3/10/12

Παρέμβαση του Βουλευτή Γιώργου Λουκαϊδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ 03/10/2012



Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της διεξαγωγής δημοκρατικότερων εκλογών, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη σε συνάρτηση με το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχει αποστασιοποιήσει τους ψηφοφόρους από τη δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία, περιλαμβανομένων των εκλογικών αναμετρήσεων. Η ενίσχυση της φωνής των μειονοτήτων, αλλά και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, συνέχισε, αποφέρει σημαντικά οφέλη στη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Κατά παρόμοιο τρόπο, πρόσθεσε, η ενθάρρυνση της ανάμειξης των νέων στα κοινά και η προώθηση της ισότητας των φύλων στις εκλογικές διαδικασίες μέσω μιας πιο ολοκληρωμένης και ευαισθητοποιημένης προπαίδειας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια πιο πλουραλιστική, διάφανη και περιεκτική δημοκρατική διεργασία όσον αφορά στη διεξαγωγή των εκλογών.


Στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Λουκαδης ανέφερε ότι, αν και η τουρκοκυπριακή κοινότητα βάσει Συντάγματος δεν αποτελεί μειονότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας, στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, έχει προτείνει τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο ως μέτρο για την πολιτική συνοχή και τη δικοινοτική ενότητα, δεδομένων των διαχωριστικών διατάξεων του Συντάγματος που προβλέπει ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Δυστυχώς, επισήμανε, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Derviş Eroğlu, υπαναχωρώντας, έχει απορρίψει τις συναινετικές προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχός του τις είχε αποδεχθεί.


Ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της γενικευμένης οριζόντιας ψηφοφορίας, τονίζοντας πως τέτοιες μέθοδοι ουσιαστικά υποσκάπτουν την αυτονομία και τις εσωτερικές δημοκρατικές διεργασίες των κομμάτων, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται περαιτέρω το πολιτικό σύστημα υπέρ του ατομικισμού, σε μια εποχή όπου ήδη παρατηρείται μια αυξητική τάση της απαξίωσης των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος. Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαδης επισήμανε ότι τα όποια μέτρα προτείνονται θα πρέπει να αξιολογούνται και