6/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο επίσημο δείπνο της Ολυμπιακής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου, στη Λεμεσό 06/09/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου να παρευρεθώ στο επίσημο δείπνο της Ολυμπιακής Ομάδας Μαγειρικής Κύπρου, που σκοπό έχει να τιμήσει τους χορηγούς της.


Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου (ΣΑΚ), ως ένας επαγγελματικός Οργανισμός στον χώρο της μαγειρικής, στοχεύει στην αναβάθμιση της γαστρονομίας και την προώθηση της κυπριακής κουζίνας. Ταυτόχρονα, εκπροσωπεί την Κύπρο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις γαστρονομίας. Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεχή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη των μελών του Συνδέσμου.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα Μαγειρικής, παρόλο που δεν έχει πολλά χρόνια ζωής, εντούτοις έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο, γεγονός που αποδεικνύεται από τα πολλά βραβεία που έλαβε από τις συμμετοχές της σε διάφορους διεθνείς γαστρονομικούς διαγωνισμούς, καθώς και την κατάταξή της στη 14η ανά το παγκόσμιο θέση.

Από την πρώτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, το 2004 στη Γερμανία, η Ομάδα κέρδισε ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια. Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στη Γερμανία, κέρδισε ένα χρυσό και τρία αργυρά μετάλλια. Παρόμοιες επιτυχίες έχει και στις συμμετοχές της στους Παγκόσμιους Αγώνες Μαγειρικής, καθώς και σε άλλες διοργανώσεις μικρότερης εμβέλειας.

Η «Ολυμπιάδα της Μαγειρικής», που διεξάγεται από το 1900 κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελεί ένα πεδίο άμιλλας δημιουργικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεντρώνει επαγγελματίες της μαγειρικής τέχνης από ολόκληρο τον κόσμο.
Παράλληλα με την «Ολυμπιάδα της Μαγειρικής» λειτουργεί και έκθεση εξοπλισμού εστιατορίων, καφετεριών και ξενοδοχείων, η οποία συγκεντρώνει εκατοντάδες εκθέτες κάθε τέσσερα χρόνια.

Η συμβολή της κυπριακής ομάδας στην προβολή της Κύπρου και της κουζίνας της στο εξωτερικό είναι φανερή και μέσω αυτής η μεταφορά ενός δυνατού πολιτικού και πολιτιστικού μηνύματος για την ταυτότητα της χώρας μας. Γιατί και η κουζίνα κάθε χώρας αποτελεί μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού της.

Είμαι σίγουρος ότι η συμμετοχή σας και στη φετινή Ολυμπιάδα Μαγειρικής, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 με 9 Οκτωβρίου, στο Erfurt της Γερμανίας, θα στεφθεί με επιτυχία και τα αποτελέσματα της θα μας γεμίσουν όλους με υπερηφάνεια.

Κλείνοντας, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για το έργο που επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση, στηρίζει τις αξιέπαινες δραστηριότητες σας, οι οποίες τελικά ανοίγουν νέους δρόμους ανάδειξης της πατρίδας μας Κύπρου, στον διεθνή χώρο. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία.