5/10/12

Εκδήλωση του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας στη Μόσχα για την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησία 05/10/2012

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε με την ευκαιρία της 52ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ρωσοκυπριακός Σύνδεσμος Φιλίας, στις 4 Οκτωβρίου 2012, στη Μόσχα.

Κατά την εκδήλωση εγκρίθηκε μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το οποίο εκφράζεται η υποστήριξη στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της και της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας.

Στην προσφώνηση του, ο Πρόεδρος του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας και Αν. Προϊστάμενος του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου για Υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών κ. Γ. Μουράτοφ, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει ενεργά την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας κ. Χ. Θράσου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεχή υποστήριξη της Ρωσίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Συνεργασίας με την Κύπρο και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of Moscow κ. Μ. Κουζοφλέφ, αναφέρθηκε στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει, παρά την πρόσκαιρη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, ένα ευυπόληπτο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Π. Κέστορας τόνισε τα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό τομέα. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού για συνέχιση του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας. Εξέφρασε, σ’ αυτό το πλαίσιο, την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τη Ρωσία για τη στάση αρχών που τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα. Χαρακτηρίζοντας τις κυπρορωσικές σχέσεις εξαίρετες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον τους είναι λαμπρό.

Κατά την εκδήλωση ο Ρωσικός Αυτοκρατορικός Ορθόδοξος Παλαιστινιακός Σύλλογος, που ιδρύθηκε την 21η Μαΐου 1882, παρασημοφόρησε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας κ. Π. Κέστορα για τη σημαντική συνεισφορά του στην ενίσχυση των ρωσοκυπριακών σχέσεων. Επισημαίνεται ότι Επικεφαλής της Επιτροπής Επιτίμων Μελών του Συλλόγου είναι ο Ανώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.