31/10/12

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31/10/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Σύνοδο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.

Το κύριο αντικείμενο που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, το οποίο θα ασχοληθεί με την άμυνα και ιδιαίτερα τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) κ. Pierre Vimont παρουσίασε τις προτεραιότητες της Υπάτης Εκπροσώπου Βαρόνης Κάθριν Άστον όσον αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας / Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανάπτυξης κοινής Στρατηγικής Ασφάλειας στον παγκόσμιο θαλάσσιο τομέα από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ σε παρέμβασή του ενημέρωσε τη Στρατιωτική Επιτροπή για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας με τη διοργάνωση τριών σχετικών σεμιναρίων, ένα στη Γαλλία και δύο στην Κύπρο. Το πρώτο διεξήχθη σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ενώ το δεύτερο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ).

Στα καταληκτικά συμπεράσματα της Συνόδου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η βούληση για περαιτέρω εμπλοκή της Στρατιωτικής Επιτροπής στον καθορισμό του τρόπου εμπλοκής του στρατιωτικού σκέλους στην ευρύτερη Στρατηγική Ασφάλειας στον παγκόσμιο θαλάσσιο τομέα.

Πέραν αυτών, η Σύνοδος επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στο θέμα της Ομαδοποίησης και Κοινής Χρήσης (Pooling and Sharing) και στο θέμα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Single European Sky).

Έγινε, επίσης, ενημέρωση από τους επιχειρησιακούς διοικητές της Στρατιωτικής Επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (ALTHEA), της Ναυτικής Επιχείρησης στη Σομαλία (ATALANTA) καθώς και της Στρατιωτικής Αποστολής για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), σχετικά με την εξέλιξη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Κατά τη Σύνοδο έγινε, τέλος, παρουσίαση του νέου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Γάλλου Στρατηγού Πατρίκ Ντε Ρουσιέ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του τον Νοέμβριο του 2012.