12/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση του Παγκύπριου Ομίλου Ελπιδοφόρος «Ενάντια στην Προκατάληψη», στη Λευκωσία 12/12/2012

Είναι με αισθήματα χαράς που δέχτηκα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ στην εκδήλωση του Παγκύπριου Ομίλου Ελπιδοφόρος, που έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και φίλων του ομίλου.

Ο Όμιλος Ελπιδοφόρος δραστηριοποιείται ενεργά από το 2007 προσπαθώντας να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική πάθηση και να καταπολεμήσει πρωτίστως την προκατάληψη που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας απέναντι στα άτομα αυτά.

Η κοινωνική προκατάληψη συνήθως προέρχεται από την άγνοια και απορρέει από τα αισθήματα φόβου μπροστά στη διαφορετικότητα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα αποτελούν αναμφισβήτητα πολύ σοβαρά προβλήματα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια καθώς και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το κοινωνικό στίγμα είναι αυτό που οδηγεί τα άτομα με ψυχικές παθήσεις στην απομόνωση και στην απογοήτευση, με αποτέλεσμα να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό τους και να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Απάντηση στα αισθήματα φόβου μπορεί να δώσει η γνώση και η πληροφόρηση.

Οι οργανωμένοι εθελοντές είναι αυτοί που έρχονται να δώσουν λύση και προτάσεις για διέξοδο από την απομόνωση και ένταξη των ατόμων αυτών πίσω στην κοινωνία. Όπως, εξάλλου, έχουμε πει πολλές φορές, ο εθελοντικός τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά, δρώντας επικουρικά στον ρόλο του κράτους.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε τη συνεισφορά του εθελοντικού κινήματος στον τομέα της παροχής προγραμμάτων που έχουν στόχο την κάλυψη αναγκών φροντίδας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζουμε μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το Σχέδιο Επιχορήγησης Εθελοντικών Οργανώσεων και το Σχέδιο Επιχορήγησης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά για το 2012 υπολογίζεται να δοθούν πέραν των 9 εκ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων που λειτουργούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι τοπικές Αρχές.

Πρωτοβουλίες όπως οι δικές σας που έχουν στόχο να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην καταπολέμηση των διακρίσεων είναι αξιέπαινες και επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια μου.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Επαρχιακός Λειτουργός Ευημερίας Λευκωσίας κ. Λεύκος Βασιλείου.