4/9/12

Επαφές αντιπροσωπίας του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης με Κοινοβουλευτικές Επιτροπές 04/09/2012

Αντιπροσωπία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔEE), της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Βασίλειος Σκουρής και στην οποία συμμετέχουν άλλα 11 μέλη του Δικαστηρίου, είχε σήμερα κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Ιωνά Νικολάου και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Από κυπριακής πλευράς, εκφράστηκε εκτίμηση για τον ρόλο που έχει μέχρι στιγμής διαδραματίσει το ΔΕΕ στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ και για το έργο που έχει επιτελέσει για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.


Συζητήθηκε, εξάλλου, ο ρόλος και η λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών στο νομοθετικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας και οι αρμοδιότητες των δικαιοδοτικών Οργάνων της ΕΕ τόσο σε σχέση με την εκδίκαση υποθέσεων μεταξύ θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κρατών μελών και ιδιωτών όσο και σε σχέση με την παραπομπή προδικαστικών ερωτημάτων από τα εθνικά δικαστήρια.


Τέλος, ανταλλάγηκαν απόψεις αναφορικά με την προοπτική προσχώρησης της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις σχετικές διαδικασίες που ακολουθούνται.