28/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια της «20ης Παγκύπριας Έκθεσης Ειδών Κυνηγίου, Σκοποβολής και Αλιείας», στο Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης 28/09/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για την τέλεση των εγκαινίων της 20ης Παγκύπριας Έκθεσης Ειδών Κυνηγίου, Σκοποβολής και Αλιείας. Ένα γεγονός που αναμένουν με μεγάλη αγωνία χιλιάδες συμπολίτες μας λάτρεις του κυνηγίου, της σκοποβολής, του ψαρέματος, της κατάδυσης, της τοξοβολίας, της κατασκήνωσης και πολλών άλλων αθλημάτων και σπορ.
Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή το ενδιαφερόμενο κοινό με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διατίθενται σήμερα στην κυπριακή αγορά για τα αγαπημένα τους σπορ, και να βοηθήσει τους εκθέτες να ενημερώσουν το αγοραστικό κοινό και να προωθήσουν πιο εύκολα και στοχευμένα τα προϊόντα τους. Παράλληλα, μέσω της συμμετοχής των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών και των οργανωμένων φορέων, επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η καλλιέργεια κυνηγετικής και αλιευτικής κουλτούρας ώστε η άσκηση των σπορ αυτών να γίνεται με αλληλοσεβασμό και αγάπη προς την άγρια ζωή και το περιβάλλον και με πιο υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο.
Κατά το μακρινό παρελθόν, το κυνήγι και το ψάρεμα δεν αποτελούσαν αθλήματα αλλά ζωτικές καθημερινές λειτουργίες και μέσα επιβίωσης και εξασφάλισης τροφής. Η ικανότητα στα αθλήματα αυτά ήταν μέσο ανάδειξης ικανοτήτων και ανδρείας. Είναι σαφές ότι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πλέον δεν κυνηγούμε ή ψαρεύουμε με πρώτιστο στόχο την εξασφάλιση τροφής ή την προσωπική μας αυτοπροβολή. Τα δε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, μας φέρνουν σε πολύ πλεονεκτική θέση έναντι του θηράματος. Παράλληλα, οι βιότοποι έχουν συρρικνωθεί και υποβαθμιστεί σε πολύ κρίσιμο σημείο και τα θηραματικά και αλιευτικά αποθέματα έχουν περιοριστεί δραστικά.
Στις σύγχρονες κοινωνίες που ζούμε, φορτισμένοι από το άγχος της καθημερινότητας, τους θορύβους των πόλεων, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη συρρίκνωση του πρασίνου, τα αθλήματα αυτά παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες ψυχικής ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Επιπλέον, αποτελούν υγιείς ενασχολήσεις για τη νεολαία, κρατώντας τα παιδιά κοντά στη φύση και το περιβάλλον, μακριά από επικίνδυνες ενασχολήσεις και εξαρτήσεις. Φέρνοντας τα παιδιά κοντά στα υγιή αθλήματα του κυνηγίου, της σκοποβολής, της τοξοβολίας και του ψαρέματος μπορούμε πιο εύκολα να τα κάνουμε να σεβαστούν και να αγαπήσουν τη φύση και την άγρια ζωή, ώστε να αποτελέσουν τις μελλοντικές ασπίδες προστασίας για το περιβάλλον.
Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τους οργανωμένους κυνηγούς, τους ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και τους πολυπληθείς φίλους των άλλων θαλάσσιων σπορ, για τη συχνή συμμετοχή τους σε πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η πυροπροστασία, οι καθαρισμοί των ακτών, του βυθού και των Μονοπατιών Μελέτης της Φύσης, καθώς και οι δενδροφυτεύσεις.
Ένεκα της υποβάθμισης των χερσαίων και των θαλάσσιων οικοτόπων κρίνεται επιτακτική μια αρτιότερη προστασία και μια πιο αειφορική προσέγγιση στη διαχείριση. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει υιοθετήσει μια προσεγμένη πολιτική αειφόρου διαχείρισης σε ό,τι αφορά τους αλιευτικούς πόρους, ώστε να διασφαλίζεται όχι μόνο η αποφυγή εξάντλησης ή υποβάθμισης, αλλά να επιτυγχάνεται και η συνεχής αύξηση των διαθέσιμων αλιευτικών πόρων.
Η ερασιτεχνική αλιεία ρυθμίζεται σήμερα με αυστηρούς κανονισμούς και πρόνοιες που περιέχονται στον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς, που, μεταξύ άλλων, ενσωματώνουν και τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς. Σταθερή προσπάθεια μας είναι, από τη μια, η εξυπηρέτηση των αναγκών των ερασιτεχνών και επαγγελματιών ψαράδων και από την άλλη, η προστασία των βιοτόπων και των αλιευτικών αποθεμάτων.
Σε ό,τι αφορά το θήραμα, που αποτελεί αρμοδιότητα κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Θήρας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας συνεργάζονται στενά με το Ταμείο Θήρας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση του θηράματος. Οι εκστρατείες καταπολέμησης της ποντίκας, οι στοχευμένες σπορές και φυτεύσεις σε δασικές περιοχές, η σωστή χρήση αγρο-χημικών, η δημιουργία σημείων παροχής νερού για την άγρια ζωή στα κρατικά δάση, είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους υλοποιείται η συνεργασία αυτή.
Οι τιμητικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει χαρίσει στον τόπο μας το άθλημα της σκοποβολής μαρτυρούν την αγάπη και το ταλέντο των Κυπρίων στα εν λόγω αθλήματα. Είμαι βέβαιος ότι η Έκθεση που εγκαινιάζουμε θα συμβάλει στην παραπέρα προαγωγή των σπορ αυτών και θα ικανοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προσδοκίες των χιλιάδων οπαδών των αθλημάτων αυτών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της έκθεσης, την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής, τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου, την Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας, το Ταμείο Θήρας, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οπλοπωλών Κύπρου και τη Μπύρα Λέων, όπως και όλους τους εκθέτες και χορηγούς για τη διοργάνωση και στήριξη της Έκθεσης.