20/11/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε διάλεξη με θέμα τη σηροτροφία στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, στη Λευκωσία 20/11/2012

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δώσατε να βρεθώ σήμερα μαζί σας και να προσφωνήσω την ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη που αφορά την πρακτική καθοδήγηση για την παραγωγή μεταξιού από μεταξοσκώληκες, τις ποικιλίες, τον κύκλο ζωής του μεταξοσκώληκα, τις χρήσεις του μεταξιού, τα τελικά προϊόντα και τις ευκαιρίες αγορών που υπάρχουν. Η σημερινή διάλεξη καταπιάνεται, επίσης, με τις τάσεις της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής παραγωγής και το μέλλον της σηροτροφίας στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.


Το μετάξι, ως ύφασμα, είναι γνωστό από τον 4ο π.Χ. αιώνα, χάρη στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το 551 μ.Χ. μέσω του Βυζαντίου επεκτάθηκε σταδιακά και κάλυψε όλο τον Δυτικό κόσμο. Σε όλα αυτά τα χρόνια η σηροτροφία γνώρισε την ακμή και την παρακμή.


Το κουκούλι αποτελεί την πρώτη ύλη από την οποία παράγεται το μετάξι. Σήμερα εκτρέφονται αρκετά παραγωγικά υβρίδια μεταξοσκωλήκων με αποδόσεις πέραν των 30 κιλών και μετάξι από 5,5 μέχρι 6 κιλά, ανά κουτί των 20.000 αυγών. Η διάρκεια εκτροφής του μεταξοσκώληκα κυμαίνεται από 26 μέχρι 30 μέρες, γεγονός που συμβάλλει σε μειωμένο κόστος παραγωγής. Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος για τους γεωργούς που θα ασχοληθούν με τη σηροτροφία.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα η σηροτροφία αποτελεί κλάδο της γεωργίας ο οποίος στηρίζεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1234/2007 για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς. Όπως τονίζεται στο σκεπτικό του κανονισμού για τη σηροτροφία: «Η εκτροφή μεταξοσκώληκα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία ορισμένων περιοχών της Κοινότητας. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί πηγή συμπληρωματικών εισοδημάτων για τους γεωργούς των περιοχών αυτών. Επομένως, θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος στους εκτροφείς μεταξοσκώληκα». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρέχεται ενίσχυση 133,26 ευρώ ανά κουτί εκτρεφόμενου μεταξόσπορου των 20.000 αυγών, με την προϋπόθεση ότι θα παραχθούν 20 κιλά χλωρά κουκούλια ανά κουτί.


Τελειώνοντας θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της εταιρείας Σπύρος Σταυρινίδης να ασχοληθεί με ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε πιστεύω ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν διεξόδους στο εργατικό δυναμικό, να διευρύνουν τον πολυλειτουργικό ρόλο της γεωργίας και να συμβάλουν στην παραγωγή νέων προϊόντων με εξαγωγικές προοπτικές.


Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη φιλόδοξη προσπάθεια σας.