16/10/12

Τα επόμενα βήματα για την Προστασία της Βιολογικής Ποικιλότητας

Στην 11η Σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα θα συμμετάσχει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προεδρεύων του Συμβουλίου Περιβάλλοντος. Η σύνοδος διεξάγεται στην πόλη Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας από τις 8 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί με διάσκεψη υπουργικού επιπέδου το τετραήμερο 16-19 Οκτωβρίου.


Αρκετά θέματα θα απασχολήσουν την 11η Σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
  • Η πρόοδος στην υλοποίηση του Παγκόσμιου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιολογική Ποικιλότητα 2011 – 2020 και τα επόμενα βήματα για την ενδυνάμωση της εφαρμογής του.
  • Η κινητοποίηση χρηματοδοτικών και άλλων πόρων για την επίτευξη των 20 στόχων του Σχεδίου.
  • Η αξιολόγηση της κατάστασης της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς σε συνάρτηση προς τις απειλές που υπάρχουν. 
  • Μέτρα για την αποκατάσταση έως 15% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, υπό το πρίσμα της αλλαγής του κλίματος και της ασφάλειας των τροφίμων.
  • Η προετοιμασία για την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για την πρόσβαση και συμμετοχή στα οφέλη από τους γενετικούς πόρους.  
  • Δεσμεύσεις των τοπικών αρχών και των νησιώτικων κρατών για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου και τη διατήρηση της νησιώτικης βιοποικιλότητας, αντίστοιχα.
Η Κυπριακή Προεδρία προσδοκεί σε επίτευξη συμφωνίας από τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης στο θέμα της διακίνησης οικονομικών πόρων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ούτως ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των στόχων για προστασία της βιοποικιλότητας, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνάντηση το 2010.
Στη Διάσκεψη μετέχουν πάνω από 160 χώρες