1/11/12

ΚΥΠΕ - Ηλίας Μαυροκέφαλος - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 01/11/2012 09:50 * Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ" *



ΚΥΠΕ - Ηλίας Μαυροκέφαλος - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 01/11/2012 09:50



1.Στην Κύπρο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η Τρόικα, δεν έχει όμως καθοριστεί ακριβής ημερομηνία , δήλωσαν Γιαννάκης Ομήρου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μετά από συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Στέφανος Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν προλάβει η Κύπρος το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
2.Με χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ενόψει της καθόδου της Τρόικας. Χθες είδε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σ’ ένα κρίσιμο στάδιο.
3.Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν αναμένει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο να αρχίσουν πριν από το 2013. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός Υπουργός είπε ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, αλλά ότι δεν υπήρξε ακόμη κατάληξη σε συμφωνία.
4. «Δεν ξέρω τι εννοεί ο Υπουργός της Γερμανίας, ούτε θα ερμηνεύσω εγώ τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό, το οποίο μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι εδώ και καιρό είμαστε σε επαφή και διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και με την Τρόικα και αναμένουμε να μας οριστεί ημερομηνία καθόδου της Τρόικας για να διαπραγματευτούμε με στόχο να κλείσουμε ένα μνημόνιο: Αυτό λέγεται ουσιαστική συζήτηση», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σόιμπλε.
5.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δεχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης αντιπροσωπεία, υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Λέσχης Ρωσίας, η οποία αποτελείται από Ρώσους βουλευτές. Θα συζητηθούν οι  σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ ενώ την Παρασκευή η ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
6.Ισόβια καταδικάστηκε την Τετάρτη από το μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου ο 30χρονος κομμωτής Θεόδωρος Θεοφάνους για το φόνο της πρώην συντρόφου του Γιούλιας Οπόροκ 24 χρόνων και της τρίχρονης κορούλας της Βικτώριας  τον περασμένο Δεκέμβριο. Η απόφαση του Κακουργιοδικείου ήταν ομόφωνη.
7. Άγρια δολοφονία με θύμα τον 67χρονο χρυσοχόο Μιχαλάκη Δημητρίου Διογένους από τη Λάρνακα διαπράχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού.Το θύμα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο.
8.Στο 12,2% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Σεπτέμβριο έναντι 11,8% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 11,6% (11,5% τον Αύγουστο) του ενεργού πληθυσμού, ενώ στο σύνολο της ΕΕ ήταν 10,6%, παραμένοντας αμετάβλητη.
9. Τις πληγείσες περιοχές στην ανατολική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε περιοδεία την Τετάρτη. Ο Πρόεδρος μετέβη αρχικά στην πόλη Ατλάντικ Σίτι -δημοφιλές τουριστικό θέρετρο και καζίνο-όπου μαζί με τον Κυβερνήτη Κρις Κρίστι επιθεώρησαν από αέρoς τις πληγείσες περιοχές. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, αναμένεται να επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία σήμερα με επισκέψεις στη Νεβάδα, το Κολοράντο και το Οχάιο.
10. Για την πρώτη φάση του Κυπέλλου Κύπρου σημειώθηκαν την Τετάρτη τα ακόλουθα αποτελέσματα: Αλκή-Ακρίτας Χλώρακας 6-0, Εθνικός Άσσιας-ΕΝ Παραλιμνίου 0-4, ΑΕΖ Ζακακίου-Ολυμπιακός 0-2, ΑΕΚ Κουκλιών-Εθνικός Άχνας 2-3, Ονήσιλλος Σωτήρας-Ανόρθωση 0-2, Δόξα Κατωκοπιάς-Αναγέννηση Δερύνειας 0-1, Οθέλλος Αθηένου-Νέα Σαλαμίνα 1-2, Ομόνοια Αραδίππου – ΑΕΚ 0-3, Απόλλωνας – ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς 5-0, ΑΠΟΕΛ - Χαλκάνορας 8-1.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/HMA)