4/9/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ισραηλινής εταιρείας Delek 04/09/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με αντιπροσωπεία της ισραηλινής εταιρείας Delek.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε, αρχικά, στο αίτημα που υπέβαλαν από κοινού η Delek και η Noble Energy International Ltd, για να μπορέσει η Delek, μέσα από συμφωνία με το Κράτος και την Noble Energy, να συμμετάσχει με ποσοστό 30% στα δικαιώματα της αμερικανικής εταιρείας στο Οικόπεδο 12. «Ήδη βρίσκεται το θέμα ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής, έγιναν όλες οι μελέτες και αναμένω ότι σύντομα θα μπορούμε να πάρουμε εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να λάβουμε τη σχετική απόφαση», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας την ενημέρωση από τις ίδιες τις εταιρείες για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Όπως ανέφερε, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Delek, που μαζί με την Noble Energy είναι οι βασικοί μέτοχοι στα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τον ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη έτοιμες τις πλατφόρμες για να μπορέσουν να εξορύξουν και να παρέχουν φυσικό αέριο στο Ισραήλ από τον Απρίλιο του 2013. Πρόκειται, εξήγησε, για μια θετική εξέλιξη «που συνδέεται και με το αίτημά μας για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, αλλά έχει να κάνει και με τις ευρύτερες συνέργειες και τη συνεργασία που θέλουμε να κτίσουμε με το Ισραήλ».
Ο Υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της εταιρείας εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το πολλά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος ως προς τη μετατροπή της σε ενεργειακό κέντρο και την αξιοποίησή της για μεταφορά του φυσικού αερίου διεθνώς. Ο διάλογος και η συνεργασία με την Delek, τόνισε, μόνο όφελος μπορεί να αποφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο λήψης των αποφάσεών του αναφορικά με την εξαγωγή των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.