28/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στην Πόλη Χρυσοχούς 28/09/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Πολιτισμού Μάριον – Αρσινόη 2012» .

Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης και αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας. Είναι ταυτόχρονα ισχυρό μέσο αντίστασης στη φθορά των ανθρώπινων αξιών, είναι η ταυτότητα του λαού μας και το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Και είναι όλα τούτα που κάνουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες όπως η αποψινή τόσο σημαντικές.

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάζεται το πλούσιο τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Ένα προϊόν που απευθύνεται τόσο στον ντόπιο όσο και στον εξωτερικό επισκέπτη. Ένα προϊόν όμως, που όλοι μας συλλογικά πρέπει να εκτιμήσουμε να αναδείξουμε αλλά και να διατηρήσουμε.

Ο τουρισμός αποτελεί διαχρονικά ένα βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας και ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικότατο εργαλείο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Μια ορθή στρατηγική τουρισμού μπορεί να φέρει ευημερία και αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, νοουμένου βέβαια ότι οδηγεί σε τουριστική ανάπτυξη και όχι στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο τουρισμός είναι μια πολυδιάστατη ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι πολιτισμός αλλά και εκπαίδευση. Συνδυάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ενέργειας. Συμβάλλει στη διάδοση των ιδεών, των επιστημών και των τεχνών. Η σημερινή εκδήλωση δείχνει σε όλους μας ότι ο τόπος, η ιστορία και η παράδοση μας μπορούν να αποτελέσουν θέλγητρο για τον οποιονδήποτε.

Οφείλουμε ο καθένας από την πλευρά του να εργαστούμε για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Η αναβάθμιση αυτή δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην ιστορία του νησιού μας, στην παράδοση του λαού μας, στον φιλόξενο χαρακτήρα των συμπολιτών μας και στο όμορφο φυσικό περιβάλλον που μας περιβάλλει.

Η Πόλη Χρυσοχούς που μας φιλοξενεί απόψε, είναι από τις πλέον όμορφες περιοχές του νησιού μας η οποία συνδυάζει φυσική ομορφιά, μοναδική χλωρίδα και πανίδα, θρησκευτικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο και πάνω από όλα αξιόλογους και εργατικούς ανθρώπους.

Θα ήθελα και με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης αλλά και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που λειτουργεί σωστά, αποδοτικά και κυρίως συμμετοχικά, είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος του πολίτη. Ως Κυβέρνηση στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις τοπικές Αρχές παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Φίλες και Φίλοι,

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται κάτω από το σύνθημα "Τουρισμός και η Βιώσιμη Ενέργεια: Τροφοδοτώντας την Αειφόρο Ανάπτυξη". Στη σύγχρονη εποχή η ανάπτυξη δεν μετριέται μονάχα με οικονομικούς όρους αλλά λαμβάνοντας υπόψη και παράγοντες όπως η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και η αντιμετώπιση επιπτώσεων στο περιβάλλον που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.

Στο δίλημμα, χωρίς μέτρο εκμετάλλευση της γης και των πόρων της χώρας μας ή ήπια ανάπτυξη που θα βασίζεται στις φυσικές ομορφιές του τόπου, το μέτρο και τις βασικές αρχές της αειφορίας, επιλέγουμε το δεύτερο. Οι προσπάθειες μας για τουριστική ανάπτυξη συνοδεύονται από την αναζήτηση οικονομικών, βιώσιμων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και από την προφύλαξη του περιβάλλοντος μας. Διδασκόμαστε από λάθη που έγιναν στο παρελθόν για να μπορούμε να έχουμε ευοίωνο μέλλον. Δεν πρέπει να ενδώσουμε σε φωνές που ζητούν ασύδοτη ανάπτυξη για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων οφελών αλλά να εργαστούμε μεθοδικά για μια μακρόπνοη επιτυχία.

Από κοινού πολιτεία και πολίτες καλούμαστε να σεβαστούμε και να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Καλούμαστε να αντιληφθούμε πως το φυσικό μας περιβάλλον, η πολιτιστική μας παράδοση, η καθημερινή μας συμπεριφορά είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για μια βιώσιμη και ωφέλιμη τουριστική ανάπτυξη.

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τις τοπικές αρχές για ακόμη μια φορά για την πρόσκληση και να ευχηθώ σε όλους να απολαύσουν την αποψινή εκδήλωση.