8/10/12

Αρχίζει αύριο η άσκηση «Αργοναύτης 2012» 08/10/2012

Aρχίζει αύριο η διεθνής πολιτικοστρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης – 2012» η οποία οργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με αριθμό Υπουργείων και Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και με αεροναυτικές δυνάμεις φίλιων κρατών.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις
9 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της άσκησης θα εξετασθoύν τα εθνικά σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχή της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη
και στην έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις αεροναυτικών ατυχημάτων. Πέραν των ανωτέρω, θα εξεταστούν επεισόδια που καλύπτουν όλο το φάσμα των ασύμμετρων απειλών στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πλοιοπειρατεία, διαχείριση κρίσεων κ.λπ) που απαιτούν την αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Τις κύριες φάσεις της άσκησης θα παρακολουθήσει
η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές, με αποκορύφωμα την τελική φάση που θα διεξαχθεί στις 12 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ., στον Λιμένα Λάρνακας.