15/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα την οικονομία 15/10/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα την οικονομία, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο κ. Στεφάνου είπε : «Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων. Στη συνάντηση οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις και προσεγγίσεις σχετικά με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Έχει συμφωνηθεί το απόγευμα οι τεχνοκράτες των κομμάτων να συναντηθούν με την ομάδα της Κυβέρνησης που ασχολείται με αυτά τα θέματα στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση, πιο εξειδικευμένα πλέον, πάνω σε διάφορες προτάσεις και θέσεις.

Από τη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Πρώτα από όλα ότι υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί να εξευρεθεί και υπάρχει συναίνεση και συμφωνία. Αυτό έχει να κάνει και με τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα και με θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά. Εχουν τεθεί διάφορα θέματα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα γίνει η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 3μ .μ. Μέσα από τη συζήτηση ευελπιστούμε ότι θα μπορούν να εξευρεθούν και να καταλήξουμε σε περισσότερες συναινέσεις και συμφωνίες στα διάφορα ζητήματα που τίθενται».

Ερωτηθείς αν στόχος είναι να «κλειδώσει» το Μνημόνιο ή τουλάχιστον οι βασικές αρχές κατά την απογευματινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε : «Βεβαίως στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου. Θα φανεί στο τέλος του δρόμου αν σήμερα το απόγευμα μπορεί να γίνει αυτό, έχοντας υπόψη και το μέγεθος της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν κοινές τοποθετήσεις από όλους και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Αν καταφέρουμε να κτίσουμε πάνω σε αυτές τις κοινές τοποθετήσεις και περισσότερα πράγματα, αυτό θα είναι ακόμα πιο θετικό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το βασικό ζήτημα που υπάρχει είναι σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Στεφάνου είπε : «Το θέμα του τραπεζικού τομέα, και ειδικά για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τον τομέα αυτό, είναι ο καθοριστικός παράγοντας, χωρίς να μειώνουμε και τη σημασία του δημοσιονομικού πακέτου. Το ενθαρρυντικό εδώ είναι ότι στον τραπεζικό τομέα υπάρχει συμφωνία πάνω σε όλα τα ζητήματα, αν όχι σε όλα τότε στη μεγάλη πλειοψηφία, μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, άρα σε ένα καθοριστικό ζήτημα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ήδη στο ένα κεφάλαιο μπορεί να υπάρξει μια ομοφωνία που να ισχυροποιήσει και τη θέση μας. Εν πάση περιπτώσει θα τα δούμε όλα αυτά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε : «Είναι ένα από τα ζητήματα αυτά που έχει να κάνει με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τα λεφτά που θα απαιτηθούν και αυτό που ονομάζουν ως ʽCore Tier 1ʼ είναι πολύ σημαντικό αναφορικά με το συνολικό ποσόν που θα χρειαστούν τελικά οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά στον τραπεζικό τομέα όπως τα δάνεια, οι επισφάλειες, τα ζητήματα της περιουσίας, για τα οποία υπάρχει κοινή τοποθέτηση για το ποιες είναι οι προσεγγίσεις μας, αλλά και για άλλα ζητήματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει διαφορά με τα κόμματα στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουν ακουστεί διάφορα πράγματα προς διάφορες κατευθύνσεις και για διαφορετικά θέματα, όπως έχουν ακουστεί και απόψεις που συγκλίνουν σε διάφορα άλλα ζητήματα. Να μη βιαστούμε τώρα να κάνουμε τις όποιες τοποθετήσεις, εν όψει και της συνέχισης του διαλόγου που θα υπάρξει με πιο συγκεκριμένο τρόπο και το απόγευμα για να δούμε περίπου τι πραγματικά υπάρχει, πού πραγματικά μπορούμε να εξεύρουμε περισσότερες συγκλίσεις, πού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφωνίες. Αλλά να μην ασχοληθούμε με αυτά τώρα, εν όψει της συζήτησης».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει και άλλη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει λεχθεί κάτι σχετικό, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει.

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να «βάλει νερό στο κρασί της» σε σχέση με τη δημιουργία καζίνο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά θα τα δούμε πολύ συγκεκριμένα, γι αυτό άλλωστε θα κάνουμε και τη σύσκεψη σήμερα το απόγευμα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «για να υπάρξουν συγκλίσεις και τελικά να καταλήξουμε σε μια εθνική συμφωνία μεταξύ μας, οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί εταίροι, όλοι χρειάζεται να «βάλουν νερό στο κρασί τους», να κάνουν όλοι συμβιβασμούς σε διάφορα ζητήματα για να μπορέσουμε να φτάσουμε κάπου. Όμως, αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα δούμε πολύ συγκεκριμένα. Άλλωστε στην πρόταση που έχει δώσει η Κυβέρνηση στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους υπάρχουν θέσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα βρισκόντουσαν στο πακέτο μέτρων και, όμως, οι συνθήκες μας υποχρεώνουν να δούμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου και να μπορέσουμε από τη μια να διαπραγματευθούμε με αποτελεσματικότητα με την Τρόικα και τελικά να γίνει αποδεκτό αυτό που θέλουμε εμείς, και όχι αυτό που θέλει η Τρόικα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κατάληξη αυτού του διαλόγου επηρεάζει τον προϋπολογισμό του 2013 και ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός για να τεθεί στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε : «Στη Βουλή έχουμε πει ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί είτε την 20ή είτε την 22α Οκτωβρίου. Το είχαμε ξεκαθαρίσει και είναι λογικό ότι από τη στιγμή που θα συμφωνήσεις σε ένα πακέτο προσαρμογής με την Τρόικα, όπου περιλαμβάνονται πολλά πράγματα για το 2013, ο προϋπολογισμός του 2013 θα ενσωματώσει και ανάλογα θα διαφοροποιηθεί με τα ζητήματα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο προσαρμογής και έχουν να κάνουν με το 2013. Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρυσι, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα. Όταν παράλληλα έγινε συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή είχε συμφωνηθεί και το πακέτο μέτρων τότε για τη δημοσιονομική πολιτική και αυτό το πακέτο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του 2012».

Κληθείς να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα τόσο για την κατάληξη του διαλόγου όσο και για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο «χρονικό ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου» και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα μετρώντας πίσω πρέπει αυτός ο διάλογος να ολοκληρωθεί το συντομότερο για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα. Αυτή την ώρα, όμως, δεν έχω συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Ερωτηθείς αν η πρώτη δόση από την Τρόικα θα μπορέσει να φτάσει πριν από το τέλος του χρόνου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά είναι ζητήματα που θα τα πούμε στην πορεία», προσθέτοντας , ωστόσο, ότι «από τη στιγμή που για μια χώρα το Μνημόνιο Συναντίληψης γίνεται αποδεκτό από την ευρωζώνη, τότε υπάρχουν διάφορες δυνατότητες από μέρους της χώρας που αναμένει χρηματική βοήθεια. Ακόμη και αν δεν απελευθερωθεί η δόση που προβλέπεται, από τη στιγμή που υπάρχει μια συμφωνία υπάρχουν και οι δυνατότητες για χρηματοδότηση. Όμως, σε αυτά θα σταθούμε στην πορεία. Τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στο θέμα της ολοκλήρωσης του διαλόγου μεταξύ μας για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι σε κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή απουσιάζει στο εξωτερικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Σιαρλή θα επιστρέψει αύριο από το Τόκιο και πρόσθεσε : «Από τη στιγμή που η χώρα μας προεδρεύει της ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών είχε αυξημένα καθήκοντα στο συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η παρουσία όλων εκεί, και του ΔΝΤ και αξιωματούχων της ΕΕ, έδωσε τη δυνατότητα για ζυμώσεις, επαφές και βολιδοσκοπήσεις χρήσιμες και για την περίπτωση της Κύπρου τόσο από μέρους του Υπουργού όσο και από μέρους του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι στην απογευματινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών από πλευράς Κυβέρνησης θα παραστεί η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με άλλους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών.

---------------------------