7/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ 07/09/2012

Η Κύπρος είναι από τους μικρότερους εταίρους και δεν φιλοδοξεί να ηγηθεί της Ένωσης, όπως μεγάλες χώρες, γι’ αυτό αποκτά το θάρρος να πει ορισμένες αλήθειες ως Προεδρία της ΕΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε, το απόγευμα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ramon Luis Valcarcel Siso.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Επίτροπος ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία της οποίας έτυχε στην Κύπρο
. Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η κυπριακή πλευρά αν βρισκόταν στην Ισπανία θα τύγχανε της ίδιας φιλοξενίας.

Ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας
: «Δεν είναι μόνο θερμή ατμόσφαιρα ένεκα του κλίματος αλλά και ένεκα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και ως ζώνη του ευρώ, αλλά και γενικότερα ως ΕΕ.

Η κρίση έχει χτυπήσει και τις δύο χώρες μας και φυσικά πληρώνουν
τα σπασμένα και οι Τοπικές Αρχές και οι Περιφέρειες. Η προοπτική της ΕΕ, οι σχεδιασμοί πριν τρία χρόνια ήταν να μειωθεί η απόσταση μεταξύ του πολίτη και των οργάνων της ΕΕ, διότι παρατηρήθηκε αυτή η έλλειψη δημοκρατίας. Αυτό που θα σας πω το είπα και στο Συμβούλιο: αντί αυτή η απόσταση να μειωθεί, ένεκα του γεγονότος ότι η αντιμετώπιση της κρίσης πληρώνεται βασικά από τους απλούς ανθρώπους, έχει μεγαλώσει μεταξύ της Ένωσης και των απλών πολιτών και πρέπει να δούμε πώς αλλάζουμε πολιτικές, ακριβώς εν όψει και της Στρατηγικής 2020, ούτως ώστε να επανέλθουμε σε μια Ευρώπη καλύτερη για τον απλό άνθρωπο, για τους λαούς.

Η Κύπρος είναι από τους μικρότερους εταίρους, χωρίς εγωιστικά συμφέροντα, δηλαδή δεν φιλοδοξεί να ηγηθεί της Ένωσης,
όπως μεγάλες χώρες. Γι αυτό αποκτά το θάρρος να πει ορισμένες αλήθειες ως Προεδρία της ΕΕ και πιστεύω ότι άρχισαν και οι μεγάλοι να προβληματίζονται πάνω σʼ αυτό»