15/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια «1000 κράνη για 1000 παιδιά», στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Λευκωσία 15/10/2012

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια που θα περιληφθεί στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες με τίτλο «1000 κράνη για 1000 παιδιά» η οποία γίνεται με τη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, της Cyta και του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η καλλιέργεια οδικής συνείδησης είναι μια δια βίου μάθηση διαδικασία, που πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία και να στηρίζεται σε ένα σύστημα συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όλων των ηλικιών που είναι χρήστες του οδικού δικτύου. Η συμβολή της εκπαίδευσης στη διαδικασία αυτή αφορά στην Κυκλοφοριακή Αγωγή, η οποία είναι ένας από τους βασικός πυλώνες της Oδικής Ασφάλειας.

M ε τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Υγείας, για πρώτη φορά, προνοείται η διδασκαλία της Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος και επιπλέον αποφεύγεται η αποσπασματικότητα και η ευκαιριακή εφαρμογή του, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας επίγνωση της ευθύνης που του αναλογεί σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση των μαθητών, μέσα από την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής και θέλοντας να καταστήσει τα παιδιά ικανά να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία τους, πάντα στο πλαίσιο των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, έχει προχωρήσει ανάμεσα σε άλλα στα ακόλουθα:

· Στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας σειράς Δράσεων και Προγραμμάτων που αφορούν στην Κυκλοφοριακή Αγωγή και γενικότερα στην Αγωγή Υγείας, όπως και στην επιχορήγησή τους π.χ. παραχώρηση 100 ποδηλάτων σε σχολεία Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

· Στην προώθηση παρεμβάσεων από τους μαθητές για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος του σχολείου τους.

· Στην προώθηση Καλών Πρακτικών Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία, όπως το «Περπατώ με ασφάλεια στην περιοχή του σχολείου μου», «Ποδηλατώ στο σχολείο» κ.ά.

· Στην παραγωγή σχετικού υλικού και στην έκδοση σχολικών εγχειριδίων για Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση.

· Στη χαρτογράφηση του οδικού περιβάλλοντος όλων των Δημοτικών Σχολείων παγκύπρια για την αξιοποίησή του σχετικού υλικού στα μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

· Στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στήριξη σχολικών μονάδων.

· Στη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

· Στο άνοιγμα προς την κοινωνία κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπως η Αστυνομία, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων κ.ά., γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημαντικότητα της καθολικής προσπάθειας που επιτελείται από μέρους της πολιτείας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας γενικότερα, για προαγωγή της σωματικής, της κοινωνικής και ψυχικής υγείας των νεαρών μαθητών μας. Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ως εκ τούτου συγχαίρω θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς και εσάς, τα παιδιά που σήμερα είστε εδώ, για να γράψετε και εσείς τη δική σας ιστορία στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Εύχομαι σε όλους σας ασφαλή κυκλοφορία στους δρόμους και ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει όλους μας.