31/10/12

Δεξίωση για τον εορτασμό της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας στην Τεχεράνη 31/10/2012


Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Τεχεράνη παρέθεσε στις 29 Οκτωβρίου την ετήσια καθιερωμένη δεξίωση για τον εορτασμό της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας . Την Ιρανική Κυβέρνηση εκπροσώπησε στη δεξίωση ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν κ. Seyyed Abbas Araghchi.


Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Ανδρέας Ιγνατίου αναφέρθηκε στην επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή , και τόνισε τον ρόλο της Κύπρου ως γεωγραφικής, ιστορικής και πολιτικής γέφυρας μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν και οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις Κύπρου – Ιράν. Καταδίκασε επίσης την τουρκική εισβολή και κατοχή και επισήμανε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ιγνατίου αναφέρθηκε επίσης στον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Κυβέρνησης ως Προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Araghchi σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις φιλικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες βασίζονται σε αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Αναφερόμενος στην επίλυση διεθνών διαφορών και διενέξεων σημείωσε ότι τόσο η κατοχή όσο και η επιβολή κυρώσεων δεν υποβοηθούν στην εξεύρεση λύσεων. Μόνο μέσω πολιτικού διαλόγου, τόνισε, μπορούν να επιλυθούν οποιαδήποτε προβλήματα. Εξήρε, επίσης, τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας της Κύπρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δεξίωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίας στο Ιράν, πολλοί Πρέσβεις χωρών με έδρα την Τεχεράνη, Ιρανοί βουλευτές, λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρηματίες και φίλοι της Κύπρου.