1/10/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης για την 1η Οκτωβρίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 01/10/2012

Στη συμβολή της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παρέλαση, στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε : «Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις ένοπλες δυνάμεις για την άρτια παρουσία τους και σήμερα στην παρέλαση προς τιμήν της 1ης Οκτωβρίου, Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ένεκα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κουτσουρεμένη και δεν μπορεί η νόμιμη Κυβέρνηση να ασκήσει τον έλεγχο και στο κατεχόμενο τμήμα. Κατά συνέπεια, ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, με πολιτικά μέσα, ασφαλώς, για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.


Σε αυτό τον αγώνα, η ανάσα της Ελλάδας πάντοτε μας θερμαίνει. Και θέλω, στην παρουσία του φίλου Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για την αμέριστη, καθημερινή στήριξη σε όλους τους τομείς της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα που διεξάγουμε.


Θέλω να τονίσω ότι οι στιγμές είναι δύσκολες. Δεν θα αναφερθώ τώρα στα οικονομικά προβλήματα - είναι μπροστά μας. Ξέρετε ότι σήμερα συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα. Την Παρασκευή θα συναντηθώ με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, θα γίνουν επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και εύχομαι σύντομα να έχουμε το δικό μας πρόγραμμα, το οποίο θα συζητήσουμε με εκείνους που πρέπει να συζητήσουμε για να προχωρήσουμε πάρα πέρα.


Θέλω να απευθύνω μήνυμα αισιοδοξίας. Παρά τις δυσκολίες, ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει πλείστες τόσες φορές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες με επιτυχία. Το πιστεύω αυτό πραγματικά και εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες, οικονομικές, πολιτικές, να έχουμε λύση του Κυπριακού προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων, προς το συμφέρον των Κυπρίων πρώτα απ όλα και μόνον, ώστε να προχωρήσουμε να δημιουργήσουμε σε αυτό το νησί ένα χώρο ειρήνης, συνεργασίας, μεταξύ των Κυπρίων πρώτα απ’ όλα αλλά και μεταξύ της Κύπρου μας, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των γειτόνων μας εδώ στην περιοχή.


Ακόμη μια φορά συγχαίρω θερμά τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τα παιδιά που έχουν παρελάσει ενώπιον μας και εύχομαι κάθε καλό. Χρόνια πολλά σε όλους».


Από πλευράς του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είπε : «Βρίσκομαι εδώ, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, σε αυτή τη λαμπρή γιορτή της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να υπογραμμίσω το εθνικά και πολιτικά αυτονόητο: ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει η κατ’ εξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξέρω ότι σήμερα περνούμε δύσκολες μέρες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ο ελλαδικός και ο κυπριακός Ελληνισμός εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Έχω τη βεβαιότητα ότι ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να σταθούμε και πάλι όρθιοι στα πόδια μας. Αρκεί να μην πάψουμε να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα θέματα εθνικής ασφάλειας του απανταχού Ελληνισμού.


Υπογραμμίζω, επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε για ένα λεπτό να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, να κινητοποιούμε τις δυνάμεις της διεθνούς νομιμότητας, να δραστηριοποιούμε τις δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, για να μπορέσει επιτέλους να υπάρξει μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς στρατεύματα κατοχής, στην οποία να ζουν και να προοδεύουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.


Με την ευκαιρία αυτή εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και σε όλα τα παιδιά της Εθνικής Φρουράς, κορίτσια και αγόρια, στη διοίκηση και στα παιδιά της ΕΛΔΥΚ για την τόσο σημαντική παρουσία τους σήμερα που μας γέμισε χαρά και περηφάνια και εύχομαι χρόνια πολλά μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη και μέσα από τα δύσκολα, ακόμη και μέσα από τις συμπληγάδες αυτής της δύσκολης συγκυρίας, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να δούμε φως και ότι γρήγορα χαμόγελα θα ξανανθίσουν πάλι στον τόπο μας».