15/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, στην 48η Διάσκεψη της COSAC 15/10/2012


Με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερη τιμή έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να κηρύξω την έναρξη της 48ης Διάσκεψης της COSAC. Σας καλωσορίζω όλους θερμά για ακόμη μία φορά στην Κύπρο, σας εύχομαι καλή παραμονή και καρποφόρες εργασίες στη Διάσκεψή σας.


Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όντας κοινοβούλιο μικρού κράτους μέλους της Ένωσης, προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διοργανώσει με επιτυχία όλες τις διασκέψεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν, με επιτυχία, θέλω να πιστεύω, η Διάσκεψη των Προέδρων της COSAC, η ιδρυτική Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών Υποθέσεων. Ακολουθούν τέσσερις ακόμη Διασκέψεις μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και η Συνάντηση των Γενικών Διευθυντών, ακολουθούμενη από τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τους πρώτους μήνες του 2013.


Η σημασία του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο της Διάσκεψης της COSAC είναι σε όλους μας γνωστή. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το έργο, το οποίο επιτελείται στο πλαίσιο των υπολοίπων διακοινοβουλευτικών διασκέψεων οι οποίες διοργανώνονται από την εκάστοτε Προεδρία, η Διάσκεψη της COSAC αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη Διάσκεψη την οποία καλούνται να διοργανώσουν τα εθνικά κοινοβούλια. Όχι μόνο από πλευράς αριθμού συμμετεχόντων, αλλά και από πλευράς επιτέλεσης έργου. Ενδεικτικό της σημασίας της συγκεκριμένης συνάντησης είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη Διάσκεψη για την οποία γίνεται αναφορά στο ίδιο το κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας. Παράλληλα, της αποδίδεται ο ουσιαστικός ρόλος να διοχετεύει τη φωνή των εθνικών κοινοβουλίων προς τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Όχι μόνο για θέματα επικουρικότητας, αλλά και για θέματα που αφορούν στην ουσιαστική λειτουργία της Ένωσης και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σήμερα και αύριο, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε και να ανταλλάξετε απόψεις για καίρια ευρωπαϊκά θέματα: τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλα σημαντικά, όπως η Ενέργεια και η Ασφάλεια Εφοδιασμού, η Εσωτερική Αγορά και Διακυβέρνηση, καθώς και για το πολύ κρίσιμο ζήτημα Στρατηγική “Ευρώπη 2020” - Ανάκαμψη από την Οικονομική Κρίση.


Εξάλλου, θα είναι παρών ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, για να ενημερώσει εκτενώς για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα διάφορα θέματα στην ημερήσια διάταξη της Κυπριακής Προεδρίας.


Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προκλήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολλές και βαρύνουσες, δεδομένης της κρίσης στον οικονομικό τομέα, για όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και των συνεχιζόμενων εξελίξεων στα κράτη της Αραβικής Άνοιξης που οδηγούν στην ευρύτερη αστάθεια των περιοχών που γειτνιάζουν με τη νότια πλευρά της Ένωσης.


Η Κυπριακή Προεδρία, μέσα από τις προτεραιότητες που καθόρισε για το τρέχον εξάμηνο, έθεσε τον κάθε πολίτη της Ένωσης στο επίκεντρο όλων των ενωσιακών πολιτικών που στοχεύουν στη δημιουργία μιας δίκαιης, ασφαλούς και ευημερούσας κοινωνίας για τους ευρωπαίους πολίτες. Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης βιώσιμης, με οικονομίες κρατών οι οποίες να βασίζονται στην ανάπτυξη, μιας Ευρώπης αλληλέγγυας, συνεκτικής και αποτελεσματικής.


Ίσως κάποιοι να ισχυριστούν ότι οι στόχοι οι οποίοι τέθηκαν είναι μεγαλεπήβολοι, δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουν τα κράτη μέλη της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, σε κρίση χρηματοπιστωτική, οικονομική, κοινωνική, αλλά και σε κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θέσμια και προς τις εθνικές τους Κυβερνήσεις. Τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και εμείς, ως κοινοβουλευτικοί, με συντονισμένες προσπάθειες θα πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια, που οδήγησαν την Ένωση στη σημερινή κατάσταση. Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει έργο του ενός. Είναι με συλλογικές προσπάθειες και χωρίς μεταξύ μας καχυποψία, που θα μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε στον βέλτιστο δυνατό βαθμό τις πολιτικές της Ένωσης, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά και συνεπώς να επανεύρουν την κοινωνική τους ισορροπία και συνοχή.


Χρειαζόμαστε λύσεις και συνεπώς δεν μπορούμε να εργαστούμε για κάτι νέο με τα μέσα του παρελθόντος. Με νέες ιδέες και με την εξεύρεση αποδοτικότερων μηχανισμών, θα πρέπει να θέσουμε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχιά βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με επίκεντρο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναζωογόνηση των επενδύσεων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάζεται να θέσουμε και πάλι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κοινό της νόμισμα, σε πορεία απεγκλώβισης από τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σίγουρα, όμως, οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν μπορούν να ανακόψουν την οικονομική ύφεση που βιώνει η Ευρώπη.


Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να επισημάνω και εγώ, ότι οι διαδικασίες της Κυπριακής Προεδρίας και του κυπριακού προβλήματος, αποτελούν δύο χωριστές αλλά παράλληλες διαδικασίες. Η μικρή Κύπρος, της οποίας ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται υπό την κατοχή χώρας η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά την αξία της ειρήνης και έχει βιώσει την έννοια της κατάφορης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της. Ως Κύπρος και ως Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, υποστηρίζουμε σθεναρά την πολιτική ενοποίηση την οποία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της ενίσχυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τον σεβασμό δηλαδή των θεμελιωδών αξιών, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται ακούραστα για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Αναμένουμε σε τούτο τον αγώνα και την ενεργότερη συνδρομή και αλληλεγγύη της Ένωσης, καθώς και ενός εκάστου των εταίρων μας, ώστε και η Κύπρος να επανενωθεί προς όφελος ολόκληρου του λαού της και η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την αξιοπιστία της στην προώθηση των αρχών του κράτους δικαίου και των αξιών της, χωρίς διακρίσεις ή εκπτώσεις.


Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους και πάλι μια εποικοδομητική και καρποφόρα Διάσκεψη και μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.


___________

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής.