30/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας 30/10/2012


O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Titus Corlăţean, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Κύπριας ομολόγου του δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή. Τον Ρουμάνο Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Ion Pascu, η Πρέσβης της Κύπρου στη Ρουμανία κα Καλλιόπη Αβραάμ, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Ρουμάνο αξιωματούχο για τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες
που επηρεάζουν την Κύπρο, όπως και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η προώθηση μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας θα επιτύχει μόνο αν ενταχθούν σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης, βασισμένο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ως χώρα που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, είπε ο κ. Ομήρου, έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολίτες μέσω πολιτικών που να διαφυλάττουν και όχι να πλήττουν την κοινωνική συνοχή.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ.
Corlăţean για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τις απαράδεκτες απειλές που εκτοξεύει η χώρα αυτή όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και σε σχέση με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μια χώρα η οποία προσδοκά να ενταχθεί στην ΕΕ.

Από πλευράς του, ο κ.
Corlăţean εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ρουμανίας και ανέφερε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα για τη στάση που τηρεί η Κύπρος όσον αφορά στην ένταξη της Ρουμανίας στο χώρο του Schengen και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη χώρα.

Σε ό
,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η χώρα του στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυσή του βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, οι κ.κ Ομήρου και
Corlăţean αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.