20/11/12

Η Κυπριακή Προεδρία προέβη σε παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΟΝΕ

Η Κυπριακή Προεδρία, μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκά Λουκά, προέβη σε παρέμβαση κατά τη δεύτερη ημέρα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, στο Στρασβούργο. Ο Κύπριος Υπουργός προέβη σε παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), τονίζοντας ότι απαιτείται να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπου ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ να ενισχυθεί.


Η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την ΟΝΕ, περιστράφηκε γύρω από την Έκθεση του Μέλους του Κοινοβουλίου, κ. Marianne Thyssen, σχετικά με τον μέλλον της ΟΝΕ.
Η Έκθεση Thyssen περιλαμβάνει εισηγήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Έκθεση με τίτλο «Προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση”, η οποία ετοιμάστηκε τον Ιούνιο, από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, και την σχετική ενδιάμεση έκθεση, που ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο.
Η εισηγήτρια Thyssen επικεντρώθηκε στην ανάγκη για δημοκρατική νομιμότητα και λογοδοσία και στη συμβολή τους στην τρέχουσα διαδικασία εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Στη δήλωση του, ο κ. Λουκά τόνισε ότι «Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να ενδυναμωθεί ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ και να προχωρήσουμε προς ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο να είναι διαθέσιμο, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν» και υπενθύμισε ότι οι εργασίες πρέπει να συνεχίσουν, ώστε να συμφωνηθεί το νομοθετικό παλίσιο για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μέχτι το τέλος του 2012.
«Έχουμε κληθεί να εργαστούμε με στόχο να συμφωνήσουμε πριν το τέλος του έτους στο νομικό πλαίσιο ενός από των βασικών συστατικών στοιχείων – του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Η Προεδρία σκοπεύει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσει την εντολή αυτή, και είμαι βέβαιος ότι όλοι μας συμμεριζόμαστε αυτή τη φιλοδοξία», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Κλείνοντας, ο κ. Λουκά πρόσθεσε ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την ΟΝΕ, εάν θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και θα παρέχουμε βιώσιμη ευημερία».
Ο Κύπριος Υπουργός θα προβεί, επίσης, σε παρέμβαση απόψε κατά τη συζήτηση για τη Διεθνή Διάσκεψη για τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίας και στη κοινή συζήτηση για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.