15/10/12

Συνεχίζονται οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης της COSAC 15/10/2012

Συνεχίζονται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), τις οποίες φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κυπριακή αντιπροσωπία στη Διάσκεψη αποτελούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρήστος Μέσης, Φειδίας Σαρίκας και κα Αθηνά Κυριακίδου.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά, ανάμεσα σε άλλα, στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Προεδρική Τρόικα αναγνωρίζει τη μεγάλη τιμή που αποδόθηκε στην Ένωση, ιδιαίτερα υπό το φως της κρίσης την οποία διέρχεται, ενώ η απονομή αυτή κατά την Κυπριακή Προεδρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού η Κύπρος ακόμη ταλανίζεται από τις συνέπειες της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ακολούθως, αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Χρίστο Χριστοφίδη και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου από τον Κοσμήτορα της Βουλής κ. Σοφοκλή Φυττή.

Στο πλαίσιο συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη σχετικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο Βουλευτής κ. Φειδίας Σαρίκας σημείωσε ότι η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία υπό το φως εξαιρετικά κρίσιμων συνθηκών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Σαρίκας ανέφερε ότι κλειδί για τη δημοσιονομική εξυγίανση , αλλά και την προώθηση της ανάπτυξης, αποτελεί η ανταγωνιστικότητα και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Τόνισε επίσης τη σημασία του Συμφώνου Ανάπτυξης, που στόχο έχει την ανάκαμψη της οικονομίας των κρατών μελών αλλά και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς με επέκταση σε νέους τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και το διαδικτυακό εμπόριο.

Ο κ. Σαρίκας επισήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν ανασταλτικά στην επίτευξη της ανάπτυξης, όπως ένας δυσλειτουργικός τραπεζικός τομέας που οδηγεί στη στασιμότητα των επενδύσεων. Η απόφαση όμως της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών, υπογράμμισε, με ταυτόχρονη αύξηση της επαρκούς λογοδοσίας των θεσμικών οργάνων προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ανάκαμψη.

Σε παρέμβασή της, εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Από τα λόγια στην πράξη: Υλοποιώντας την πολιτική για ‘Περισσότερη Ευρώπη’ », η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου σημείωσε ότι η ΕΕ διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της, αφού η οικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε πολιτική κρίση και σε κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Αν και η Ευρώπη, όπως ανέφερε η κα Κυριακίδου, έδρασε άμεσα για αντιμετώπιση της κρίσης, εντούτοις απεδείχθη ότι μια κοινή χρηματοπιστωτική και νομισματική πολιτική δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς μια αυστηρά συντονισμένη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και χωρίς μια ισχυρή, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, συνοδευόμενη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε δε ότι ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας και μία Τραπεζική Ένωση θέτει την ΕΕ σε νέα τροχιά, είναι αναγκαίο η ενίσχυση των εξουσιών των ευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων να συμβαδίζει με τις βασικές αρχές της διαφάνειας και της ευθύνης λογοδοσίας.

Είναι σημαντικό, κατέληξε η κα Κυριακίδου, τόσο εμείς ως εθνικά κοινοβούλια όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και ανησυχίες των πολιτών και να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στις προσδοκίες τους.

Κύριοι ομιλητές σε αυτό το μέρος των εργασιών ήταν οι κ.κ. Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Διοργανικές σχέσεις και τη Διοίκηση και Carlo Casini, Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά το πέρας των πρωινών εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των συνέδρων.