20/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Ινδονησίας 20/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, με έδρα τη Ρώμη, κ. August Parengkuan.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Parengkuan διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου και του λαού της Ινδονησίας και συγχάρηκε την Κυπριακή Κυβέρνηση για την επιτυχία της και τη σκληρή δουλειά της κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τα κράτη μέλη της.
Ο κ. Parengkuan εξέφρασε επίσης τη χαρά του για το γεγονός ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζουν να ενισχύονται και πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο για διμερείς διαβουλεύσεις που υπογράφηκε πέρσι μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί το θεμέλιο για τακτικό διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και για αξιοποίηση του δυναμικού των δύο χωρών για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του τουρισμού, καθώς και για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι η Ινδονησία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επανατονίστηκε σε επιστολή του Προέδρου της χώρας στις 4 Οκτωβρίου. Η Ινδονησία, είπε, υποστηρίζει σταθερά μια συνολική λύση στο Κυπριακό, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιβεβαιώνει τη θέση της διακηρύττοντας τις επιφυλάξεις της για ψηφίσματα ή αποσπάσματα των εγγράφων συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν από την 39η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σχετικά με την «Κατάσταση στην Κύπρο», τα οποία η Ινδονησία θεωρεί αντίθετα ή μη σύμφωνα με την εξωτερική πολιτική της και τις συμφωνημένες αρχές του διεθνούς δικαίου.
Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν επιδείξει την παραγωγική τους συνεργασία στα διεθνή φόρα σε διάφορα παγκόσμια θέματα προς όφελος του κοινού συμφέροντος και της διεθνούς κοινότητας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα του, ο κ. Parengkuan είπε ότι από το 1999 έχει εισέλθει σε μια εποχή μεταρρυθμίσεων με την οποία προωθούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η ανεκτικότητα, ο πλουραλισμός και η καλή διακυβέρνηση. Είπε επίσης ότι ο πληθυσμός της χώρας προέρχεται από διάφορες εθνικότητες, γλώσσες και θρησκείες, αλλά ζουν αρμονικά υπό το σύνθημα «Ενότητα στη Διαφορετικότητα».
Καταλήγοντας, ο κ. Πρέσβης εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ινδονησίας λέγοντας ότι, παρόλο που τις δύο χώρες χωρίζει μεγάλη απόσταση, αυτές συνεχώς αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο λαών.
Η Ινδονησία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ένα σημαντικό κράτος στην Ασία και ένας ολοένα και περισσότερο σημαντικός παράγοντας στις διεθνείς υποθέσεις. Είναι με θαυμασμό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που παρακολουθούμε την αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική πρόοδο του ινδονησιακού λαού σε καιρούς παγκόσμιας ύφεσης και οικονομικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, είπε, οι προσπάθειες της Ινδονησίας για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή πρέπει να επαινεθούν, είτε είναι στα Ηνωμένα Έθνη ή σε άλλους περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο ASEAN και οι G-20. Αναφερόμενος δε στη συνεισφορά της Ινδονησίας στην ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ότι οι άοκνες προσπάθειες της Κυβέρνησης της Ινδονησίας προς αυτό τον σκοπό εκτιμούνται ιδιαίτερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι παρόλο που οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εγκαθιδρύθηκαν σχετικά πρόσφατα, οι δεσμοί πραγματικής φιλίας και φιλικής συνεργασίας τους χρονολογούνται από δεκαετίες, αφού και οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εμμένουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου προς επίλυση διεθνών διενέξεων και προβλημάτων. Ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία και η ανάγκη για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μας, επίσης έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν μέσω του εμπορίου όπως επίσης και στον ναυτιλιακό τομέα, αφού και οι δύο χώρες παραδοσιακά είναι χώρες με ανεπτυγμένη ναυτιλία και εμπόριο. Η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας στον τουριστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα είναι επίσης ύψιστης σημασίας, πρόσθεσε, και προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε για σύναψη και εφαρμογή διμερών συμφωνιών για παγίωση των σχέσεων μας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος δίνει μεγάλη σημασία στον αυξανόμενο ρόλο του ASEAN και ότι η πρόσφατη διαπίστευση στον Οργανισμό του Πρέσβη μας στην Τζακάρτα θα θέσει το πλαίσιο για περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ Κύπρου και ASEAN στα επόμενα χρόνια. Ο ηγετικός ρόλος και η εμπλοκή της Ινδονησίας στον ASEAN, συνέχισε, έχει αναγνωριστεί ευρέως ως απόδειξη της ευθύνης της Ινδονησίας για μια πιο ενσωματωμένη και ευημερούσα Ασία προς όφελος της ανθρωπότητας.
Μια από τις προτεραιότητες μας ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ήταν η προσπάθεια για μια Ευρώπη με πιο δυνατή φωνή στον κόσμο και από αυτή την άποψη οι σχέσεις με την Ασία είναι κάτι ουσιώδες. Η φετινή σύνοδος κορυφής της ASEM, συνέχισε, ήταν μια καλή ευκαιρία για τα ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη να έρθουν πιο κοντά και να συνεχίσουν τον διάλογο που ξεκίνησε υπό την αιγίδα της ASEM το 1996, προσφέροντας ακόμη ένα φόρουμ για πραγματική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στη Συμφωνία Συνεργασίας και Συνεταιρισμού, η οποία ελπίζεται ότι θα τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα. Η Κύπρος, πρόσθεσε, πιστεύει ότι η εφαρμογή της θα βελτιώσει σημαντικά την αλληλεπίδραση μεταξύ Ένωσης και Ινδονησίας σε πολλούς τομείς.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.
Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.
Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».
Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.