30/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο πρώτο Μουσικό Χωριό της Κύπρου, στην Τόχνη 30/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Με πολύ μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης και του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Αείπολις» να παραστώ στο πρώτο Μουσικό Χωριό της Κύπρου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής. Το Μουσικό Χωριό θα φιλοξενήσει μουσικά σεμινάρια ελληνικής και κυπριακής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, τα οποία οργανωνόνται από την ιστορική σχολή Σίμωνα Καρά και το κέντρο «Αείπολις».

Η πρωτότυπη ιδέα να μετατραπεί η κοινότητα Τόχνης σε Μουσικό Χωριό από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, για να φιλοξενήσει το πιο σημαντικό σχολείο ελληνικής μουσικής που έχει ποτέ οργανωθεί στην Κύπρο, είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί αποτελεί ένα πρότυπο παράδειγμα της ποιοτικής αναβάθμισης των παραδοσιακών μουσικών της Κύπρου και δίνει το έναυσμα για να ενισχυθεί η παραδοσιακή μουσική μας παιδεία.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους να πορευθούν σε ένα ταξίδι μέσα από τους ήχους της παράδοσης, αλλά και σε όλους εμάς να υποδεχθούμε ξανά την κυπριακή λύρα στο νησί μας. Ο Κρητικός λυράρης, οργανοποιός και καθηγητής Μανώλης Γιαννουλάκης θα προσφέρει αντίγραφο μιας από τις τελευταίες κυπριακές λύρες – παρόμοια με τις λύρες του Αιγαίου – που περισυνέλεξε τη δεκαετία του 1960 από την Κύπρο ο αείμνηστος μουσικολόγος Σίμων Καράς, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του οργάνου αυτού στην Κύπρο, το οποίο εξαφανίστηκε από το νησί τους τελευταίους αιώνες.

Η εβδομάδα αυτή, στην κοινότητα Τόχνης, αποτελεί μια διαδρομή σε υπέροχα μουσικά ακούσματα τα οποία δεν συναντά κανείς συχνά. Περιλαμβάνει συναυλίες με τραγούδια και χορούς από τη Μικρά Ασία, την Πόλη, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο. Ουσιαστικά αποτελεί ένα όμορφο σχολείο μουσικής στο οποίο έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ο μαθητής, ο μουσικός αλλά και ο απλός αυτοδίδακτος πολίτης και να διδαχθεί τα μυστικά των παραδοσιακών ακουσμάτων.

Επαινούμε και στηρίζουμε εκδηλώσεις που στόχο έχουν τη διαφύλαξη και συνέχιση της παράδοσής μας. Η παραδόσεις ενός λαού είναι αυτές που τον κρατάνε δεμένο με τον τόπο του, την ιστορία και τα βιώματά του, γι’ αυτό και πρέπει να τις διαφυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού, επενδύοντας πάντοτε στις νέες γενεές. Και η κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή είναι αξιέπαινη.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να καλωσορίσω την ωραία αυτή πρωτοβουλία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και να συγχαρώ ξανά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του πρώτου Μουσικού Χωριού. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.