29/1/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για τη Γιορτή των Γραμμάτων - 30 Ιανουαρίου 29/01/2013

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί
Τιµούµε και γιορτάζουµε σήµερα την Ηµέρα των Γραµµάτων και στρέφουμε τη σκέψη και τη μνήμη μας στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Μέγα Βασίλειο, οι οποίοι τίμησαν και καταξίωσαν με τη ζωή και τη δράση τους τα ελληνικά γράμματα.

Πολλά έχουν γραφτεί για το έργο και την προσφορά τους στη θεολογία, καθώς και σε πολλούς άλλους τοµείς της καθηµερινής χριστιανικής και κοινωνικής ζωής. Η µεγαλύτερη, όµως, προσφορά τους, που έγινε και αφορµή για να τους ταυτίσουµε µε τα ελληνικά γράµµατα, είναι η βαθιά αγάπη τους για την κλασική ελληνική ανθρωπιστική παιδεία την οποία σπούδασαν, αγάπησαν και υπηρέτησαν µε ιεραποστολική αφοσίωση.
Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας υπηρέτησαν μέσα από το λόγο και το έργο τους το πολύτιμο αγαθό της παιδείας, δίνοντας ένα απαράμιλλο παράδειγμα της άρρηκτης σύζευξης ανάμεσα στην υψηλή καλλιέργεια και την κοινωνική δράση. Οι Τρεις Ιεράρχες ανέδειξαν όσο λίγοι την αξία της ελληνικής παιδείας και της χριστιανικής αρετής. Παράλληλα, διακήρυξαν πως η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους με όλα τα αναγκαία που θα τους βοηθήσουν να γίνουν αληθινοί άνθρωποι, χρήσιμοι κοινωνικοί εργάτες και θαρραλέοι αγωνιστές στη ζωή τους.
Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, που τιμάται κάθε χρόνο στα σχολεία μας ως η Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και της παιδείας γενικότερα, μας υπενθυμίζει τους πρωταρχικούς σκοπούς που οφείλει να υπηρετεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σκοποί αυτοί που δεν περιορίζονται μόνο στην απόκτηση γνώσεων και στη συνεχή βελτίωση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμελιωδών κοινωνικών αξιών και αρετών όπως είναι η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, ο αλτρουισμός και η κοινωνική ευαισθητοποίηση.
Σε μια εποχή που οι νέοι αναζητούν το δρόμο τους σε μια περίπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, οι βασικές αρχές ζωής και δράσης των Τριών Ιεραρχών μπορούν να τους προσφέρουν υγιή πρότυπα προς μίμηση, να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με σθένος τις όποιες δυσκολίες και να τους γεμίσουν με την αισιοδοξία του ανθρώπου που διαθέτει ανοικτούς πνευματικούς ορίζοντες, ευγένεια ψυχής και κοινωνική αλληλεγγύη.
Το µήνυµα της αγάπης για το συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που ήταν η βάση και το θεµέλιο της ζωής και του έργου των Τριών Ιεραρχών, ας καθοδηγεί πάντοτε τα βήµατά σας για να µπορέσετε να επιτύχετε τον στόχο της αληθινής µόρφωσης και να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι.