7/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στον Εσπερινό της Παναγίας των Περβολιών του Δικώμου 07/09/2012

Η προστασία της πολιτιστικής και της θρησκευτικής μας κληρονομιάς είναι η αιχμή του δόρατος των προσπαθειών για αντιμετώπιση της σύλησης τους, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, μετά τον Εσπερινό της Παναγίας των Περβολιών του Δικώμου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ανθούπολη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού ευχαρίστησε τους συγχωριανούς του και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, ο οποίος του εξέφρασε την αγάπη και τη συμπαράσταση του, είπε: «Επέστρεψα σήμερα από την Ιορδανία, όπου βρισκόμουν σε επίσημη επίσκεψη. Έχω νιώσει και εκεί αγάπη και στήριξη, από ένα Βασιλιά, ο οποίος είναι Μουσουλμάνος.

Όμως, οι άνθρωποι αυτοί ζουν στο ʽπετσίʼ τους αυτό που ζήσαμε εμείς το 1974. Δέχονται πρόσφυγες συνεχώς και διαχρονικά. Πριν 10-15 χρόνια η Ιορδανία αριθμούσε δύο εκατομμύρια κατοίκους, αυτή τη στιγμή είναι έξι εκατομμύρια - υπάρχουν Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί και τώρα δέχονται καθημερινά δυστυχισμένο κόσμο από τη Συρία. Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν πραγματικά. Δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα σε κανέναν και προσφέρουν αφειδώλευτα την αγάπη τους παρόλο που είναι φτωχή χώρα η Ιορδανία. Από τις αραβικές χώρες είναι από τις πιο φτωχές. Ούτε καν νερό δεν έχει. Είναι η τέταρτη χώρα της υφηλίου όσον αφορά έλλειψη νερού.


Αναφερόμενος στα δώρα που του πρόσφερε μετά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης Κυρηνείας , που περιλάμβαναν εκτός από βιβλία και μέλι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη είπε: «Προσωπικά γνωρίζετε ότι προσφέρω αγάπη. Το τι παίρνω ως αντάλλαγμα είναι και αυτό γνωστό, γι’ αυτό το μέλι χρειάζεται. Σας ευχαριστώ θερμότατα για τις ευχές σας. Έχετε την πλήρη στήριξη μου, Πανιερώτατε, διότι η δουλειά που κάνετε είναι ηρωική και ιερή εργασία για τους τόπους που είναι κατεχόμενοι και για την πολιτιστική μας κληρονομιά, με επίκεντρο τους ναούς μας οι οποίοι έχουν συληθεί, δυστυχώς. Είναι για μας αιχμή του δόρατος των προσπαθειών μας και με τον Πάπα και το Βατικανό, αλλά και με τις υπόλοιπες Εκκλησίες και τις διάφορες Κυβερνήσεις. Να γνωρίζετε ότι έχετε διαχρονικά την αγάπη μου και τώρα και μετά που θα είμαι απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στους χωριανούς μου λέω: Εύχομαι να είμαστε καλά και αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί μέχρι του χρόνου θα είμαι και εγώ επιβάτης του λεωφορείου μαζί σας, για να πάμε στην Εκκλησία της Παναγίας (Δικώμου) να προσκυνήσουμε».