20/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Συνέδριο για τα 20χρονα της Ενιαίας Αγοράς: «Ενιαία Αγορά για την Ανάπτυξη», στο Συνεδριακό Κέντρο ''Φιλοξενία'' 20/10/2012

Κυρίες - Κύριοι,

Αρχικά επιτρέψετε μου να καλωσορίσω στην Κύπρο τους εκλεκτούς ομιλητές μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες κ. Barnier, τον κ.Tijde της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά και τους Ευρωβουλευτές κ. Harbour και κα Handslik, Πρόεδρο και μέλος αντίστοιχα της Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρόσκληση της Κυπριακής Προεδρίας να είστε οι κύριοι ομιλητές στο σημερινό Συνέδριο.


Καλωσορίζω, επίσης, με ιδιαίτερη χαρά τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - που αυτές τις μέρες, όπως έχω πληροφορηθεί, είχαν ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την κοινωνική διάσταση της Εσωτερικής Αγοράς - την εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και τους Πρέσβεις ή εκπροσώπους των Διπλωματικών Αποστολών των κρατών μελών στην Κύπρο.

Θερμό καλωσόρισμα απευθύνω και στους Κύπριους Ευρωβουλευτές, τους εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και, βέβαια, σε όλους εσάς που αποτελείτε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας των πολιτών: τους Δημάρχους και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και εμποροβιομηχανικού κόσμου, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των συνδέσμων καταναλωτών, της νεολαίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των αρμοδίων σε θέματα Εσωτερικής Αγοράς φορέων και επαγγελματικών ενώσεων και της Δημόσιας Υπηρεσίας.


Η σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη δημιουργία της Εσωτερικής Αγοράς, δεν στοχεύει απλώς στην ανάδειξη ή καλύτερα στην υπενθύμιση των επιτευγμάτων της Εσωτερικής Αγοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αποτελεί και το επιστέγασμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Εσωτερικής Αγοράς» που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα οφέλη όλα αυτά τα χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους απλούς πολίτες/καταναλωτές αλλά και γενικότερα για την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στη σημερινή οικονομικά δύσκολη περίοδο που περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση η έμφαση δεν μπορεί παρά να δίνεται στην ανάπτυξη, η δε συνεισφορά της Ενιαίας Αγοράς προς αυτή την κατεύθυνση θα αποβεί καθοριστική για το παρόν και το μέλλον.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που χαιρετίσαμε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του μήνα και τα νέα μέτρα που προτείνει στο πλαίσιο της «Πράξης για την Ενιαία Αγορά ΙΙ» (Single Market Act II). Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι αυτά δεν αποτελούν το τέλος αλλά απλώς τη συνέχιση της πορείας προς μια ολοκληρωμένη Ενιαία Αγορά.

Όπως είχαμε ανακοινώσει στο Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας, μία από τις κύριες επιδιώξεις μας είναι η έκδοση Συμπερασμάτων για τα νέα αυτά μέτρα που θα τεθούν για έγκριση ενώπιον του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας τον προσεχή Δεκέμβριο. Ευελπιστούμε ότι η επικέντρωση σε τομείς με μεγάλη δυναμική και προοπτική ανάπτυξης θα συνεισφέρει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην εξάλειψη της μάστιγας της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αποτρέποντας έτσι τη συρρίκνωση του κοινωνικού ιστού της Ευρώπης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η ετοιμασία από την Κυπριακή Προεδρία του προσχεδίου Συμπερασμάτων έχει ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από τα κράτη μέλη σε μία πρώτη συνάντηση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου την προσεχή βδομάδα, στις 26 Οκτωβρίου.

Είναι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις γι’ αυτό το επίκαιρο θέμα τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κυπριακή Προεδρία έχει αναπτύξει πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε επιμέρους αλλά άκρως σημαντικές νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την Εσωτερική Αγορά.

Στο πλαίσιο του σημερινού Συνεδρίου οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Κύπριους λειτουργούς για μερικά από τα στη διάθεση τους ηλεκτρονικά δίκτυα πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς αλλά και να συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της.

Η εμπιστοσύνη στην Ενιαία Αγορά χρειάζεται να ενισχυθεί σημαντικά, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πειθώ για να δείξει ότι η Ενιαία Αγορά συντελεί στην κοινωνική πρόοδο και είναι επωφελής για τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Η Κύπρος, μέχρι την ολοκλήρωση της Προεδρίας της αλλά και μετέπειτα, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας ενεργού στρατηγικής που θα αναζωογονεί την Ενιαία Αγορά και θα θέτει τις βάσεις για μια κοινωνικά αποδεκτή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαβούλευση και ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών καθώς και η αποτελεσματική παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ενιαία Αγορά και τη λειτουργικότητα της, προκειμένου αυτή να μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.