31/10/12

Εκδήλωση στη Χάγη στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 31/10/2012

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Χάγη, στο «Σπίτι της Ευρώπης», η καθιερωμένη συνάντηση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών κ.Ούρι Ρόσενταλ με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ, της Κροατίας και των υπό ένταξη χωρών, η οποία πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Χάγη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυριακός Κούρος τόνισε ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης είναι μέρος των αναμενόμενων δραστηριοτήτων της εκ περιτροπής Προεδρίας στην Ολλανδία και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας τους συνεργάτες του και τους παρευρισκόμενους, για την ουσιαστική συμβολή τους στην προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκτέλεση των καθηκόντων της Προεδρίας. Επίσης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φιλοξενία της συνάντησης.

Αναφερόμενος στην Προεδρία, ο κ.Πρέσβης υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, έχοντας ως σύνθημα «Μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες, στους γείτονες και στον κόσμο». Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας ήταν να εκτελέσει τα καθήκοντα της με τρόπο ρεαλιστικό και πραγματιστικό και με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και αφοσίωση, ώστε να λειτουργήσει ως έντιμος μεσολαβητής για λογαριασμό όλων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. «Θέλω να πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι καταφέραμε να το αποδείξουμε αυτό εμπράκτως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διερχόμαστε και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε». Σημείωσε δε με ικανοποίηση ότι η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα ευχάριστο γεγονός το οποίο συνέπεσε με την Κυπριακή Προεδρία.

Από πλευράς του, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε επί επίκαιρων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της ΕΕ, της κατάστασης στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και απάντησε σε ερωτήσεις και σχόλια των παρευρισκομένων Πρέσβεων. Ευχαρίστησε επίσης την Κυπριακή Πρεσβεία στη Χάγη για τη διοργάνωση της συνάντησης και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της.