20/11/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη συνέντευξη Τύπου για τη «Γιορτή της Ζιβανίας», στη Λευκωσία 20/11/2012

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος χαιρετίζει την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, τα Κοινοτικά Συμβούλια Άλωνας και Πελενδρίου και την Εταιρεία Αδασμολόγητων των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για στήριξη και προώθηση ενός από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου, της ζιβανίας.


Η ζιβανία, το εθνικό μας προϊόν που παράγεται από τον κυπριακό αμπελώνα με τις πιο φυσικές διαδικασίες και με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό αποκούμπι για τον Κύπριο αμπελουργό ο οποίος βιώνει έντονα τα αποτελέσματα του διεθνούς ανταγωνισμού και των χαμηλών τιμών.


Η παραγωγή ζιβανίας αποτελεί την πεμπτουσία και σημαίνει το τέλος της επίπονης προσπάθειας των αμπελουργών μας να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες παραγωγής σταφυλιών. Ο τρύγος, το άλεσμα, η οινοποίηση, ο διαχωρισμός στεμφύλων, η απόσταξη στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες – οι οποίοι θερμαίνονται μέχρι να ξεκινήσει να ρέει το απόσταγμα – αποτελούν τους χαλκάδες που συνθέτουν την παραγωγική αλυσίδα της ζιβανίας. Η διαδικασία συμπληρώνεται με τη δοκιμή της ζιβανίας και με τα ανάλογα εδέσματα που παράγονται επίσης από το σταφύλι, όπως ο σουτζιούκος, το κεφτέρι καθώς και από ξηρούς καρπούς της κυπριακής γης.


Τόσο το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων όσο και το Τμήμα Γεωργίας βρίσκονται πάντοτε στη διάθεση των αμπελουργών και των παραγωγών ζιβανίας για αντιμετώπιση των θεμάτων παραγωγής, αλλά και συνεισφέροντας για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της οινολογίας και της παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων. Σημαντικός στόχος των Υπηρεσιών μας είναι η προσπάθεια για βελτίωση της τεχνολογίας παραγωγής της ζιβανίας για ακόμη καλύτερα και πιο ποιοτικά αποτελέσματα.


Τελειώνοντας, θέλω να σημειώσω ότι τα αποτελέσματα αυτού του είδους των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου τόσο στην κυπριακή αγορά όσο και στους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο για να γνωρίσουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό αλλά και τα δικά μας προϊόντα.


Εύχομαι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και να αποτελέσουν την απαρχή μιας συνεχούς προσπάθειας που με την κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία θα βοηθήσει στην αποδοτική αύξηση της κατανάλωσης της ζιβανίας προς όφελος του Κύπριου αμπελουργού και οινοποιού.


Σημείωση: Την ομιλία διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη.