20/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του νέου κοινοτικού κτηρίου Ψευδά 20/11/2012

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Mε ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψευδά να βρεθώ ανάμεσα σας και να τελέσω τα εγκαίνια του νέου κοινοτικού κτηρίου. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου συναγωνιστή Φρίξο Μιχαήλ και τα μέλη για την πρόσκληση τους.
Ο στόχος της δημιουργίας ενός σύγχρονου κοινοτικού κτηρίου το οποίο να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού και να προσθέτει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς έχει πραγματοποιηθεί.
Η ανέγερση του νέου κοινοτικού κτηρίου άρχισε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012. Οι δαπάνες κατασκευής του έργου ανήλθαν στις €889,000 περίπου, από τις οποίες ποσόν €428,000 παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση, στα πλαίσια της ισχύουσας κυβερνητικής κτηριολογικής πολιτικής. Πρόσθετη χορηγία €10,000 δόθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο για τη διαμόρφωση και ανάπλαση των εξωτερικών χώρων. Τόσο το κτήριο όσο και οι εξωτερικοί χώροι συμβάλλουν στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της περιοχής αναβαθμίζοντας το δομημένο περιβάλλον που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στον όμορφο περιβάλλοντα χώρο. Πρωταρχικός, βέβαια, στόχος είναι η προσφορά πληρέστερης και ποιοτικής εξυπηρέτησης στους κατοίκους και σε άλλους ενδιαφερόμενους.
Πρόκειται για κτήριο σύγχρονο και λειτουργικό, εύκολα προσβάσιμο, σε περίοπτη θέση, γεγονός που το καθιστά κόσμημα για την κοινότητα. Εκτός από τα γραφεία του Συμβουλίου στεγάζει το κοινοτικό ιατρείο και αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στην ψυχαγωγία των κατοίκων και στην πολιτιστική δημιουργία αφού θα παρέχει σε όλα τα οργανωμένα σύνολα τη δυνατότητα χρήσης του χώρου. Θα καλύψει, επίσης, τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να νιώθει ικανοποίηση γιατί έχει στη διάθεση της ένα πραγματικό στολίδι και ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Αναμφίβολα οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της προσφοράς τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την προώθηση πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων εκδηλώσεων αλλά και την υλοποίηση έργων υποδομής όπως το σημερινό, έχουν όχι μόνο τη συμπαράσταση αλλά και την αρωγή του κράτους. Στις προσπάθειες αυτές βρίσκουν πάντα στο πρόσωπο της σημερινής Κυβέρνησης ένα σύμμαχο και υποστηρικτή, ώστε να καθίστανται ικανές να ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις της κοινότητας τους. Εάν ληφθεί υπόψη ότι η σημερινή Κυβέρνηση στήριξε τέτοια έργα, μέσα σε πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες παγκοσμίως, τότε γίνεται αντιληπτή η σημαντικότητα αυτής της κυβερνητικής ενίσχυσης.
Ο ρόλος του κράτους είναι ένα ζητούμενο νευραλγικής σημασίας στην επίκαιρη συζήτηση για το πώς θα βγούμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάποιοι, οι οποίοι εκφράζουν τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, θεωρούν την κρίση ως ευκαιρία να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το κοινωνικό κράτος και να εκμηδενιστεί ο ρόλος του κράτους εν γένει. Όλοι θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος. Άλλο είναι, όμως, αποτελεσματικότερο κράτος και άλλο ανύπαρκτο κράτος, που θα αφήνει τον πολίτη βορά στους άγριους νόμους της αγοράς όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και οι αδύναμοι δύσκολα επιβιώνουν. Αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη με την ανάγκη να διατηρηθεί ο καθοριστικός ρόλος του κυπριακού κράτους σε ζητήματα κρίσιμα, ιδιαίτερα για την ημικατεχόμενη Κύπρο, όπως ο έλεγχος του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των λιμανιών και μέρους των τηλεπικοινωνιών. Εμείς δεν συμφωνούμε με τον εκμηδενισμό του ρόλου του κράτους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και των πολιτών. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το κράτος ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, προστάτη των αδυνάμων και φρουρό του εθνικού και συλλογικού συμφέροντος.
Μέσω των διαφόρων προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να τερματιστεί η πληθυσμιακή αποψίλωση των αγροτικών κοινοτήτων και να εκπληρωθεί μέρος του οράματος της για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Για την επίτευξη των προτεραιοτήτων αυτών, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία έργα κοινωνικών, πολιτιστικών και υποστηρικτικών υποδομών. Αναπλάσεις παραδοσιακών πυρήνων, κατασκευή ή βελτίωση του οδικού δικτύου, κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων, εισαγωγή ή συνέχιση σχεδίων επιχορήγησης ιδιοκατοίκησης στην ύπαιθρο, διαχωρισμός οικοπέδων για άπορες οικογένειες, δημιουργία βιοτεχνικών περιοχών, συνέχιση των παροχών προς εκτοπισμένες οικογένειες και πολλά άλλα. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες ενισχύσαμε την ανάπτυξη και στηρίξαμε τον απλό πολίτη.
Ο Ψευδάς βρίσκεται σχεδόν στο σταυροδρόμι των πόλεων Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας. Η γεωγραφική του θέση επιτρέπει την εύκολη διακίνηση προς και από τις τρείς πόλεις. Προσφέροντας στους κατοίκους δυνατότητα απασχόλησης είτε στην κοινότητα είτε στην πόλη και βουτηγμένος στο πράσινο, ο Ψευδάς έχει όλες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους για τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.
Ελπίζω σύντομα να γίνει κατορθωτή και η δημιουργία της Βιοτεχνικής Περιοχής στην περιφέρεια Μοσφιλωτής, όπως έχουν ζητήσει ο Ψευδάς και οι γειτονικές κοινότητες της Μοσφιλωτής, των Πυργών και της Αγίας Άννας, ώστε οι ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου του κοινοτικού κτηρίου και του γύρω χώρου και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αποτέλεσμα. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν εγκαινιάζουμε σήμερα το κοινοτικό κτήριο Ψευδά. Με αυτή την ευκαιρία διαβεβαιώνω ότι έργα τέτοιου χαρακτήρα θα συνεχίσουν να τυγχάνουν πάντοτε της υποστήριξης τόσο της δικής μου όσο και της παρούσας Κυβέρνησης.