28/9/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την 1η Οκτωβρίου, επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας 28/09/2012

Η 1η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία γιορτάζει φέτος 52 χρόνια από την ίδρυσή της. Τιμούμε σήμερα αυτό το ιστορικό γεγονός που θεωρείται η πιο σημαντική και καθοριστική εξέλιξη στη σύγχρονη κυπριακή Ιστορία.

Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-59 οδήγησε στην ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960, ως ανεξάρτητου κράτους, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ενώ στη διοίκηση του κράτους μετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπονομεύτηκε, δυστυχώς, από πολλούς, εντός και εκτός Κύπρου. Η πορεία της σημαδεύτηκε από διακοινοτικές ταραχές, εγκληματικές ενέργειες παράνομων οργανώσεων και ξένες παρεμβάσεις που στόχευαν στην κατάλυση της κυπριακής ανεξαρτησίας. Το εγκληματικό και προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 15 Ιουλίου 1974, έδωσε το από πολλού αναζητούμενο πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο για να υλοποιήσει τα διχοτομικά της σχέδια.

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, είναι αναμφισβήτητα η πιο μαύρη και τραγική σελίδα στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου. Το πλήγμα ήταν βαρύ και ο ανθρώπινος πόνος απερίγραπτος: 37%, περίπου, του κυπριακού εδάφους καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού εκδιώκεται από τα σπίτια και τις περιουσίες του και προσφυγοποιείται στον ίδιο του τον τόπο.

Παρά την τόσο μεγάλη και τραγική ανατροπή της πορείας του, ο κυπριακός λαός όχι μόνο κατόρθωσε να επιβιώσει αλλά κατάφερε να ανακάμψει, ατενίζοντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Παρά την ασύλληπτη καταστροφή που επέφερε η τουρκική εισβολή και ημικατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Σήμερα η Κύπρος μας αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και μάλιστα κατά το τρέχον εξάμηνο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή μέρα μας βρίσκει και πάλι αντιμέτωπους με την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Σήμερα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας και της ομοψυχίας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας.

Σας καλώ να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες της απάθειας, της αδιαφορίας και της περιθωριοποίησης. Για να το πετύχουμε διαμορφώνουμε το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, στο οποίο καλλιεργούμε ενεργούς πολίτες που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, υπευθυνότητα και εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Είμαι βέβαιος πως με τα εφόδια που θα αποκτήσετε στο νέο σχολείο θα είστε πολίτες έτοιμοι να υπερασπιστείτε τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και να συμβάλετε στην πρόοδο και ευημερία της, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη Κύπρο του 21ου αιώνα.