11/10/12

Διοργανώνεται η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11/10/2012

Αρχίζουν την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Λευκωσία, οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου. Τη Διάσκεψη φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κυπριακή αντιπροσωπία αποτελούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της Διάσκεψης και τα μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρήστος Μέσης, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Φειδίας Σαρίκας.


Των εργασιών της ολομέλειας της Διάσκεψης θα προηγηθεί συνάντηση της Προεδρικής Τρόικας της COSAC, που απαρτίζεται από τους Προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας, καθώς και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση, θα συζητηθούν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα, που αφορούν στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης.


Θέματα που θα εξεταστούν από την ολομέλεια της Διάσκεψης είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, η Ενέργεια και η Ασφάλεια Ανεφοδιασμού, η Ενιαία Αγορά και Διακυβέρνηση, η Στρατηγική για την Ευρώπη 2020 και η υλοποίηση της πολιτικής για «Περισσότερη Ευρώπη». Σ’ αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη ως κύριοι ομιλητές στα αντίστοιχα θέματα. Από πλευράς της Ένωσης, θα συμμετάσχουν ο κ. Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Διοργανικές σχέσεις και Διοίκηση, ο κ. Carlo Casini, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Pervenche Berés, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο κ. Pierre Delsaux, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών. Από κυπριακής πλευράς, θα συμμετάσχουν ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο κ. Σόλων Κασίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


Η Διάσκεψη θα υιοθετήσει κείμενο Συμπερασμάτων και κείμενο Συνεισφοράς της COSAC προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ενώ μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου θα παραθέσει γεύμα.