15/10/12

Η Υπουργός Εσωτερικών μίλησε στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, χθες 15/10/2012


Την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται υπό συνεχόμενο κίνδυνο αλλά και μπροστά από νέες προκλήσεις, λόγω των αναπτυξιακών πιέσεων, της παγκοσμιοποίησης και της μετάλλαξης της κοινωνίας τόνισε η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου κατά την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, που φέτος έχουν ως θέμα «Πολιτιστικές Διαδρομές», χθες στους Καπέδες.

Η προστασία αλλά και η μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης, αλλά και για την ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας, ανέφερε στην εναρκτήρια της ομιλία η Υπουργός Εσωτερικών.

Η κα Υπουργός τόνισε ότι στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και να τους βοηθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα των λαών της Ευρώπης. Η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός και η ανοχή μεταξύ των ανθρώπων είναι στοιχεία απαραίτητα για την αρμονική συνύπαρξή τους μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε η κα Μαύρου.

Η κα Μαύρου σημείωσε ότι η Πολιτεία στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες προστασίας της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς μέσω της νομοθεσίας και στηρίζει και προάγει τη συντήρηση και αποκατάστασή της με επιχορηγήσεις που δίνονται στους ιδιοκτήτες μέσω των προγραμμάτων των διατηρητέων οικοδομών, των αρχαίων μνημείων αλλά και αξιοποιώντας τα διαρθρωτικά και άλλα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντονιστής των εκδηλώσεων ήταν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ τη διοργάνωση των επιμέρους δραστηριοτήτων ανέλαβαν οι διάφορες