16/12/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την οικονομία 16/12/2012

Μήνυμα για ενότητα μεταξύ των εργαζομένων για να μπορέσουμε όλοι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση έστειλε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητά η Κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι το κράτος να δανειστεί για τρεις μήνες από τους ημικρατικούς οργανισμούς χρήματα που θα επιστραφούν με τόκο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου, κληθείς να πει κατά πόσον τίθεται θέμα καταβολής του 12ου και του 13ου μισθού στη Δημόσια Υπηρεσία στην περίπτωση που δεν συναινέσουν οι συντεχνίες, επισήμανε ότι πρώτα από όλα υπάρχει η υπευθυνότητα και η ευθύνη έναντι του κράτους μας σημειώνοντας ότι αυτό που ζητά η Κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διερχόμαστε είναι «το κράτος να δανειστεί βραχυπρόθεσμα, για τρεις μήνες, χρήματα που θα επιστραφούν, και μάλιστα με τόκο».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε: «Και χρειάζεται αυτά τα χρήματα το κράτος τώρα για να μπορέσει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει ειδικά τον μήνα Δεκέμβριο που οι υποχρεώσεις είναι πολύ αυξημένες και λόγω του μισθολογίου, αλλά και άλλων που υπάρχουν στο τέλος του χρόνου.

Μέχρι τώρα έχουμε δώσει μια πάρα πολύ σκληρή μάχη για να φέρουμε τα πράγματα μέχρι εδώ, συζητήσαμε με την Τρόικα με στόχο να κλείσουμε ένα Μνημόνιο για να έχουμε χρηματοδότηση, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και είναι γι αυτό που είπα πως είναι ευθύνη όλων να βοηθήσουν, να συνδράμουν για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Και με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε πως αυτό που γίνεται και όλος αυτός ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από τη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση του κράτους από ημικρατικούς οργανισμούς είναι αχρείαστος και επιζήμιος.

Η οικονομία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στηρίζεται στην ψυχολογία, ήδη η κυπριακή οικονομία δοκιμάζεται από την κακή ψυχολογία, την αβεβαιότητα και όλη εκείνη την κατάσταση που επηρεάζει τον κόσμο, και κατ’ επέκταση την αγορά, και με αυτό που γίνεται θεωρούμε ότι επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο το κλίμα».

Πρόσθεσε επίσης: «Εμείς πάντοτε εργαζόμαστε, όπως και μέχρι σήμερα εργαζόμασταν, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να απολήγει σε βάρος της προσπάθειας που κάνει το κράτος ζητώντας τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Επαναλαμβάνω πως τα χρήματα που θα δοθούν από τους ημικρατικούς οργανισμούς δεν πρόκειται να χαθούν, δεν πρόκειται να τα πάρει το κράτος και να μην τα επιστρέψει. Έχουμε δώσει σαφέστατες εξηγήσεις προς τους ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι σε τελική ανάλυση αποτελούν και δημόσια περιουσία».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η εκταμίευση από τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «αυτά έχουν εξηγηθεί από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για το πότε θέλουμε αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες μας ως κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα από διάφορες τάξεις του πληθυσμού για τη στάση των υπαλλήλων στους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Στεφάνου επισήμανε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα γι αυτό το θέμα: Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να τα ‘βάζουν’ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα ή και αντιστρόφως. Ο ιδιωτικός τομέας έχει δεχθεί ισχυρά κτυπήματα από την κρίση και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα καλούνται να συνεισφέρουν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και θα είναι καλύτερα ενωμένοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες. Και μέσα σε καλύτερες συνθήκες να εργαστούν για να αποκατασταθούν δικαιώματα που σήμερα είτε προσωρινά είτε όχι έχουν απολέσει μέσα από την ανάγκη της υπογραφής ενός Μνημονίου.

Μαζί με την έκκληση που κάνουμε για να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να προχωρήσει το θέμα της δανειοδότησης του κράτους από τους ημικρατικούς οργανισμούς, είναι και η έκκληση να μην πάμε σε καταστροφικές προσεγγίσεις ο ένας εναντίον του άλλου με σκοπό να μπορέσει κάποιος να περισώσει κάτι για το δικό του μερίδιο. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να μπορέσουμε να διαβούμε τις δυσκολίες».

Κληθείς να πει κατά πόσον μετά την απόφαση για τον Ενιαίο Τραπεζικό Μηχανισμό έχει κλείσει οριστικά το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το θέμα της αναδρομικότητας δεν έχει κλείσει. Το θέμα αυτό έτσι και αλλιώς ήταν ευθύς εξαρχής δύσκολο έχοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν συγκεκριμένες χώρες στο επίπεδο της ΕΕ. Χρειάστηκε πρώτα από όλα η ΕΕ να συζητήσει έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η απευθείας χρηματοδότηση. Υπενθυμίζω αυτή τη συζήτηση διότι και τότε υπήρχαν ενστάσεις από συγκεκριμένες χώρες κατά πόσον θα έπρεπε να γίνεται αυτό. Τότε η ΕΕ έκανε ένα βήμα παρακάτω, μετά έκανε δεύτερο βήμα για να κλείσει αυτό το θέμα, αν ήταν δυνατόν, μέχρι το τέλος του 2013. Με την απόφαση που έχει ληφθεί τώρα αυτή η ημερομηνία μετακινείται για τον Μάρτιο του 2014. Ζητήματα περί αναδρομικότηταςπου είναι δύσκολα δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες ένεκα της κατάστασης που υπάρχει στην Ευρώπη με την οικονομική κρίση που υποχρεώνει και ορισμένες χώρες να λαμβάνουν και επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και προσπαθούν να αποφύγουν το Μηχανισμό.

Είναι φανερό ότι παρακάτω το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά και ξανά, ανάλογα με τις εξελίξεις. Εμάς η θέση μας παραμένει ως Κυπριακή Κυβέρνηση ότι θα πρέπει – όταν και εφόσον συσταθεί αυτός ο Μηχανισμός – να ευεργετηθεί και η Κύπρος, πόσω μάλλον που και η δική μας χώρα ανήκει στην ομάδα των χωρών, όπως είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία, που ουσιαστικά έπεσαν θύματα της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και συγκεκριμένης απόφασης του Συμβουλίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους που τελικά κατέληξε σε απώλειες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι και θέμα που έχει να κάνει με μια από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες δομείται η ΕΕ, την αρχή της αλληλεγγύης. Χρειάζεται η ΕΕ να δείχνει την αλληλεγγύη της έμπρακτα προς εκείνες τις χώρες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν ανάγκη αυτής της στήριξης. Φυσικά και οι χώρες αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες και εμείς έχουμε δείξει ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας διότι προχθές στο Eurogroup όλοι χαιρέτισαν το γεγονός πως η Κύπρος όχι απλώς έχει καταλήξει σε μια κατ΄αρχάς συμφωνία με την Τρόικα, αλλά και το ότι μνημονιακά νομοσχέδια έχουν κατατεθεί και εγκριθεί από τη Βουλή. Αυτό είναι ένα δείγμα των προθέσεων μας. Αυτό θέλουμε να μην αναγνωρίζεται μόνο λεκτικά, αλλά να γίνονται εκείνες οι ενέργειες και να υπάρχουν εκείνες οι προσεγγίσεις υπέρ της Κύπρου και όχι να γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες σε βάρος της Κύπρου τις οποίες βλέπουμε να γίνονται».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κινήσεις για να αμειφθεί η Κύπρος γι αυτήν της τη στάση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο προς αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε στη διαδικασία συζήτησης αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα της Pimco και το πού θα καταλήξει το ποσόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα κρίνει και την προοπτική του δικού μας χρέους. Είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα».

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον το ποσό θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν έχουμε ακόμη τα τελικά αποτελέσματα. Είναι και τέτοιο το ποσόν, που ως ποσοστό του ΑΕΠ, λίγο πάνω ή κάτω κάνει διαφορά. Γι αυτό είναι καλύτερα να περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει το ποσόν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ανάλογα θα κινηθούμε».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο της αντιπαράθεσης, όπως αυτή προβάλλεται από τα ΜΜΕ, μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κύπρος σε αυτήν την κατάσταση που έχει βρεθεί ένεκα των τραπεζών επηρεάζεται από διάφορες εξελίξεις και συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ. Έχουμε δει τι γίνεται με τον Μηχανισμό Στήριξης. Είναι γνωστό ότι όντως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ αναφορικά με τον Μηχανισμό Στήριξης, για το πότε θα συμφωνηθεί τι θα περιλαμβάνει κ.ά. Δεν αποκλείεται τέτοιες συζητήσεις να επηρεάζουν και το δικό μας θέμα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει, εμείς συνεχίζουμε με την ίδια στοχοπροσήλωση με την οποίαν ξεκινήσαμε, σε μια προσπάθεια να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο την Κύπρο μας, την οικονομία και τον λαό μας, έχοντας υπόψη τις δυσκολίες στις οποίες υποβάλλεται ο λαός λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».