28/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Συνέδριο για την ανακήρυξη του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών 28/09/2012

Καταρχάς θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών καθώς και στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Τμήμα της Διεθνούς Συνεταιριστικής Ένωσης «Cooperatives Europe», για τη διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στο πλαίσιο των εορτασμών που πραγματοποιεί το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου για την ανακήρυξη του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


Η πρόσκληση να παραστώ και να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη σημαντική αναγνώριση και εκτίμηση από μέρους της διεθνούς κοινότητας για τη διαχρονική προσφορά του Συνεργατισμού στην παγκόσμια ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, με τιμά ιδιαίτερα.

Ανάλογη, βέβαια, ήταν και παραμένει η συμβολή του Συνεργατικού Κινήματος και στην Κύπρο. Μέσα από τα 100 και πλέον χρόνια δράσης και προσφοράς του, το Συνεργατικό Κίνημα συνέβαλε στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, δημιουργώντας ένα αντίβαρο στις εμπορικές τράπεζες με βάση τις ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν, όπως το μία ψήφος για κάθε μέλος.

Με τη συμμετοχή του Συνεργατικού Κινήματος το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου κατέστη πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο.

Ο κυπριακός λαός δημιούργησε, εμπιστεύτηκε και έκανε κτήμα του το Συνεργατικό Κίνημα, το οποίο με τη σειρά του στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον απλό άνθρωπο. Τον βοήθησε αρχικά να απαλλαγεί από την τοκογλυφία και την οικονομική εξαθλίωση, που ήταν και ο λόγος της ίδρυσής του το 19 09, αλλά και στη συνέχεια ν’ αντεπεξέλθει στις ολέθριες συνέπειες που επέφερε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Επιπρόσθετα, η οικονομική βοήθεια που παρείχε κατά περιόδους στην Πολιτεία καθώς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, δεν ήταν αμελητέα.

Συνεπώς, δίκαια το Συνεργατικό Κίνημα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κάθε Κύπριου απλού πολίτη και βιοπαλαιστή αλλά και των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου, στηριζόμενο στις διεθνώς αναγνωρισμένες συνεργατικές αξίες και αρχές, συνεχίζει αδιάκοπα τις προσπάθειες για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του μέσα σε ένα δύσκολο και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η πολιτική των συγχωνεύσεων που υιοθέτησε, οδήγησε στη δημιουργία εύρωστων οικονομικά Συνεργατικών Εταιρειών, με χαμηλό λειτουργικό κόστος αλλά και με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις κοινότητες του τόπου. Επιπλέον, η αναβάθμιση του εποπτικού και νομοθετικού πλαισίου που επέβαλε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η ίδρυση και λειτουργία του Κεντρικού Φορέα, τον ρόλο του οποίου διαδραματίζει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, διασφαλίζουν την ευρωστία του συνεργατικού πιστωτικού τομέα και παρέχουν, παράλληλα, τις δέουσες εγγυήσεις και διασφαλίσεις στις καταθέσεις του κοινού.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο Συνεργατισμός στην Κύπρο θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και ν’ αναπτύσσεται, διαδραματίζοντας το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που του έχει αναθέσει ο κυπριακός λαός, χωρίς να χάσει τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.

Αγαπητοί συνεργατιστές,

Αναμφίβολα, η παγκόσμια οικονομική κρίση διαφοροποίησε εντελώς το χρηματοοικονομικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πολλαπλές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικό-οικονομικής μας ζωής. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για εμάς στην Κύπρο έχουν επιταθεί λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην ευρωζώνη αλλά και κυρίως λόγω της έκθεσης των τραπεζών μας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν αποδείξει ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ικανό να βοηθήσει στη διατήρηση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας.

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες πραγματικά οικονομικές συνθήκες που διανύει η Κύπρος, ο ρόλος του Συνεργατικού Κινήματος για την οικονομία είναι χωρίς καμία αμφισβήτηση καταλυτικός. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται έμπρακτα και από τις αντιστάσεις που επέδειξε μέχρι σήμερα στις κοινωνικοοικονομικές αναταράξεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση που διανύουμε. Αναμένουμε ότι ο θεσμός του Συνεργατισμού, όπως έχει πράξει διαχρονικά σε όλες τις δύσκολες φάσεις της κυπριακής ιστορίας, θα σταθεί και πάλι δίπλα στον κυπριακό λαό, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και θα προχωρήσει με ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις. Στόχος πρέπει να είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικονομίας προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας και της ίδιας της χώρας.

Τελειώνοντας, εύχομαι ο Συνεργατισμός να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία, έχοντας ως επίκεντρο των αξιών που τον διακρίνουν καθώς και οδηγό στο έργο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακή Δημοκρατίας καθώς και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του Συνεργατικού Κινήματος της Κύπρου, σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδό του.