5/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη των ΗΠΑ 05/10/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. John M. Koenig.

Κατά τη συνάντηση
, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς η οποία επιμένει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι απαραίτητες συγκλίσεις, ενώ παράλληλα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οδηγώντας ουσιαστικά στη διακοπή των συνομιλιών.

Ο κ. Ομήρου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου
. Εξέφρασε δε ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ για τη σταθερή τους θέση υπέρ της άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων από την Κύπρο, σύμφωνα και με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερόμενος
στην Αραβική Άνοιξη και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Κύπρος εργάζεται ώστε η ευρύτερη περιοχή να καταστεί χώρος σταθερότητας, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Οι κ
.κ. Ομήρου και Koenig αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ και ειδικότερα στην Κύπρο.

Ο κ. Koenig επανατόνισε την προθυμία των ΗΠΑ να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και ευχήθηκε όπως ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα και επέλθει ανάκαμψη της οικονομίας. Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο κ.
Koenig, εξακολουθούν να επιθυμούν και να στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών τους σχέσεων με την Κύπρο.