7/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση του Σχεδίου Χορηγιών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία στο ΑΞΙΚ 07/09/2012

Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Φίλες και φίλοι,

Είμαστε σήμερα εδώ για την παρουσίαση του Σχεδίου Χορηγιών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, το οποίο προκηρύσσεται σήμερα για τέταρτη συνεχή χρονιά. Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή ενισχύσεων-χορηγιών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ολικώς ή μερικώς κατά τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να εντάξουν τους εργαζομένους τους σε προγράμματα κατάρτισης.
Πρόκειται για ένα σχέδιο κινήτρων που προσφέραμε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα όπως την υποβάθμιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας, καθώς και την εντεινόμενη εποχικότητα. Στοχεύουμε στην ενθάρρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να επενδύσουν στην επιμόρφωση του προσωπικού τους κατά την περίοδο αναστολής των εργασιών τους, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το Σχέδιο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις €612.000 μέχρι το 2013. Η χορηγία στους δικαιούχους του Σχεδίου καλύπτει τον βασικό μισθό, την όποια τιμαριθμική αύξηση και τις υποχρεωτικές εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων των υπαλλήλων που συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης. Αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης του Σχεδίου είναι το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ).

Τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του Σχεδίου το 2009, δεν ήταν, ομολογουμένως, καθόλου ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα, είχε διοργανωθεί από το ΑΞΙΚ ένα μόνο πρόγραμμα για 39 ξενοδοχοϋπάλληλους στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.
Το ΑΞΙΚ προχώρησε σε μια αναβαθμισμένη προκήρυξη του Σχεδίου κατά την επόμενη χρονιά, ώστε το Σχέδιο να ανταποκρίνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις ανάγκες του στοχευόμενου κοινού και να καθίσταται πιο ελκυστικό. Έγινε ευρεία ενημέρωση και πληροφόρηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε στενή συνεργασία με τους εργοδοτικούς συνδέσμους και τις συντεχνίες, αλλά και με τη δική σας βοήθεια, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής του Σχεδίου, το ΑΞΙΚ διοργάνωσε οκτώ προγράμματα για 153 ξενοδοχοϋπαλλήλους στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου. Έλαβαν χορηγία 138 ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα. Η αποδοτικότητα του Σχεδίου ήταν κατά πολύ καλύτερη πέρσι, τρίτη χρονιά εφαρμογής του Σχεδίου, αφού το ΑΞΙΚ διοργάνωσε 16 προγράμματα για 318 ξενοδοχοϋπαλλήλους, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 78 άτομα, στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς. Χορηγία έλαβαν 274 ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα.
Από τα πιο πάνω στοιχεία, καταδεικνύεται ότι σε σχέση με την πρώτη χρονιά και τον στόχο που τέθηκε εξαρχής για επιμόρφωση 240 ξενοδοχοϋπαλλήλων το χρόνο από τον ΑΞΙΚ, υπήρξε μια πολύ σημαντική βελτίωση. Συγκεκριμένα, τον πρώτο χρόνο καλύφθηκε μόνο το 16% του στόχου τον δεύτερο χρόνο το 64% του στόχου, ενώ πέρσι ο στόχος υπερκαλύφθηκε κατά 78 άτομα. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω επέκταση της επιμόρφωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά την περίοδο αναστολής των εργασιών, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, προχωρούμε και φέτος στην προκήρυξη του Σχεδίου κινήτρων για την ξενοδοχειακή βιομηχανία και καλούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει. Η περσινή αξιολόγηση των προγραμμάτων που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια από το ΑΞΙΚ, καταδεικνύει τις πολλαπλές ανάγκες επιμόρφωσης που υπάρχουν, αλλά και τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των υπαλλήλων από τα προγράμματα, τόσο στο προσωπικό χαμηλότερων βαθμίδων όσο και σε διευθυντικό/εποπτικό επίπεδο.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να εγκύψει με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού της και να επενδύσει σε αυτό, για να μπορέσει να υλοποιήσει τον στρατηγικό της στόχο που είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβάλλεται να αποδώσουν την απαιτούμενη αξία στο ανθρώπινο δυναμικό τους, θεωρώντας το ως κεντρικό άξονα στην προσπάθεια να επιτύχουν μια ποιοτική και ανταγωνιστική προσφορά και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και επικερδότητά τους.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την πλευρά του, πέραν των διαφόρων σχεδίων και μέτρων που προωθεί, συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και όλους τους τουριστικούς και κοινωνικούς εταίρους. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής ανάπτυξης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού για την τουριστική βιομηχανία και η εφαρμογή ενός πλαισίου πολιτικής και δράσεων, που θα δραστηριοποιούν την επιχείρηση στη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, θέτοντας ως κεντρικό άξονα και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Σημείωση: Τον χαιρετισμό εκφώνησε εκ μέρους της Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.