1/10/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παράνομη σύλληψη αστυνομικών από τις κατοχικές δυνάμεις 01/10/2012

Την άμεση απελευθέρωση των τριών αστυνομικών που συνελήφθηκαν χθες παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις ζήτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος παρενέβη και προσωπικά για το θέμα.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της παρέλασης για την 1η Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει την παράνομη σύλληψη τριών αστυνομικών από τις κατοχικές δυνάμεις, είπε: «Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Όταν συζητούν οι Τεχνικές Επιτροπές συζητούνται και τέτοιου είδους θέματα: παράδοσης εγκληματιών. Η Κυπριακή Αστυνομία κάνοντας το καθήκον της έχει εργαστεί ώστε να συλλάβει έναν Τουρκοκύπριο εγκληματία. Συνέβαλε ώστε να παραδοθεί στην κατεχόμενη περιοχή και αυτό θα έπρεπε ουσιαστικά να οδηγήσει στην έκφραση ευχαριστιών από τους Τουρκοκύπριους και όχι στη σύλληψη των παιδιών που προσπάθησαν να συλλάβουν αυτόν τον εγκληματία. Γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα – έχω παρέμβει και προσωπικά – και θεωρώ ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά και άμεσα να απελευθερωθούν οι αστυνομικοί μαζί βεβαίως και με τον οπλισμό και τα αυτοκίνητα τους».
Ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Ερογλου βρίσκεται ακόμη στη Νέα Υόρκη. «Εμείς επικοινωνούμε με τα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι σε εγρήγορση ο κ. Ιακώβου, ο οποίος ασχολείται με αυτά τα θέματα, και έχω ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη άμεση παρέμβαση. Θα έπρεπε να παρέμβουν εκεί επί τόπου τα Ηνωμένα Έθνη».