8/10/12

Άσκηση «Εστία» Πολιτικής Άμυνας στο πλαίσιο της άσκησης «Αργοναύτης 2012» 08/10/2012

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, η άσκηση «Εστία» η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικοστρατιωτικής άσκησης «Αργοναύτης 2012» που διεξάγεται μεταξύ 9-12 Οκτωβρίου.

Η άσκηση «Εστία» σχετίζεται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών, που είναι πιθανόν να καταφθάσουν στην Κύπρο μετά την απομάκρυνση τους από τρίτη χώρα λόγω εσωτερικής κρίσης. Τα κρίσιμα σημεία που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των τοπικών εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και εκπροσώπων ξένων χωρών αλλά και οι τεχνικές παράμετροι που αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση που θα συμβεί το σενάριο της άσκησης.


Πρόκειται για μια πολυεθνική άσκηση η οποία διοργανώνεται από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, το Υπουργείο Εξωτερικών και πολλά άλλα Τμήματα και Υπηρεσίες. Στην άσκηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από δώδεκα χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λίβανος και Ολλανδία). Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παρατηρητών από άλλες χώρες θα παρακολουθήσει ολόκληρη την άσκηση ή μέρος της (Τσεχία, Βραζιλία, Δανία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Ν. Ζηλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Λιθουανία, Σουηδία, Εσθονία, Αρμενία, Ουκρανία και Μάλτα).