέτασή τους και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

·       Άρχισε, τέλος, ο διάλογος σε πολιτικό επίπεδο για το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον με συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών και σε τεχνικό επίπεδο για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.(…)

(Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού είναι εδώ διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Γ.Τ.Π.)

9.  Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή αποφοίτησης του προγράμματος σεμιναρίων «Διαχείριση κρίσεων και διαμεσολάβηση», χθες - 22.1.13
Συγχαίρω τα τρία Πανεπιστήμια, το Πάντειο των Αθηνών, του Αιγαίου και το Νεάπολις Πάφου για τη σημαντική πρωτοβουλία να εκπονήσουν και να διεκπεραιώσουν επιτυχώς το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Διαχείριση κρίσεων και διαμεσολάβηση», το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα αισίως τις σεμιναριακές του συναντήσεις. Περιλάμβανε 48 ώρες διδασκαλίας και αμφίδρομης διαλεκτικής προσέγγισης του κρίσιμου και ζωτικού φαινομένου της στρατηγικής, της διαχείρισης κρίσεων και της διαμεσολάβησης.

Η εξαιρετική επιτυχία του προγράμματος έγινε ήδη γνωστή στην κοινωνία μας, ο δε έπαινος και τα συγχαρητήριά μας ανήκουν στους συντελεστές, τα πανεπιστήμια, τους υψηλού επιπέδου εξειδικευμένους καθηγητές και τους σπουδαστές που κατέκτησαν τη γνώση στερούμενοι χρόνου ανάπαυσης και αναψυχής για να καταστούν χρήσιμοι στον εαυτό τους και την πατρίδα τους.

Η ειρήνη και η ασφάλεια αποτελούν βασική προτεραιότητα των κρατών και απαραίτητη προϋπόθεση για την αδιατάρακτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Αναγκαίοι συντελεστές είναι η στρατιωτική ισχύς, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, η κοινωνική συνοχή και οι καλύτερες δυνατές πολιτικές σχέσεις στον γεωγραφικό περίγυρο και στον ευρύτερο διεθνή χώρο. Αυτά συγκροτούν το οικοδόμημα ισχύος και ασφάλειας  ενός κράτους.

Τα σύγχρονα κράτη είναι υποχρεωμένα να διαχειριστούν και να ελέγξουν κρίσεις, δηλαδή μια σειρά αρνητικών και απειλητικών γεγονότων, ώστε να αντιμετωπίσουν μια βίαιη ενέργεια, ένα μεγάλου μεγέθους πλήγμα, μια καταστροφή. Ζούμε μια εποχή επικίνδυνων κρίσεων και ασύμμετρων απειλών που εξελίσσονται παγκοσμίως και διαχέονται προς διάφορες κατευθύνσεις, με διάφορες μορφές. Παρ’ όλα αυτά η αντιμετώπιση των κρίσεων είναι σε μεγάλο βαθμό υπόθεση πρόβλεψης, πρόληψης και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης.

Η εποχή της παγκοσμιοποίησης χαρακτηρίζεται από ένα φαινόμενο οριζόντιας διάχυσης απρόοπτων, αιφνιδιαστικών, αντισυμβατικών και ασύμμετρων απειλών και αντίστοιχων κρίσεων. Τα κράτη θα είναι ασφαλή στον βαθμό που θα είναι έτοιμα να διαχειριστούν αποτελεσματικά κρίσεις προβλέποντας όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια. Θα μπορούσε κανείς μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2001 να διανοηθεί, έστω, ότι το μεγαλύτερο τρομοκρατικό κτύπημα στην ιστορία θα το δέχονταν οι ΗΠΑ εκεί που το δέχθηκαν;

Η παγκοσμιοποίηση και η ασύλληπτη πρόοδος της τεχνολογίας έχουν μετατρέψει τον κόσμο σ’ ένα μεγάλο χωριό ως οικονομική, κοινωνική και πολιτική οντότητα. Η λεγόμενη παρεμβατική παγκόσμια λειτουργία των αγορών και διεθνών οικονομικών παραγόντων αλλά και η διαβρωτική λειτουργία του διαδικτύου στα θέματα αξιών, παραδόσεων και πολιτισμού εθνικών κοινωνιών διαμορφώνουν ένα παγκόσμιο σκηνικό που δεν αντιμετωπίζεται με υφιστάμενες αντιλήψεις και παραδοσιακές μεθόδους.

Όλα αυτά τα ζητήματα εξετάσθηκαν μαζί με άλλα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προοπτικές της όχι μόνο ως πολιτικής και οικονομικής οντότητας, αλλά και ως φορέα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας με παγκόσμια εμβέλεια. Η Ένωση αναδεικνύεται ως μια ήρεμη και πολιτισμένη δύναμη, ως παγκόσμιος παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Άλλωστε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι η πιο ισχυρή αναγνώριση όχι μόνο για την επικράτηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και για τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Είναι ένας δίκαιος έπαινος και ένα δυνατό κίνητρο να συνεχίσει η Ένωση στον δρόμο της ειρήνης και του μέλλοντος.

Εμείς στην Κύπρο βιώνουμε μια διαρκή κρίση λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και της απειλής της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Η επιβίωσή μας βασίζεται στην ικανότητά μας να προβάλουμε αξιόπιστη και αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της ύπαρξής μας ως κράτους, ως πολιτισμού, ως κοινωνίας, ως λαού, αλλά και ως τμήμα ενός ιστορικού έθνους.

Κλείνοντας, εκφράζω αναγνώριση και βαθύτατη εκτίμηση στην πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία και προσφορά των Πανεπιστημίων Πάντειο, Αιγαίου και Νεάπολις και εκφράζω την πεποίθηση ότι αυτό το εγχείρημα διαρκούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στελεχών της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αγκαλιαστεί από την πολιτεία και την κοινωνία μας.

Είναι μια ουσιαστική συνεισφορά στη μεγάλη προσπάθεια, με όραμα και υπευθυνότητα να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα και δυνατότητες, μαζί και το πλεονέκτημα της στρατηγικής θέσης, και να κάνουμε την Κύπρο από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης διά μέσου των αιώνων, νησί της ελευθερίας και της ειρήνης, παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.





10.  Ομιλία της Υπουργού Υγειάς δρος Ανδρούλας Αγρότουσε εκδήλωση της ΠΟΓΟ με θέμα«Η στρατηγική κατά του καρκίνου και οι τρόποι υλοποίησης της» - 22.1.13
Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι  σήμερα μαζί σας και ομολογώ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό,  επειδή έχει επιλεγεί  ο καρκίνος  ως θέμα της σημερινής εκδήλωσης.  Σε λίγες μέρες άλλωστε, στις 4 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ο καρκίνος στις μέρες μας έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας στις ανεπτυγμένες χώρες. Ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσει με καρκίνο.  Αποτελεί  δετη δεύτερη αιτία θανάτου πανευρωπαϊκά και έχει  αυξάνουσα τάση σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Στην επικράτεια μερικών χωρών έχει  ήδη καταστεί η πρώτη αιτία, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με σειρά αποφάσεων κάλεσε τα κράτη μέλη τον Ιούνιο του 2008 να αναπτύξουν στρατηγικές με στόχο τη μείωση του καρκίνου. Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν άμεσα,ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο βασισμένο στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: Πρόληψη, θεραπευτική αντιμετώπιση, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα.

Με τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής  από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια οργανωμένη απάντηση στο θέμα καρκίνος.  Τον προηγούμενο χρόνο ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ασθένειας δρΑδάμοςΑδάμου,  τον οποίο έχουμε τη χαρά να τον έχουμε μαζί μας, παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης εναντίον του καρκίνου στο Υπουργείο.   Για να συνταχθεί αυτό το Σχέδιο η Εθνική Επιτροπή εργάστηκε πολύ συστηματικά και σκληρά και το πόνημα αυτό θα συμβάλει καταλυτικά στην κοινή μας προσπάθεια.

Με βάση τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής έχουν προωθηθεί αρκετές δράσεις.

Φίλες και φίλοι,
Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα αγωγής της υγείας,στο πλαίσιο της σχολιατρικής,με στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής. Παράλληλα, συνεχίζεται  το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, που αγκαλιάστηκε άμεσα από το κοινό,  το οποίο έχει ως θέμα τους  πιο συχνούς τύπους καρκίνων. Ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστούσυνεχώς εμπλουτίζεται με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και την εισαγωγή ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας. 

Η  γυναίκα της Κύπρου  σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με τις πιο πολλές Ευρωπαίες γιατί η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης και καθιστά ορατές ακόμη και τις μικρότερες αλλοιώσεις στη μορφολογία του μαστού. Διαθέτει  ως επιπλέον πλεονέκτημα τη μικρότερη έκθεση της γυναίκας σε ακτινοβολία. Επιπλέον κάθε Νοσηλευτήριο εμπλουτίστηκε με τη νέα τεχνολογία της τομοσύνθεσης, δηλαδή τη  δυνατότητα ρεαλιστικής απεικόνισης του όγκου σε λεπτές τομές με ψηφιακά μέσα, ώστε να γίνεται δυνατή η μελέτη πολλών λεπτομερειών και ο διαχωρισμός του από τον περιβάλλοντα ιστό. Η τεχνική αυτή θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις βιοψίες, πρακτική που συνεπάγεται ψυχολογικό και σωματικό φόρτο για τη γυναίκα και παράλληλα οικονομική επιβάρυνση.

Για τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν εκπονηθεί σχεδιασμοί βασισμένοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,όμως η οικονομική κρίση ανέκοψε την εφαρμογή τους.Επειδή όμως δεν εφησυχάζουμε και  ο στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη,  δρομολογούμε εντός των ημερών πρόγραμμα μείωσης των λιστών αναμονής στο Μακάρειο για το τεστ Παπανικολάου, του οποίου τα αποτελέσματα θα διαφανούν σύντομα.

Όσον αφορά δε τον καρκίνο του εντέρου, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι η εφαρμογή ενός πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος αρχίζει τον ερχόμενο μήνα από την επαρχία Λάρνακας και σταδιακά θα εξαπλωθεί σε όλη την Κύπρο.Το πρόγραμμα αυτό ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και προσφέρει δωρεάν εξέταση κοπράνων για την ανίχνευση μη ορατού αίματος σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50- 69 ετών.  Περιλαμβάνει επίσηςκολονοσκόπηση στα άτομα που θα κριθεί ότι πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο κοινό και θα ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες.

Στον τομέα της θεραπείας, το Υπουργείο Υγείας παρέχει όλες τις σύγχρονες φαρμακοθεραπείες και τεχνικές,  ώστε οι ασθενείς μας να μην υστερούν σε τίποτε από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, το Σχέδιο Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία Κέντρου Μαστού, και σε κατοπινό στάδιο Κέντρου Γαστρεντερικού Συστήματος, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των δύο πολύ συχνών καρκίνων. Με τη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανισμών επενδύουμε συνεχώς  και στην ανακουφιστική φροντίδα.

 Σε αυτό λοιπόν το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά κάποιους επιπλέον σημαντικούς σταθμούς  που επιτεύχθηκαν στην πορεία μας κατά του καρκίνου: Ένας σημαντικός σταθμός είναι η απόφαση και η δρομολόγηση της δημιουργίας δύο ακόμα Ακτινοθεραπευτικών  Μονάδων στην Κύπρο: Η πρώτη, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που θα αποτελέσει τον ακαδημαϊκό πυρήνα της Ιατρικής Σχολής το 2013.Η δεύτερη είναι η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα του Νοσοκομείου Λεμεσού που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Λεμεσού και Πάφου. Ευελπιστούμε ότι παρά τις δυσκολίες οι στόχοι αυτοί θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο. Ο δρΑδάμου θα σας παρουσιάσει τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης και πώς η Εθνική μας Επιτροπή εργάστηκε για την ολοκλήρωση του.

Θέλω να ευχαριστήσω  λοιπόν θερμά την ΠΟΓΟ, που είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας, για τη συμβολή της στην ενημέρωση του κοινού και να ευχηθώ  σε όλους    μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.

11.  Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αργεντινή - 22.1.13
O Πρέσβης κ. Αντώνης Τουμαζής επέδωσε στις 18 Ιανουαρίου τα διαπιστευτήρια του στον Αντιπρόεδρο της Αργεντινής κ. AmadoBoudou, ως ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μπουένος Άιρες, με έδρα την Ισπανία.

Σε σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Κυβέρνησης στο Μπουένος Άιρες (CasaRosada), ο κ. Τουμαζής ευχαρίστησε τον κ.Boudou για τη συμμετοχή της Αργεντινής στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) και για την υποστήριξη της χώρας στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Ο κ.Boudou, παράλληλα, αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου καιΑργεντινής και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

12.  Προεδρικές Εκλογές 2013 - 22.1.13
Συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων εκλογικών εκλογέων και αριθμός εκλογικών κέντρων
Ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής επιθυμεί να ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στις 545.180.  Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 604 τουρκοκύπριοι εκλογείς.

Τα εκλογικά κέντρα και ηκατανομή των εκλογέων κατά περιοχή έχουν ως ακολούθως:

            Περιοχή                    Εκλογικά κέντρα                            Εκλογείς
                        Λευκωσία                                          417                                         212.882

                        Λεμεσός                                             313                                         149.571

                        Λάρνακα                                            183                                           90.748

                        Πάφος                                                            132                                           47.782

                        Αμμόχωστος                                       54                                            29.770
                       
                        Εξωτερικό                                            40                                            14.427                                                                                          ---------                                      --------------
                        Σύνολα                                          1.139                                          545.180                                 

Επίσης αναφέρεται ότι στον αριθμό των εκλογέων θα προστεθεί και ο αριθμός των εγκλωβισμένων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι θα περιληφθούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τους εγκλωβισμένους που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.



Διευθύντρια