11/12/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου των νέων Κεντρικών Γραφείων του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης 11/12/2012

Καταθέτουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων κτηρίων που θα στεγάσουν τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε να υλοποιούνται οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχει θέσει ο Οργανισμός και είναι σημαδιακό το γεγονός ότι τα σχέδια αυτά υλοποιούνται σε πολύ δύσκολους καιρούς για τον τόπο μας.

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης μέσα στα 30 χρόνια προσφοράς του έχει βάλει τη σφραγίδα του στον τομέα της αρμοδιότητας του. Βασικός του στόχος η παραχώρηση μακροπρόθεσμων δανείων σε οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ο Οργανισμός εκπληρώνει σημαντικό κοινωνικό έργο υλοποιώντας την πολιτική του κράτους στον στεγαστικό τομέα με την εφαρμογή διαφόρων κυβερνητικών στεγαστικών προγραμμάτων. Αποτελεί επίσης τον διεκπεραιωτή της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την ισότιμη κατανομή των βαρών προσφέροντας σπουδαστικά και άλλα υποστηρικτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους απλούς ανθρώπους.

Η φιλοσοφία του Οργανισμού, παρά το ότι αποτελεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διαφέρει κατά πολύ από τη φιλοσοφία των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο επίκεντρο αυτής της φιλοσοφίας είναι ο απλός άνθρωπος, ο μισθοσυντήρητος, ο εργαζόμενος. Και παρά το γεγονός ότι με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. οι κρατικές ενισχύσεις προς τον Οργανισμό σταμάτησαν γιατί συγκατελέγηκαν στον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο Οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται μέσα από τη δική του νούσιμη και νοικοκυρεμένη πολιτική. Μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του ο Οργανισμός έχει αποδείξει την ικανότητα του να εξελίσσεται, να προοδεύει και να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες. Σήμερα λειτουργεί πέντε καταστήματα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της ελεύθερης Κύπρου.

Σε μια εποχή που ο τόπος μας υποφέρει κάτω από τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη που του έχει φορτώσει η ασύδοτη και ανεύθυνη συμπεριφορά των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και υψηλόβαθμων στελεχών τους, Οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης αποτελούν σημεία αναφοράς υπεύθυνης διαχείρισης και προσφοράς.

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης η παρούσα διακυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού μας και ταυτόχρονα την ανάπτυξη, εξήγγειλε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό, νέο κυβερνητικό Στεγαστικό Σχέδιο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Σχέδιο αυτό 1100 δάνεια ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Οργανισμός διαχειρίζεται επίσης τα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια εγκρίθηκαν περισσότερα από έντεκα χιλιάδες δάνεια, συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αποζητούν τη στήριξη του κράτους για να επιβιώσουν, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης έχει παραχωρήσει δάνεια ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε 5400 οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία.

Μέσα από τα στοιχεία αυτά είναι αυταπόδεικτο ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης επιτελεί ένα ουσιαστικό, πολύπλευρο, κοινωνικό έργο. Βοηθά κυρίως τα λιγότερο ευνοημένα νοικοκυριά της Κύπρου και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια, βασική προϋπόθεση για υλοποίηση της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που έχει εισαγάγει αυτή η Κυβέρνηση. Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχίσει να υλοποιείται γιατί ακριβώς στην κρίσιμη αυτή ώρα είναι απαραίτητη για τον λαό μας.

Η στήριξη που έχουν πάρει εκατοντάδες οικογένειες από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης αποτελεί άλλη μια απόδειξη του σημαντικού κυβερνητικού έργου που έχει παραχθεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αποτελεί απάντηση σε όλους όσοι λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και, επιτρέψετε μου να πω, ιδεολογικού και παραταξιακού φανατισμού επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο της Κυβέρνησης.

Φίλοι και φίλες,

Μετά από 30 χρόνια προσφοράς ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης αποκτά το δικό του σπίτι. Οι κτηριακές αυτές εγκαταστάσεις χωρητικότητας τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων θα αποτελούνται από γραφειακούς χώρους με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό. Εδώ θα στεγάζονται τα κεντρικά καταστήματα του Οργανισμού μαζί με άλλους υποστηρικτικούς χώρους καθώς και χώρους στάθμευσης.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Οργανισμού για τις συλλογικές τους προσπάθειες και τη σκληρή τους δουλειά η οποία διαχρονικά αποδίδει σημαντικούς καρπούς για τον τόπο. Ευχαριστούμε επίσης όσους συνέβαλαν και όσους θα συμβάλουν στο μέλλον για να καταστεί πραγματικότητα το έργο αυτό.

Καταθέτοντας λοιπόν τον θεμέλιο λίθο σήμερα εύχομαι οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις να αποτελέσουν την αφετηρία για νέες επιτυχίες και νέες κατακτήσεις για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Σας εύχομαι όλους καλή δουλειά.