4/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 04/09/2012


Οι πολιτικοί παράγοντες των δύο κοινοτήτων πρέπει να λάβουν υπόψη ότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες και αν αυτό γίνει κατανοητό τότε θα απαλλαγούμε από τις οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις οι οποίες δεν είναι αποδεκτές, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε πως το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται στην επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο χωριστών κρατών.

Μιλώντας στα μέλη της αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Βασίλη Σκουρή, που έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τον θερμό τρόπο με τον οποίο μας είχατε δεχθεί τον Μάρτιο στο Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο, και για τη θερμή σας φιλοξενία.

Οι μικρές χώρες μέλη της ΕΕ στηρίζονται στην Ευρωπαϊκή Νομολογία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι πιθανόν να αντιμετωπίσουν, όπως και η Κύπρος, επιβουλές, οι οποίες όντως είναι δικάσιμες και καταδικάσιμες, όπως ενάντια στην κυριαρχία της χώρας μας και η κατοχή μέρους της.

Στη διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού εμείς στηριζόμαστε πολύ στη νομολογία του Δικαστηρίου και είμαι ευτυχής διότι ακριβώς και το Δικαστήριο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας τη νομολογία θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπως αυτό προβλέπεται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, βεβαίως, η λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγεί σίγουρα στην ουσιαστική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στις υποθέσεις του κράτους. Αλλά δεν μπορεί να ξεκινάμε για τη λύση έχοντας υπόψη δύο κράτη. Υπάρχει το ένα, το μόνο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει και μια αποσχιστική οντότητα η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Δυστυχώς, επί του παρόντος το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο ένεκα της επιμονής της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για δύο κράτη στην Κύπρο με μια χαλαρή σύνδεση.

Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι ο κύριος στόχος της διεκδίκησης της Προεδρίας από μένα, τουλάχιστον, ήταν να επανενώσουμε την Κύπρο, τον λαό μας, ως μια ενωμένη χώρα μέλος της ΕΕ η οποία να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται κατορθωτό και αυτό απογοητεύει και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος εργάζεται μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια, και την τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία είναι άμεσο θύμα της κατοχής.

Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι απογοητευμένοι ένεκα του γεγονότος ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική κλασικού εποικισμού κουβαλώντας εδώ δεκάδες χιλιάδες Τούρκους από την Τουρκία και αλλάζοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και συνεπώς τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται πραγματικά ότι θα απολέσουν την κυπριακή τους ταυτότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι με τη δική τους κυπριακή συνείδηση και τα δικά τους κυπριακά ʽπιστεύωʼ σε ό,τι αφορά τη θρησκεία, που είναι πολύ πιο χαλαρά από ό,τι τα ισλαμικά ʽπιστεύωʼ του κ. Ερντογάν και του κ. Γκιουλ. Είναι πολύ φιλελεύθεροι σε ό,τι αφορά τα θέματα της θρησκείας και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, σε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν ήθη και έθιμα, με τους Ελληνοκύπριους.

Είναι Κύπριοι και πρέπει και η ελληνοκυπριακή κοινότητα να το κατανοήσει και να αποδεχθεί τους Τουρκοκύπριους, με τη διαφορετικότητά τους, ως Κύπριους πολίτες, ισότιμους με όλους τους άλλους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι και αυτό ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, από τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς παράγοντες.

Εάν όλα αυτά γίνουν κατανοητά και από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων τότε θα απαλλαγούμε από τις οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις οι οποίες δεν είναι αποδεκτές. Οι Κύπριοι είναι αρκετά ώριμοι ως πολίτες, ως Ευρωπαίοι πολίτες, για να μπορούν να διαχειριστούν τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα, τα ζητήματα του κράτους τους, χωρίς να έχουμε επιτηρητές από έξω».