4/9/12

Η Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το βιβλίο «Δανία-Κύπρος: Όταν οι Βίκινγκς συνάντησαν την Αφροδίτη» 04/09/2012

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Δανία-Κύπρος: Όταν οι Βίκινγκς συνάντησαν την Αφροδίτη». Η έκδοση καλύπτει τις ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών διά μέσου των αιώνων. Το βιβλίο αποτελεί το τέταρτο της σειράς του ερευνητικού προγράμματος «Ευρωδακτύλιος» που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Πανεπιστημίου Κύπρου και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών για τις σχέσεις της Κύπρου με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Τα άλλα τρία βιβλία αφορούν στις σχέσεις της Κύπρου με την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.


Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου, η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπογράμμισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί μια πτυχή της πολιτιστικής διπλωματίας, σημαντικής για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου-Δανίας και με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η εν λόγω έκδοση «αποτελεί μια φιλική κατάθεση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ προς τη Δανική Προεδρία που προηγήθηκε, για τις πολύχρονες σχέσεις μεταξύ της Δανίας και της Κύπρου», ανέφερε η δρ Μαρκουλλή.

Εξάλλου , όπως είπε, ο κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι τα κεφάλαια που αναφέρονται στο Δανικό απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και στις εμπειρίες και μαρτυρίες των Δανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο νησί. «Οι Βίκινγκς, που έφτασαν στο νησί της Αφροδίτης, ήταν στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Συνολικά 22.623 Δανοί ειρηνευτές υπηρέτησαν στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1992, 25 εκ των οποίων άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί», είπε η κα Υπουργός, προσθέτοντας ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους Δανούς «στρατιώτες της ειρήνης» και στη μνήμη εκείνων που πέθαναν στην Κύπρο.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις «συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για την επανένωση του νησιού και του λαού της Κύπρου, ούτως ώστε να επανέλθει η ομαλότητα, η ειρήνη και η πρόοδος για όλους τους Κυπρίους ανεξάρτητα από γλώσσα , θρησκεία και καταγωγή». Τόνισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βασίζεται στις αρχές της ΕΕ και στη συνεργασία με το κάθε κράτος μέλος, για να επικρατήσει και στην Κύπρο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευημερία των πολιτών της.

Η κα Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, σημειώνοντας ότι διαπιστώνει να γίνεται πραγματικότητα η έμφαση που επιθυμούσε να προσδώσει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας και προβολή των σχέσεων της Κύπρου με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Στον χαιρετισμό του , ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Καζαμίας χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας, σημειώνοντας ότι η δημιουργία της βάσης δεδομένων, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν κάποια από τα κείμενα που παρατίθενται στο βιβλίο, συμπληρώθηκε από ειδικούς που συνέγραψαν κεφάλαια για τομείς της αρμοδιότητάς τους. «Και εδώ είναι που η ιστορία μας εκπλήσσει. Πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο μακρινές μεταξύ τους χώρες, η μία στη Βορειοδυτική Ευρώπη, η άλλη στη Νοτιοδυτική; Και όμως, όπως θα φανεί, οι σχέσεις είναι όχι μόνον υπαρκτές αλλά καλύπτουν (βεβαίως σε διαφορετικό εύρος και βάθος) διάστημα σχεδόν μιας χιλιετίας. Από τον τόμο αυτό προκύπτει επίσης και κάτι άλλο: οι ανθρώπινες επαφές και η παγκοσμιοποίηση μπορεί να αυξήθηκαν και να εντάθηκαν τους τελευταίους δυο αιώνες, οι ρίζες τους όμως βρίσκονται πολύ-πολύ παλαιότερα στο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Καζαμίας.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με το Υπουργείο Εξωτερικών, σε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες, καθώς και στη συνεργασία των δύο αναφορικά με τις παράνομες ανασκαφές , αλλά και τις προσπάθειες προστασίας αρχαιολογικών χώρων στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά της, η Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο κα Kirsten Rosenvold Geelan ανέφερε ότι αυτό το βιβλίο διαγράφει τις μακρόχρονες σχέσεις Δανίας-Κύπρου, οι οποίες χρονολογούνται από το 1103, όταν ο Βασιλιάς της Δανίας Ερρίκος Α’ κατά το ταξίδι του προς τους Αγίους Τόπους αρρώστησε και απέθανε στην Κύπρο. Επιπλέον, οι σχέσεις αυτές συνεχίστηκαν το 1964, με την απόφαση της Δανικής Κυβέρνησης να συνεισφέρει με απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αργότερα, το 2002, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης αποφάσισε την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η κα Geelan τόνισε παράλληλα τη συνεισφορά του Δανικού αποσπάσματος στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτέλεσε το πρώτο και το μεγαλύτερο Δανικό απόσπασμα σε Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ. Όπως είπε η Δανή Πρέσβειρα, οι σχέσεις των δύο χωρών ενδυναμώθηκαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ η συνεργασία έχει γίνει στενότερη λόγω της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, καθώς και Πρέσβεις ξένων χωρών.