17/8/12

Δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των απαλλοτριώσεων 17/08/2012

«Το κράτος προχωρεί στον εξορθολογισμό του αναπτυξιακού του προγράμματος», δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου, ενημερώνοντας δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των απαλλοτριώσεων, και συνέχισε: «Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν σε όλους μας την επίδειξη σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η διέξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί πέρα από την διόρθωση των διαθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας και την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω αναπτυξιακών έργων και είναι γι’ αυτόν το λόγο που συνεχίζεται σειρά αναπτυξιακών έργων στο μέτρο του δυνατού».
Η κα Μαύρου πρόσθεσε ότι ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του κράτους δεν σημαίνει και υπερβολή. Το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών είναι απαίτηση των πολιτών και είναι αυτό που πραγματοποιείται σήμερα, τόνισε, υποδεικνύοντας χαρακτηριστικά ότι στο σύνολο του οφειλόμενου από το κράτος ποσού για απαλλοτριώσεις περιλαμβάνονται ποσά που προέρχονται από απαλλοτριώσεις που έγιναν το 1968.
Η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης: «Στο παρελθόν το κράτος είχε προσχωρήσει, βεβιασμένα και χωρίς προγραμματισμό, σε εκτεταμένες απαλλοτριώσεις και είναι γι’ αυτόν το λόγο που σε συνεννόηση με τα άλλα Υπουργεία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε επανεξέταση των έργων και των απαλλοτριώσεων στις οποίες το κράτος έχει προχωρήσει.
Κάποια από αυτά τα έργα έχουν κριθεί κατά την επανεξέταση ως μη ώριμα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ως μη αναγκαία. Αποτέλεσμα αυτής της πρώτης επανεξέτασης ήταν η ανάκληση απαλλοτριώσεων ύψους 140 εκ. από συνολικό ποσόν ύψους 570 εκ.».
Αναφερόμενη στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για εξορθολογισμό του αναπτυξιακού χαρακτήρα του κράτους, η κα Μαύρου είπε: «Το αναπτυξιακό μας έργο συνεχίζεται και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξορθολογήσουμε ακόμη περισσότερο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του κράτους. Μέσα στις οικονομικές συνθήκες έχουμε προβεί σε αξιολόγηση των αναπτυξιακών έργων και προχωρούμε με εκείνα που έχουν κριθεί ώριμα και θα μπορέσουν να φέρουν πρόσθετα οφέλη στην οικονομία μας».
Η κα Μαύρου ανέφερε επίσης ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται ο κατάλογος με τα αναπτυξιακά έργα τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό για το 2013 και κατέληξε: «Οι προσπάθειες που γίνονται αφορούν στην διόρθωση των υπερβολών του παρελθόντος και στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους».