11/10/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 11/10/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE), η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Της πενταμελούς αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής κ. Arnaud Danjean (Γαλλία, Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και σε αυτή συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροί της κ.κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους (Κύπρος, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και Krzysztof Lisek (Πολωνία, Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), καθώς και τα μέλη κ.κ. Indrek Tarand (Εσθονία, Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και Andrew Duff (Ηνωμένο Βασίλειο, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη).

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ. Επίσης ανταλλάγηκαν απόψεις για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρύτερο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ στη μετά τη Λισαβόνα εποχή. Συζητήθηκαν δε τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της ΚΠΑΑ, εν όψει και της συζήτησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013.

Η Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους Ευρωβουλευτές τις επιπλοκές που παρουσιάζονται στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη μέλη και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της όποιας συνεργασίας της ΕΕ με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, αναφορά έγινε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος συνδράμοντας στις προσπάθειες της ΕΕ για διαχείριση των ανθρωπιστικών ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κρίσης που εκτυλίσσεται στην περιοχή.