15/10/12

Πρόποση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο δείπνο στο εστιατόριο Chateau Status προς τιμήν των συμμετεχόντων στη 48η Διάσκεψη της COSAC 15/10/2012

Κύριες και Κύριοι Εκπρόσωποι των Εθνικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω, για μια ακόμη φορά, στην Κύπρο. Εύχομαι σε όλους μια παραγωγική Διάσκεψη, μια ευχάριστη διαμονή στην Κύπρο και ευελπιστώ ότι στον ελάχιστο χρόνο της εδώ παραμονής σας, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε κάποιες έστω πτυχές της κυπριακής κουλτούρας και πολιτισμού.

Το αποψινό μας δείπνο φιλοξενείται σ’ ένα ιδιαίτερο μέρος, το οποίο λόγω της τοποθεσίας του, για εμάς τους Κυπρίους, αποτελεί συνεχή υπενθύμιση της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της πατρίδας μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το σημείο στο οποίο είμαστε σήμερα, βρίσκεται ένα βήμα πριν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η οποία μοιράζει βίαια την πατρίδα μας και βρίσκεται κάτω από την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Απέναντί μας, βρίσκεται το ιστορικό ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας», του οποίου η ζωή είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Κύπρου, αποτελώντας σημείο αναφοράς, «σημείο διαίρεσης» των δύο κοινοτήτων, αλλά και «σημείο ενοποίησης», ως κέντρο πολυάριθμων διαμεσολαβητικών προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και ως κέντρο φιλοξενίας δικοινοτικών εκδηλώσεων. Από το 1974, το ξενοδοχείο χρησιμοποιείται ως χώρος διαμονής και εργασίας μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Έχω αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις, ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μια ιστορική πρόκληση για τη μικρή Κύπρο. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά μας ως προεδρεύουσας χώρας προωθώντας, αποτελεσματικά πολιτικές και στόχους της Ένωσης προς όφελος πάντοτε των ευρωπαίων πολιτών.

Η Διάσκεψη της COSAC, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά διάσκεψη η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας. Μεταξύ των τεσσάρων και η ιδρυτική Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, πριν ένα περίπου μήνα στην Πάφο, που στέφθηκε με επιτυχία, εγκαινιάζοντας έναν ουσιαστικό μηχανισμό ευρωπαϊκής διακοινοβουλευτικής συνεργασίας της καίριους της τομείς, της φαίνεται και στα σχετικά συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν.

Γνωρίζω για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε στο πλαίσιο της Διάσκεψης της COSAC και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα και της της Διάσκεψης θα είναι εξίσου καίρια, της και της φορές. Θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε και να ανταλλάξετε απόψεις για της προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, για της εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλα σημαντικά θέματα της της Ενέργειας και της Ασφάλειας Εφοδιασμού, της Εσωτερικής Αγοράς και Διακυβέρνησης, καθώς και για το πολύ κρίσιμο ζήτημα Στρατηγική «Ευρώπη 2020» - Ανάκαμψη από την Οικονομική Κρίση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ειδικά επί του τελευταίου ,

Σε αυτή την πολύ ανήσυχη περίοδο της οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία συναντιόμαστε, εκπροσωπώντας άμεσα τη βούληση των πολιτών της, έχουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικότατο ρόλο. Ένα ρόλο, που αφορά στη δημιουργία ανθρωποκεντρικών πολιτικών, οι οποίες να διασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, καθώς και την αλληλεγγύη δια μέσου της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλοκατανόησης.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί φίλοι, να εκφράσω για μια ακόμη φορά τη χαρά μου για την εδώ παρουσία της και να εγείρω πρόποση στην περαιτέρω ενδυνάμωση της μεταξύ της συνεργασίας, της όφελος όλων των πολιτών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.