16/12/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια κοινοτικού πάρκου στη Χλώρακα 16/12/2012

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που μου δίνεται να τελέσω σήμερα τα εγκαίνια του κοινοτικού πάρκου που έχει ανεγερθεί στη φιλοπρόοδη κοινότητα της Χλώρακας. Το πάρκο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας και αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινότητα αλλά και στην Πάφο ευρύτερα.

Γι’ αυτό θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ θερμά τους Λειτουργούς των εμπλεκόμενων Κυβερνητικών Τμημάτων/Υπηρεσιών για την εξαιρετική δουλειά τους, τους ιδιώτες Επιβλέποντα Μηχανικό και Επιθεωρητή και όλους τους συντελεστές της δημιουργίας του πάρκου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έπαρχο Πάφου, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για τις ενέργειες και την πρωτοβουλία τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Τα πάρκα, οι πλατείες και το πράσινο συνιστούν πλέον αναπόσπαστα τμήματα των πόλεων και των κοινοτήτων αφού εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα σε δομημένες και μη επιφάνειες, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του μικροκλίματος. Αποκτούν στις μέρες μας τον χαρακτήρα μικρών οάσεων και αποτελούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες των γειτονιών μας, συμβάλλοντας δραστικά στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμισή τους.
Η δημιουργία πάρκων συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Προωθούν την κοινωνικότητα, δίνουν εναλλακτικές ευκαιρίες ψυχαγωγίας και ξεκούρασης, παρέχουν στα παιδιά χώρους στους οποίους μπορούν να παίξουν και να αθληθούν με ασφάλεια, συμβάλλουν αναντίλεκτα στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και ομορφαίνουν τις πόλεις και τις κοινότητες μας λειτουργώντας ως διέξοδος από τα ασφυκτικά πλαίσια των σημερινών αστικών περιοχών.
Το έργο περιλαμβάνει τοπιοτέχνηση/ανάπλαση του χώρου με την κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων, αναψυκτηρίου, χώρων υγιεινής, παιχνιδότοπου και χώρου στάθμευσης ο οποίος συνδέεται μέσω υπηρεσιακού δρόμου με τον παραλιακό δρόμο Πάφου-Πέγειας. Περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτηση οδικού και διακοσμητικού φωτισμού, αστικού εξοπλισμού και δενδροφύτευση με σύστημα άρδευσης.
Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του πάρκου άρχισαν τον Απρίλιο του 2011 και τελείωσαν τον Ιούνιο του 2012. Η συνολική δαπάνη του έργου ανήλθε στις €920.000 περίπου. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 35% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 35% από τη Κυπριακή Δημοκρατία και 30% από την κοινότητα Χλώρακας.
Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί τον χρηματοδοτικό μηχανισμό με τον οποίο η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές. Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου.
Το Πρόγραμμα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση έργων υποδομής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις κοινότητες της υπαίθρου που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού, και ειδικά των νέων. Η τάση πληθυσμιακής αποδυνάμωσης που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλών κοινοτήτων της υπαίθρου και στην υποβάθμιση της δημόσιας υποδομής. Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης μιας περιοχής αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση σύγχρονων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του τουρισμού, μιας από τις σημαντικότερες πηγές εναλλακτικού εισοδήματος για τους κατοίκους της υπαίθρου.
Αναμφίβολα κάθε φορά που εγκαινιάζουμε ένα αναπτυξιακό έργο, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, προσφέρουμε στον τόπο μας ακόμα ένα όπλο για αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε. Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της υπαίθρου, του περιορισμού της αστυφιλίας, του επαναπατρισμού αποδήμων και της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου στην ύπαιθρο.
Οι Τοπικές Αρχές αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών. Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις Τοπικές Αρχές, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Εμείς επιλέγουμε μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος του πολίτη, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί σωστά, αποδοτικά και κυρίως συμμετοχικά.
Με υπερηφάνεια και ικανοποίηση, λοιπόν, εγκαινιάζουμε σήμερα αυτό το αξιόλογο έργο και το παραδίδουμε στους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους της κοινότητας και της γύρω περιοχής, με τη βεβαιότητα ότι θα το αξιοποιήσουν και θα το απολαμβάνουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Τελειώνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την εδώ παρουσία σας και να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του κράτους και της Κυβέρνησης για την πρόοδο και την ανάπτυξη της υπαίθρου.