11/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία της Υπεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 11/10/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Υπεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Υπεπιτροπής κ. Arnaud Danjean, (Γαλλία - Πολιτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς) και σ’ αυτή συμμετέχουν οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, κ.κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους (Κύπρος - Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και Krzysztof Lisek (Πολωνία - Πολιτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς) και τα μέλη, κ.κ. Andrew Duff (Ηνωμένο Βασίλειο - Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) και Indrek Tarand (Εσθονία - Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία).


Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις διακοινοβουλευτικές διασκέψεις που φιλοξενούνται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας. Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στην ιδρυτική Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξένησε η Βουλή στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012 στην Πάφο, και στη σημασία των αποτελεσμάτων που υιοθετήθηκαν.


Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι σήμερα οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας. Χαιρέτισε, εξάλλου, δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων με τις οποίες καταδικάζεται η αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Προεδρίας. Αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές απειλές σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο, όπως υπογράμμισε, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.


Εκ μέρους της αντιπροσωπίας, ο κ. Danjean συνεχάρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την άρτια διοργάνωση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ και εξήρε τη συμβολή της στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων στους εν λόγω τομείς. Συνεχάρη επίσης την Κυπριακή Προεδρία για τη δραστηριότητά της στον τομέα ασφάλειας και άμυνας.


Αναφερόμενος στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Νοτίου Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ο κ. Danjean είπε ότι η διατήρηση επαφών με τις χώρες της περιοχής, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι εξέχουσας σημασίας, ενώ σημείωσε ότι μετά την κρίση στο Λίβανο το 2006, ο ρόλος της Κύπρου ως γεφυροποιός μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της περιοχής κατέστη σαφέστερος.


Ανταλλάγησαν, εξάλλου, απόψεις για τον ρόλο της ΕΕ στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας κυρίως τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.