3/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Τερσεφάνου 03/10/2012

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 29 οικοπέδων αυτοστέγασης σε ισάριθμες δικαιούχες οικογένειες προσφύγων στην κοινότητα Τερσεφάνου. Ο διαχωρισμός του κρατικού τεμαχίου περιλαμβάνει ταυτόχρονα και πέντε οικόπεδα για άπορες οικογένειες που θα παραχωρηθούν από τον Έπαρχο Λάρνακας, σύμφωνα με τις καθορισμένες διαδικασίες. Στην κοινότητα Τερσεφάνου έχει ήδη υλοποιηθεί ο διαχωρισμός άλλων 131 οικοπέδων, τα οποία παραχωρήθηκαν σε προσφυγικές οικογένειες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ανεγείρει τις κατοικίες τους.

Η παραχώρηση σήμερα των 29 οικοπέδων αυτοστέγασης είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου, κατανοώντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σήμερα αποδεικνύεται έναντι όλων σας η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεών μας. Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας αναθεωρημένης στεγαστικής πολιτικής, μιας στεγαστικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε στον προσφυγικό κόσμο η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

Αυτή η στροφή σε μια στεγαστική πολιτική με κοινωνικό χαρακτήρα είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Είναι επιλογή που βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που τοποθετεί την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική πολιτική ως προτεραιότητες. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με ρεαλισμό και ευαισθησία. Και βέβαια δεν μένουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταφέραμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εργασίας μας και να υπερβούμε τις διάφορες χρονοβόρες διαδικασίες και τα προβλήματα του παρελθόντος, έτσι που η βοήθεια προς τους πρόσφυγες να φτάνει όσο το δυνατό πιο έγκαιρα στον προορισμό της, παρά τα προβλήματα που απορρέουν από τη σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση που δυστυχώς επηρέασε και τον τόπο μας και αναπόφευκτα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αυτοστέγασης.

Ένα απλό παράδειγμα αυτής της αλλαγής είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των δικαιούχων για οικόπεδο αυτοστέγασης. Στο παρελθόν η αναμονή έφτανε τα τέσσερα έως και πέντε χρόνια ενώ τώρα πια, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι πρόσφυγες παίρνουν το οικόπεδο τους μέσα σε ένα χρόνο από την έγκριση της αίτησης τους, ενώ τους παρέχονται έγκαιρα όλες οι απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες (υψόμετρα, εμβαδόν οικοπέδου) ώστε ο ενδιάμεσος χρόνος αναμονής να αξιοποιείται για την ετοιμασία των σχεδίων της κατοικίας και την αδειοδότησή της.

Άλλωστε, οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση μιλούν από μόνοι τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραχωρήσαμε γύρω στα 1900 οικόπεδα, από τα οποία ήδη διαχωρίζονται 1512, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθούν άλλα 498 νέα οικόπεδα και έχουν αρχίσει ή / θα αρχίσουν σύντομα οι εργασίες διαχωρισμού τους. Ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια, η παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

· Την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ.. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760, νεαρά κυρίως, ζευγάρια προσφύγων. Ήδη έχουν παραδοθεί σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 176 διαμερίσματα σε διάφορους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων.

· Την παραχώρηση 10.700 τίτλους ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.

· Την παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και δεν θα πάρουν άλλο τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε όλες τις επαρχίες και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ο διαχωρισμός άλλων 199. Παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.

· Την παραχώρηση πιστοποιητικού μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, ως μια ενδιάμεση λύση, αφού τελική επιδίωξη μας είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας. Μέχρι σήμερα 1158 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και επίκειται η παραχώρηση άλλων 1500 μέχρι το τέλος του 2012, με προοπτική σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.

· Τη δραστική αύξηση στην προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση εκτοπισθέντων και την επέκταση της βοήθειας που παραχωρείται για επιδιόρθωση κατοικιών.

· Την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων, ενώ άλλοι 300 ανελκυστήρες τοποθετούνται τώρα καλύπτοντας έτσι σταδιακά όλους τους Οικισμούς.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώνεται μια αδικία χρόνων. Με απόφαση της Κυβέρνησης αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Εισάγονται μέτρα στήριξης των εκ μητρογονίας προσφύγων, ενώ με απόφαση της Κυβέρνησης από την 1/1/2012 οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για τα πιο κάτω Στεγαστικά Σχέδια:

1. Οικιστικής μονάδας σε Οικισμό Στέγασης Εκτοπισθέντων.
2. Κρατικού οικοπέδου για σκοπούς αυτοστέγασης.
3. Επιδότησης ενοικίου, νοουμένου ότι είναι φοιτητές.


Η Κυβέρνηση, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, επιδιώκουμε μέσα από την εφαρμογή ενός στρατηγικού και πολυεπίπεδου σχεδιασμού να αντιμετωπίσουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τα οικόπεδα σας.